کیهان لندن - ساعاتی پس از انتخاب بوریس جانسون به عنوان نخست وزیر بریتانیا ماتیو آفورد نماینده پارلمان انگلیس و عضو حزب محافظهکار موضوعی را مطرح کرد که اگر تحقق یابد اصلا برای جمهوری اسلامی ایران خوشایند نخواهد بود.
او احتمال داده بوریس جانسون نخستوزیر جدید انگلیس مانند دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا از توافق اتمی با رژیم ایران خارج شود.
آفورد در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «آی-۲۴» اسرائیل گفت، لازم است انگلیس با ایران بسیار قاطع باشد. وی پیشبینی کرد دولت جانسون به زودی با آمریکا همراه شده و از برجام خارج شود.
آفورد گفت: «این توافق توسط آلمان و فرانسه زنده مانده، ولی فکر میکنم دولت بوریس جانسون راه ترامپ را ادامه داده و خواهد گفت که این توافق دیگر کارساز نیست و تحریمها را مدّ نظر قرار خواهد داد.»
این نماینده همچنین عنوان کرد، مذاکره مجدد بر سر توافق اتمی جدید احتمالاً بهترین گزینه برای خروج از وضعیت کنونی بدون درگیری مستقیم خواهد بود.»
بوریس جانسون وزیر خارجه سابق بریتانیا با غلبه بر جرمی هانت وزیر خارجه این کشور توانست نخستوزیر بریتانیا شود. او وعده داده بود اگر نخستوزیر شود بجز اقدام نظامی، برای مهار رژیم ایران هر کاری میکند.
آفرود ضمن تاکید بر اینکه توافق جدید میتواند راهی رو به جلو باشد گفت: «ما باید ببینیم چه چیزی میتوانیم بدون از دست رفتن وجههمان به ایران بدهیم تا بتوانیم اطمینان حاصل کنیم آنها اقداماتشان را متوقف میکنند.»
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به انتخاب جانسون گفت، او مرد خوبی است، نخست وزیر خوبی برای بریتانیا خواهد بود، بوریس جانسون مرد واقعاً خوبی است. او را «ترامپ بریتانیا» صدا میزنند، مرا در آنجا دوست دارند. این چیزیست که نیاز دارند، بوریس کار را انجام خواهد داد.»
به گزارش رویترز امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه نیز با تمجید از شهامت ترزا می، در مورد جانسون گفت: «من منتظر کار با او هستم، نه فقط در مورد مسائل اروپایی و مذاکرات جاری برکسیت، بلکه همچنین در مورد موضوعات مهم بینالمللی، مثل ایران و امنیت بینالمللی.»
محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی نیز به انتخاب جانسون واکنش نشان داد و در توییتی توقیف نفتکش ایرانی در دولت ترزا می را «طبق دستور آمریکا» و مصداق بارز دزدی دریایی دانست و انتخاب جانسون به مقام نخست وزیری بریتانیا را تبریک گفت. ظریف در این توییت، ویدئویی از سخنرانی خود در نیکاراگوئه را به اشتراک گذاشته و نوشته: «ایران به دنبال رویارویی نیست. اما ما ۱۵۰۰ مایل ساحل با خلیج فارس داریم. این، آبهای ما است و از آن محافظت خواهیم کرد.»
بوریس جانسون بهخصوص در مورد ایران بسیار دشواری در پیش دارد به ویژه آنکه با چراغ سبز علی خامنهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دستکم در خلیج فارس و علیه نفتکشهای انگلیسی دست به کار شد. این در حالیست که درباره پیشبینی آفورد در مورد خروج انگلیس از برجام در روزها و حتی هفتههای آتی تردید وجود دارد. از قرار معلوم واشنگتن ترجیح میدهد فردی مانند جانسون در انگلیس در قدرت باشد تا یک فوق محافظهکار مثل جرمی هانت. در چنین مجموعهای، یکی از سناریوهای احتمالی میتواند افزایش فشارهای اقتصادی اروپا از جمله در مورد سیستم مالی اینستکس باشد.
در این میان، منابع خبری لبنان از جمله روزنامه الاخبار مدعی شدهاند دستور کار عبدالمهدی نخست وزیر عراق در سفر ناگهانی به تهران، میانجیگری برای حل بحران بین جمهوری اسلامی و انگلیس بوده است.
باید افزود جانسون پیشینهی ارتباط جانسون با رژیم ایران چندان مساعد نیست. او در آذرماه سال ۱۳۹۶، در دورانی که وزیر خارجه بریتانیا بود به تهران سفر کرد و یکی از خواستههایش آزادی نازنین زاغری بود اما جمهوری اسلامی با آن موافقت نکرد. از واکنش مقامهای جمهوری اسلامی و رسانههای حکومتی پیداست ترجیح میدادند یا ترزا می همچنان نخست وزیر میماند و یا جرمی هانت بجای وی میآمد چون هرگز از آنها و اطرافیانشان در مورد خروج از برجام چیزی شنیده نشده بود.