کیهان لندن - وزیر نفت جمهوری اسلامی میگوید، «ما شب و روز میکوشیم تا راههایی را پیدا کنیم که بتوانیم با دور زدن تحریمها نفت خود را صادر کنیم.»
بیژن زنگنه در مصاحبه با بلومبرگ که، سهشنبه ۳ ژوئیه (۱۱ تیرماه)، پیش از برگزاری نشست کشورهای اوپک و غیراوپک در وین انجام شد تأثیر منفی تحریمها بر اقتصاد ایران را رد نکرد اما گفت، «این مسئله بیانگر این نیست که ما مقاومت نمیکنیم.»
او میافزاید، «تاثیرات منفی تحریمها بر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران به این مفهوم نیست که ما در برابر این تحریمهای ناعادلانه و غیرقانونی مقاومت نمیکنیم.»
بلومبرگ از زنگنه پرسیده «شما قبلاً اشاره کرده بودید که اینستکس بدون فروش نفت به اروپا، کارآییهای لازم را ندارد، اما بر اساس تحریمهای اعمال شده آمریکا، واردات نفت ایران برای کشورهای اروپایی با دشواریهای زیادی همراه شده. آیا فکر میکنید این مسئله، اینستکس را از مسیر خود خارج میکند؟» او پاسخ میدهد، «کاملاً روشن است که بدون انتقال پول نفت، اینستکس عملکرد خوبی نخواهد داشت.»
وی همچنین با اشاره به اصلاحات مورد نظر جمهوری اسلامی ایران که در منشور همکاری اوپک و غیراوپک اعمال شده، توضیح داد، «پس از یک گفتگوی طولانی، همه ما توافق کردیم عبارتی در این اساسنامه بگنجانیم که بیانگر این مسئله باشد که این چارچوب هیچ تأثیری بر اوپک ندارد و اوپک بر اساس اساسنامه و راهکاری که برای تصمیمگیری اتخاذ میکند، به حیات خود ادامه میدهد.»
وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران با اشاره به مهمترین تغییرات این اساسنامه افزود: «مسئله دوم کشورهایی بودند که میاندیشیدند باید از حکومتهایشان اجازه دریافت کنند و ما آن را در اساسنامه اشاره کردیم.»
وی همچنین گفت: «مسئله سوم که توافق کردیم این بود که ریاست و نیابت ریاست این سازمان باید به صورت سالیانه میان کشورهای عضو به گردش در آید.»
منتقدان زنگنه میگویند او تمام راههای دور زدن تحریمها را بسته است اما خود او میگوید همچنان نفت میفروشیم اما راههای دور زدن تحریمهای آمریکا را نمیتوانم بگوییم. البته وزیر نفت جمهوری اسلامی در طول یک سال گذشته بارها حرفهای متناقض هم زده است. از جمله اینکه ابتدا مدعی بود تحریمهای آمریکا نمیتواند بر فروش نفت ایران تاثیرگذار باشد و ادعا میکرد راههای دور زدن تحریمها را بلد است اما چند ماه بعد گفت، آمریکا در تحریمهای هوشمند به «بلوغ شیطانی» رسیده است.
در شرایطی که دولت جمهوری اسلامی بهخصوص وزارت نفت تلاش میکند تحریمها را بیسر و صدا دور بزند، صدا و سیمای جمهوری اسلامی برای اینکه ثابت کند آمریکا نمیتواند فروش نفت ایران را به «صفر» برساند دست به کار شد، اما خواسته یا ناخواسته مهر تایید بر یکی از اصلیترین راههای رژیم ایران برای دور زدن تحریمها، که پیش از این در رسانههای خارجی مطرح بود، زد و درواقع آن را لو داد!
در همین باره برخی رسانههای داخلی ایران نوشتند، شبکه سه سیمای جمهوری اسلامی، صبح سهشنبه در برنامهی «سلام صبح بخیر» با نشان دادن تصاویر ماهوارهای از محل خرید نفت و همچنین تصویر یک نفتکش به نام «سالینا» اطلاعات دقیقی از یک معامله نفتی را افشا کرد.
کارشناسان میگویند، سالینا یک نفتکش ۸۵۰ هزار تنی ساخت کره جنوبی است که در پاناما به ثبت رسیده و تا به حال ۷ بار تغییر نام داده و از سال گذشته با پرچم جمهوری اسلامی حرکت میکند و گزارش فروش نفت به چین با این نفتکش برای نشان دادن بیاثر بودن تحریم و در واقع با هدف قوت قلب به حامیان نظام صورت گرفته است!
اما در واکنش به اقدام «شبکه سه» در لو دادن مسیر دور زدن تحریمها، عبدالکریم حسینزاده نماینده مجلس شورای اسلامی از شورای امنیت ملی خواست تا با صدا و سیمای نظام به علت نمایش چگونگی دور زدن تحریمهای نفتی برخورد کند!
او در حساب کابری توییتر خود نوشت: «آیا اقدام شبکه سه سیما در نمایش چگونگی دور زدن تحریمهای نفتی، حتی اگر با هدف به رخ دشمن کشیدن هم باشد باز بر خلاف منافع ملی، در ضدیت با آن و خیانت به کشور و ملت نیست؟ حالا که امیدی به هیات نظارت بر صدا و سیما نیست شورای عالی امنیت ملی حتما باید به موضوع ورود و برخورد جدی نماید.»
محمود صادقی نماینده تهران عضو «فراکسیون امید» نیز در حساب توییتری خود در اینباره نوشت: «آیا کار شبکه سه سیما در نمایش مسیر دور زدن تحریمهای نفتی یک اقدام ضد امنیت ملی نیست؟! هیأت نظارت بر صدا و سیما باز هم طبق معمول فقط نظاره میکند! دادستان چرا ورود نمیکند؟»
کیهان لندن در روزهای اخیر از طریق منابع آگاه مطلع شده تحت تحریمهای آمریکا، فروش نفت ایران در دو هفته گذشته بهحدود ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است. این آمار فروش نفت مربوط به هفته پایانی خرداد و نخستین هفته تیرماه است.