یورونیوز - محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، میگوید دلیل تحریم وی از جانب ایالات متحده، رد دعوت جمهوریخواهان این کشور برای رفتن به کاخ سفید بوده است.
آقای ظریف روز دوشنبه ۱۴ مرداد در یک کنفرانس خبری درباره خبر دیدارش با رند پاول، سناتور آمریکایی، و رد پیشنهاد وی برای بازدید از کاخ سفید در جریان سفر به نیویورک اظهار داشت: «درباره آنچه در مذاکرات اتفاق افتاده چیزی مطرح نمیکنم اما در سفرم به نیویورک گفته شد که ظرف دو هفته تحریم میشوم مگر اینکه آن پیشنهاد را بپذیریم که نپذیرفتم.»
وی درباره تحریم خود توسط وزارت خزانهداری آمریکا اضافه کرد: «تنها بهانهای که آنها برای تحریم بنده دارند این است که من از طرف مردم ایران در عرصه جهانی صحبت میکنم و تلاش کردم که صدای مردم ایران باشم.»
پیشتر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در اعلام خبر تحریم جواد ظریف، وی را «توجیهگر ارشد» علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی خوانده بود که «همدست مافیای او در رفتار غیرقانونی رژیم» است.
🎥 روایت ظریف از دیدارش با سناتور آمریکایی و دلیل اصلی تحریم او:
-- پاد (@PadDolat) 5. August 2019
گفتند اگر دیدار در کاخ سفید را قبول کنی تحریم نمی شوی، نپذیرفتم و تحریم شدم.https://t.co/rdON51a7Ef pic.twitter.com/4zXuCP0Jnt
به گزارش خبرگزاری ایسنا، وزیر خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی از مقامات آمریکایی مدعی هستند که شما در سیاست خارجی ایران نقشی ندارید و اگر قرار است مذاکرهای صورت بگیرد باید با مقامات عالی رتبه ایران صورت بگیرد و به همین خاطر شما را تحریم کردهاند، گفت: «برخی اوقات آمریکاییها حرفهای بزرگتر از دهانشان میزنند که چه کسی در ایران مسئول است و چه کسی نقشی ندارد. در حالیکه سیاست خارجی ایران بر اساس یک پروسه جمعی شکل میگیرد و هیچ کس در این روند به تنهایی تصمیم نمیگیرد.»
پیشتر یک مقام رسمی آمریکا در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به خبر نامه گلایهآمیز جواد ظریف به رهبر جمهوری اسلامی در خصوص نشان داده نشدن «تصویری خوب» از او در یک سریال تلویزیونی، گفت: «اگر بخواهیم با ایران تماس رسمی داشته باشیم، خواهان تماس با کسی هستیم که تصمیمگیر مهمی باشد».
آقای ظریف همچنین در پاسخ به سوال روزنامه کیهان در خصوص علت مذاکره با آمریکا در برجام گفت: «در برجام آمریکا یک عضو ضروری یک شر ضروری بود و ما باید مذاکره میکردیم.»
وی با متهم کردن آمریکا به نقض معاهدات بینالمللی از جمله برجام، اضافه کرد: «آمریکا از همه چیز بیرون رفته، از صفحه زمین هم این دولت انشاءالله بیرون برود».
وزیر خارجه ایران همچنین درباره ساقط کردن یک فروند پهپاد تجسسی آمریکا در خلیج فارس نیز گفت: «توانستیم پهپاد آمریکایی را با موشک تمام ساخت ایرانی سرنگون کنیم. بعد میگویند چرا؟ برای این است که شما با تحریم نمیتوانید مانع پیشرفت شوید و جلوی هر ایرانی را بگیرید.»
Recently, President @realDonaldTrump sanctioned Iran's Supreme Leader, who enriched himself at the expense of the Iranian people. Today, the U.S. designated his chief apologist @JZarif. He's just as complicit in the regime's outlaw behavior as the rest of @khamenei_ir's mafia. pic.twitter.com/XhDdqR6rik
-- Secretary Pompeo (@SecPompeo) 31. Juli 2019
مذاکرات ایران و کشورهای باقیمانده در برجام
آقای ظریف با انتقاد از کشورهای اروپایی حاضر در برجام در خصوص عدم عمل به تعهدات، کف مطالبات ایران را «بازگشت به صادرات حدود ۲.۸ میلیون بشکه نفت» خواند و اضافه کرد: «بعد از خروج آمریکا اروپاییها ۱۱ تعهد را پذیرفتند اما تا الان که ۱۵ ماه از خروج آمریکا از برجام گذشته است، هیچ اقدامی نکرده اند. اگر این تعهدات اجرا شود امکان عبور از این مرحله وجود دارد ولی اگر آنها تعهدات خود را محقق نکنند ما در چارچوب برجام به اقدامات خود در راستای کاهش تعهداتمان ادامه میدهیم.»
وزیر امور خارجه ایران در مورد خروج ایران از برجام با اجرای گام سوم گفت: «گام سوم نه آخرین قدم است و نه خروج از برجام است. این اقدام در چارچوب برجام است البته برجام چیز مقدسی نیست و اگر لازم باشد از برجام خارج میشویم ولی الان لازم نمیدانیم این کار را انجام دهیم.»
آقای ظریف درباره فعال شدن مکانیزم ماشه در برجام و بازگشت تحریم های مندرج در قطعنامه های شورای امنیت گفت: «هیچ راه قانونی برای برگشت وجود ندارد». وی در ادامه اظهار داشت:« آنها نمیتوانند علیه ما در شورای امنیت اقدامی انجام دهند مگر اینکه در این زمینه به زور متوسل شوند.»
در پی پایان اولتیماتوم شصت روزه شورای عالی امنیت ملی ایران به کشورهای حاضر در برجام برای تامین خواستههای خود، ایران در تیرماه و در گام نخست کاهش تعهدات برجامی از محدودیت میزان نگهداری اورانیوم غنی شده ۳.۶۷ درصد به میزان ۳۰۰ کیلوگرم عبور کرد.
ایران در گام دوم اعلام کرد که سطح غنیسازی خود را به بیش از ۳.۶۷ درصد میرساند که فراتر از سطح توافق سال ۲۰۱۵ است. میزان فعلی غنی سازی اورانیوم ایران پس از عبور از سطح ۳.۶۷ درصد حدود ۴.۵ درصد عنوان شده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران «غنی سازی بیست درصدی» را از گزینههای گام سوم کاهش تعهدات برجامی خوانده است.
توقیف نفتکشهای ایران و بریتانیا
وی همچنین با «راهزنی دریایی» خواندن توقیف نفتکش ایران توسط بریتانیا، گفت: «انگلیسیها با این اقدام خود در تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ایران شریک شدهاند و این کار قطعا تبعاتی دارد.»
آقای ظریف توقیف نفتکش بریتانیایی در خلیج فارس نیز اضافه کرد: « ما در جریان اجرای وظایف خود برای حفظ امنیت خلیج فارس برخی اوقات از بعضی تخلفات چشم پوشی میکردیم و اکنون دلیلی ندارد که در برابر تخلفات انگلیسیها در این منطقه چشم پوشی کنیم. اقدام ما در توقیف نفتکش انگلیسی یک عمل متقابل نبود بلکه ما از تخلفات نفتکش انگلیسی چشمپوشی نکردیم و باید این تخلفات در دادگاههای ایران مورد بررسی قرار بگیرد.»
پیشتر در روز یک ماه اوت دومینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، در خصوص احتمال تبادل نفتکشها گفته بود:«قصد نداریم كشتی را كه به طور قانونی توقیف شده با یك كشتی كه به طور غیرقانونی توقیف شده مبادله کنیم.»
آقای ظریف همچنین در این کنفرانس خبری ادعاها درباره قصد وی برای کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ را رد کرد و بیان اینکه میتواند در این خصوص « تعهد محضری» دهد، گفت: «من آن کار را بلد نیستم و دنبال آن کار نمیروم و به کسانی که نگران ۱۴۰۰ هستند میگویم نگران ۱۴۰۰ نباشند »