کیهان لندن - بر اساس آنچه سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی در پی تهدید خروج از برجام به صورت گام به گام عنوان کرده بود، میزان ذخایر اورانیوم تولید شده ۳.۶۷ درصد امروز پنجشنبه ۶ تیر ۱۳۹۸ از مرز ۳۰۰ کیلوگرم عبور میکند و پس از آن تولید این محصول افزایش خواهد یافت.
این در حالیست که امروز، پنجشنبه ۲۷ ژوئن، قرار است برایان هوک نماینده ویژه دولت آمریکا در مسائل ایران با مدیران سیاسی وزارت خارجه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان دیدار کند. از سوی دیگر فردا نیز دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور معاونان و مدیران کل سیاسی جمهوری اسلامی و آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس و نماینده اتحادیه اروپا در شهر وین برگزار خواهد شد.
بهروز کمالوندی معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی هفته گذشته و در نشستی خبری در محل تأسیسات آب سنگین اراک گفته است: «از زمان اعلام چهار برابر شدن ظرفیت تولید اورانیوم ۳.۶۷ درصد، تولید آن مجددا در روزهای اخیر افزایش یافته است. به نحوی که اگر شمارش معکوس را از ۱۰ شروع کنیم از امروز به مدت ۱۰ روز ۲۷ ژوئن برابر با ششم تیرماه ما از سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ عبور خواهیم کرد و نه تنها عبور خواهیم کرد، بلکه افزایش تولید به شدت بالا خواهد رفت و بعد از عبور از ۳۰۰ کیلو، سرعت افزایش اورانیوم غنی شده با غنای ۳.۶۷ را بیشتر خواهیم کرد.»
این اقدام جمهوری اسلامی در پی بیانیه شورای عالی امنیت ملی که روز ١٨ اردیبهشتماه سال جاری صادر شد و در آن از ورود تهران به فاز کاهش تعهدات در چهارچوب برجام خبر داده بود، صورت گرفته است.
اکنون بهروز کمالوندی کشورهای اروپایی را تهدید کرده و گفته است: «هر چقدر جلو میرویم کار برای اروپاییها سختتر میشود. اگر برای اروپا و آمریکا مهم بود که پلوتونیوم کمتر تولید شود و اگر برایشان مهم است سقف ذخیره ۳.۶۷ درصد ۳۰۰ کیلو باشد و بیش از ۱۳۰ تن هم آب سنگین ذخیره نکنیم، باید زودتر بجنبند؛ چون هر چقدر جلوتر برود تعهداتی که در گذشته داشتیم میتواند کنار گذاشته شود!»
او همچنین درباره تولید آب سنگین نیز گفته است: «در ارتباط با آب سنگین، ما بخشی از تعهداتمان را انجام میدهیم و بخشی استفادههای داخلی داریم، ولی با این روندی که جلو میرویم با توجه به «اورهال» خوبی که روی کارخانه انجام گرفته، الان کارخانه آب سنگین کارخانه بسیار خوبی است و آماده افزایش ظرفیت بیش از این است.»
این در حالیست که فردا جمعه هفتم تیرماه دوازدهمین نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور معاونان و مدیران کل سیاسی جمهوری اسلامی و آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس که از آنها به عنوان گروه ۱+۴ نام میبرند به همراه نماینده اتحادیه اروپا در شهر وین برگزار خواهد شد. به نظر میرسد این آخرین فرصت مقامات جمهوری اسلامی خواهد بود که میتوانند با ادبیات تهدیدآمیز با طرفهایی اروپایی خود گفتگو کنند و امیدوار باشند اروپاییها برای بیرون آوردن آنها از این بحران اقدامی انجام دهند.
با این همه ۱۰ روز دیگر و در ۱۶ تیرماه نیز فرصت ۶۰ روزه ایران به اعضای باقیمانده برجام برای اجرای تعهدات بانکی و نفتی خود در قبال ایران پایان مییابد و البته مقامات جمهوری اسلامی مدام پافشاری میکنند که این فرصت تمدید نخواهد شد و گام دوم خروج از برجام را خواهند برداشت!
جالب اینکه علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در یادداشتی که در خبرگزاری فارس منتشر شده به این فرصت اشاره کرده و نوشته است: «از ۱۶ تیرماه، گام دوم کاهش تعهدات برجامی ایران در چارچوب بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام با جدیت آغاز خواهد شد تا کشورهایی که از «صبر» جمهوری اسلامی برداشت ضعف و بیعملی داشتهاند، متوجه شوند که پاسخ ایران به تجاوز پهپاد آمریکایی به مرزهای هوایی با واکنش نسبت به تلاش فریبکارانه سیاسی برای محدودسازی حقوق مسلم مردم ایران تفاوتی نخواهد داشت.»
شمخانی از بیانیه سه کشور اروپایی با عنوان «وقاحت سیاسی» نام برده و نوشته است: «اروپا تا کنون حاضر نشده هیچ هزینهای برای نجات برجام که دستاوردی تاریخی برای این اتحادیه است پرداخت کند و به نظر میرسد از تداوم شرایط موجود که ثمره آن، فشار آمریکا به ایران و بهرهبرداری سیاسی و امنیتی اروپا از آن است، احساس رضایت میکند.»
شاید این زبان پرتوقع و طلبکار و تهدیدآمیز مقامات جمهوری اسلامی با وجود مخمصهای که در آن گرفتارند، به این دلیل ادامه یافته است که مقامات اروپایی پیشتر اعلام کرده بودند تا زمانی که گزارش رسمی آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر نشود آنها دست به اقدامی نخواهند زد؛ گزارشی که باید هفته دوم شهریورماه سال جاری منتشر شود و فرصتی دو ماهه برای جمهوری اسلامی را در بر دارد.
با این همه رضا تقیزاده تحلیلگر سیاسی معتقد است این شیوه خروج گام به گام جمهوری اسلامی از برجام اگر چه راهکار مناسبی برای «ساکت کردن جناح تندرو و جنگطلبان حکومت» و همراه کردن احتمالی اروپاییها با ایران است اما عوارضی چون «خونریزی اقتصادی و مالی ناشی از تحریمها تا آینده نامعلوم» را در بر دارد.
این تحلیلگر سیاسی همچنین «دستهای خالی دولت و در کار نبودن اهرم فشار قابل ملاحظه» را نقطه ضعف دیگر تهدیدهای پلکانی جمهوری اسلامی ارزیابی میکند.
در همین حال اظهارات مقامات اروپایی در روزهای اخیر نشان میدهد که آنها این اقدامات رژیم را به معنای «پایان برجام» ارزیابی میکنند و به احتمال زیاد اگر مقامات ایران تهدیدهای خود را در گام بعدی اجرایی کنند تحریمهای سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی نیز دوباره از سر گرفته خواهد شد.
تجارت ایران و آلمان نصف شد