صدای آمریکا - همزمان با ادامه تنش آفرینیهای جمهوری اسلامی در منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز؛ پرزیدنت ترامپ و مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده بار دیگر از آمادگی آمریکا برای مذاکره و دستیابی به یک راهکار دیپلماتیک خبر میدهند.
رژیم ایران در آخرین سلسله از اقدامات خود دست به توقیف یک کشتی بریتانیایی زده که رئیس جمهوری آمریکا آن را موید توصیف خود از ایران به عنوان یک کشور دردسرآفرین میداند.
رئیس جمهوری ایالات متحده عصر پنجشنبه خبر داد که یک پهپاد ایران بعد از نزدیک شدن به فاصله «بسیار نزدیک» یک ناوچه آمریکایی در حریم هوایی بین المللی در تنگه هرمز سرنگون شده است.
یک روز بعد و در عصر جمعه ۲۸ تیرماه٬ پرزیدنت دونالد ترامپ در کاخ سفید در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا او به سناتور رند پال اجازه گفتگو با ظریف را داده است، گفت: «رند [سناتور رند پاول] از دوستان من است و او از من پرسید که آیا ما میتوانیم در این زمینه مداخله کنیم. پاسخ آری است! و اگر سایر سناتورها نیز از من درخواست مداخله کنند، پاسخ من احتمالا مثبت خواهد بود؛ البته بسته به این که فرد درخواست کننده چه کسی باشد. خواهیم دید. اما افراد بسیاری را مامور رسیدگی به این موضوع کردهام.»
رئیس جمهوری ایالات متحده افزود: موضوع ایران نتیجه مناسبی خواهد داشت. آنها دارند ماهیت واقعیشان را نشان میدهند. ... ایران به دردسر بسیار بزرگی افتاده است. اقتصادشان در حال فروپاشی است. [اقتصادشان] در آستانه سقوط است. [رژیم ایران] تلاش میکند تا نیروهایش را به خانه برگرداند، زیرا توان پرداخت دستمزد به آنها را ندارد. اتفاقات بسیار بدی دارد برایشان رقم میخورد. حل و فصل این معضل، بسیار ساده است. اما به همان اندازه نیز برای ما کاری ندارد که وضعیت را برایشان بسیار وخیمتر کنیم.
همزمان مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده با اشاره به پیشنهاد پرزیدنت ترامپ برای مذاکره بدون پیش شرط با ایران گفت که امیدوار است که رهبران جمهوری اسلامی و خامنهای از این فرصت استفاده کند.
👈مطالب بیشتر در سایت صدای آمریکا
آقای پمپئو در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ایدبلیوتیان که متن آن روز جمعه ۲۸ تیر ماه منتشر شده، با درست خواندن تصمیم پرزیدنت ترامپ در خروج از برجام به دلیل کاستیهای فاحش آن در جلوگیری از دستیابی ایران به جنگافزارهای هستهای، جمهوری اسلامی را بزرگترین رژیم حامی تروریسم در جهان خواند و گفت که ایران باید رفتار کردن مانند یک کشور عادی را در پیش بگیرد.
وی افزود: «امیدوارم رهبران ایران، به ویژه شخص آیتالله، از این فرصت استفاده کرده و آن را به شکل دیپلماتیک حل کنند.»
رند پال کیست؟ سناتور مخالف جنگ و معتمد پرزیدنت
رندال هاوارد پال که با نام رند پال شناخته میشود٬ سناتور جمهوریخواه ایالت کنتاکی است. او فرزند ران پال سیاستمدار باسابقه آمریکایی است که نماینده تگزاس در کنگره آمریکا بود و سه بار برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شد.
رند پال هم مانند پدرش پزشک است و مانند او قصد شرکت در انتخابات ریاست جمهوری اخیر را داشت اما از رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا کنار کشید.
این سناتور برجسته جمهوری خواه از منتقدان سرسخت سیاستهای باراک اوباما٬ رئیس جمهوری سابق آمریکا بود اما درعین حال از مخالفان سرسخت اقدام نظامی آمریکا در سایر کشورها محسوب میشود.
او از مدافعان سیاست پرزیدنت ترامپ در قبال ایران است و تیر ماه امسال گفت: به پرزیدنت ترامپ بابت مدیریتش در تهدید ایران افتخار میکنم. به واقع فقط یک دولتمرد میتواند در میان این همه فریاد جنگ طلبی، خودداری نشان دهد.
سناتور پال در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فاکسنیوز با اشاره به اعلام آمادگی پرزیدنت ترامپ برای مذاکره بدون پیششرط گفت: من با استراتژی زیر فشار گذاشتن و محدود کردن موافقم و فکر نمیکنم اقدام نظامی کارآمد باشد. ولی با این حال فکر میکنم برای متقاعد کردن ایران، باید نوعی پیشنهاد آماده کرد.
او از معتمدان ریاست جمهوری آمریکاست و در مرداد ماه سال گذشته در جریان سفر به مسکو٬ نامهای از پرزیدنت ترامپ را برای رئیس جمهوری روسیه برد.
تنشهای ایران و آمریکا
تنش بین آمریکا و ایران در ماه های اخیر به شدت افزایش یافته است.
بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریمهای هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
ایران تهدید به بستن تنگه هرمز کرد و در دو حادثه نیز جمهوری اسلامی به خرابکاری در نفتکش های دیگر کشورها متهم شد. ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است. برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.