ایران اینترنشنال - واردات نفت خام آسیا از ایران در ماه مه امسال به کمترین میزان طی پنج سال گذشته رسید.
به دنبال تحریمهای آمریکا علیه ایران، چین و هند از بزرگترین مشتریان نفت ایران واردات خود را کاهش دادند.
به گزارش رویترز و به نقل از منابع تجاری، فشارهای ایالات متحده موجب شده ژاپن و کره جنوبی هم خرید نفت خام از ایران را کاملا متوقف کنند.
کل واردات چهار خریدار عمده نفت ایران در ماه مه امسال به حدود ۳۸۶ هزار بشکه در روز کاهش یافته است. این نسبت در مقایسه با پایینترین ماه فروش نفت در سال پیش از آن، ۷۸/۵ درصد کمتر شده است.
در پی خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۹۷ و بازگشت تحریمها علیه ایران، هشت کشور ژاپن، کره جنوبی، چین، هند، ژاپن، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان از نوامبر گذشته (آبانماه) به شرط کاستن از میزان واردات نفت از ایران، مشمول معافیت شش ماهه از تحریمهای نفتی آمریکا شدند. معافیتی که ۱۴ اردیبهشتماه به پایان رسید.
قبل از ماه مه و پایان سررسید معافیت موقت برخی کشورها از تحریمهای آمریکا، واردات نفت از ایران به بالاترین میزان، طی نه ماه رسید. این کشورها در نظر داشتند تا جایی که ممکن است از معافیت یاد شده بهرهمند شوند. در نتیجه، فروش نفت ایران به یک ۱/۶۲ میلیون بشکه در روز هم رسید.
مطالب بیشتر در ایران اینترنشنال
اوایل اردیبهشتماه سال جاری،کاخ سفید گرچه رسما از لغو تمدید معافیتهای نفتی ایران خبر داد، اما کمی بعدتر به واردات محدود نفت ایران از سوی برخی کشورها چراغ سبز نشان داد.
ایالات متحده حدود دو هفته پیش برای سومین بار معافیت عراق از تحریمهای نفتی ایران را برای سه ماه دیگر تمدید کرد. هدف از این تصمیم مقابله با کمبود شدید برق در عراق عنوان شده است.
منابع خبری ایران هم سه روز پیش از حرکت یک نفتکش حامل حدود یک میلیون بشکه نفت به سوی چین خبر دادند.
در همین حال، مشکلات جدی در مسیر فروش نفت، ایران را به فکر راههایی برای دور زدن تحریمها انداخته است. گزارشهای جابجایی محموله یک نفتکش در آبهای خلیج فارس و تغییر حرکت این نفتکش در آبهای جنوب آسیا ماه گذشته خبر ساز شد.
پیشتر معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به تمدید نشدن معافیتهای مرتبط با تحریم نفتی ایران هشدار داد و عنوان کرد که چنین تصمیمی از سوی آمریکا ممکن است اجرای توافق هستهای برجام را با موانعی روبرو کند.
قبل از شروع تحریمهای نفتی، فروش نفت ایران در بازارهای جهانی حدود ۲/۷ میلیون بشکه در روز بود و این رقم در حال حاضر به کمتر از یک میلیون بشکه رسیده است.