ایران اینترنشنال - شرکت آمریکایی آمازون که یکی از بزرگترین خدماتدهندهها در حوزه سرورهای ابری در دنیا محسوب میشود، استفاده از این خدمات خود را برای کاربران ایرانی ممنوع کرد.
در پی افزایش تحریمهای آمریکا علیه ایران، شرکتها و سرویسدهندههای اینترنتی در بسیاری از حوزهها، هر روز بیش از گذشته کاربران ایرانی را در استفاده از سرویس خود محدود کرده یا آنها را به شکلهای مختلف از ادامه دریافت سرویس محروم کردهاند. روندی که البته از سال ۲۰۰۹ در پی آغاز تحریمهای هستهای علیه جمهوری اسلامی ایران، آغاز شد و بسیاری از شهروندان یا شرکتهای خصوصی ایرانی از این مساله متضرر شدهاند.
در روزهای اخیر، شرکت آمریکایی آمازون هم که غول خردهفروشی دنیا و همچنین یکی از بزرگترین خدماتدهندهها در حوزه سرورهای ابری است، به این جرگه پیوسته و استفاده از سرویس ابری خود را برای کاربران ایرانی ممنوع کرده است.
آمازون با ارسال پیامی به برخی کاربران ایرانی خود اعلام کرده که «به منظور تعامل با سیاستهای دولت [آمریکا] در خصوص تحریم و صادرات [کالا و خدمات] به واسطه عدم وجود مجوز سرویسدهی به شما که در کشوری تحریمشده [از سوی ایالات متحده] هستید، حساب آمازون شما غیرفعال میشود».
چند کاربر ایرانی آمازون که از سرورهای ابری این شرکت استفاده میکردهاند، تصویری از پیام دریافتی از سوی آمازون را در توییتر خود منتشر کردهاند:
آمازون امروز با ارسال ایمیلی اکانت من رو به دلیل تحریمها بست. :|
-- Saber Mesgari (@MesgariSaber) August 2, 2019
موج بستن اکانتهای ایرانی این بار به آمازون رسید.#تحریم#آمازون#sanction@amirnazemy @azarijahromi pic.twitter.com/BTI1khrx08
در همین رابطه نیما فاطمی که کارشناس شبکه و اینترنت و همچنین از اعضای اصلی پروژه تور (Tor) است، در توییتی این عمل آمازون را محکوم کرد.
او در توییتی خطاب به حساب رسمی سرویس ابری آمازون نوشت: «اگر شما همه توسعهدهندگان ایرانی را از دسترسی به سرویس AWS محروم کنید و سایر شرکتهای خدماتدهنده در حوزه سرورهای ابری نیز این روند را ادامه دهند، پس از آن [ایرانیان] چگونه باید سرورهای ویپیان و پراکسی خود را برای دور زدن سانسور [در ایران] بسازند و به اینترنت آزاد و باز دسترسی داشته باشند؟»
Hey @awscloud if you ban all the Iranian devs from using AWS, and then other cloud companies follow suit, then where the heck are they supposed to run their proxies and VPN servers to bypass censorship and access the free and open web? #Keepiton pic.twitter.com/we8UcfKQ1E
-- Nima Fatemi (@mrphs) August 3, 2019
AWS مخففی است برای «خدمات وب آمازون» (Amazon Web Services).
در همین راستا ادوارد اسنودن، کارمند سابق سازمان امنیت ملی آمریکا (NSA) که پس از افشاگری درباره فعالیتهای سازمان متبوعش به روسیه پناهنده شد، در توییتی دیگر، با نقل از توییت نیما فاطمی اشاره کرد که بخش اعظمی از اینترنت روی بستر ابری آمازون در حال کار است و حالا همین شرکت دست گروههای مقاومت مخالف [سیاستهای فیلترینگ حکومت] در ایران را بسته است. در حالی که بزرگترین مشتری آمازون دولت آمریکاست [که مدعی حمایت از شهروندان ایران است].
این توییت اسنودن تا لحظه انتشار این مقاله بیش از شش هزار و ۷۰۰ بار ریتوییت و حدود ۱۲ هزار و ۲۰۰ بار لایک خورده است و در توییتر یکی از پربحثترین توییتها در این رابطه به حساب میآید. بسیاری از کاربران توییتر با اسنودن و کاربران ایرانی همصدا شدهاند.
پیش از این، وبسایت گیتهاب (Github) که عمدتا محلی برای کار مشترک توسعهدهندگان بر روی کدهای خود است، دسترسی ایرانیها را به دلیلی مشابه آمازون محدود کرده و اجازه استفاده از گیتهای خصوصی را از کاربران ایرانی خود سلب کرده بود.
وبسایت گیتهاب که از بزرگترین مخازن کدهای بازمتن دنیاست از سال گذشته طی قراردادی ۷/۵ میلیارد دلاری به مالکیت شرکت آمریکایی مایکروسافت در آمد.
اگرچه شرکتهای آمریکایی به رعایت قوانین این کشور در خدماتدهی یا تجارت با کشورهای تحریم شده از سوی ایالات متحده موظفاند، اما در موقعیتهایی اینچنینی که شهروندان کشور تحریمشدهای همچون ایران، برای افزایش امنیت و دور زدن فیلترینگ نیاز به استفاده از سرویسهایی مانند بستر ابری آمازون دارند، تدبیری از سوی دولت آمریکا و سایر دولتهای تحریمکننده ایران اندیشیده نشده است.
شرکتهای خصوصی مستقر در این کشورها نیز برای پیشگیری از جریمههای دولتی، حتی در شرایطی که سیاستهایی همچون دسترسی همگانی و آزاد به اینترنت سرلوحه کارشان است، عطای سرویسدهی به شهروندان کشوری مانند ایران را به لقای این کاربران میبخشند.
خالکوبی؛ حق جا نیفتاده تن آدمی از آمریکا تا ایران