فرامرز داور - ایران وایر
برای اولین بار یکی از دادگاههای امریکا در حکمی قطعی، ایران را مسوول اقدامات «انصارالله» یمن، مشهور به گروه «حوثی» دانسته و به خانواده قربانیان اقدامات این گروه اجازه داده است از محل مصادره داراییهای ایران در امریکا، غرامت و خسارات دریافت کنند.
انتشار این حکم به طور غیرمنتظرهای با دیدار «محمد عبدالسلام»، سخنگوی گروه انصارالله یمن و شماری از رهبران آن با آیتالله «علی خامنهای» در تهران همزمان شده است. در جریان این دیدار، آیتالله خامنهای از سخنگوی حوثیهای یمن خواسته است تا سلام او را به «عبدالملک بدرالدین»، رهبر حوثیها که او را «برادر مجاهد و عزیز» خوانده است، برساند.
وب سایت رسمی رهبر جمهوری اسلامی نوشته محمد عبدالسلام در این دیدار آیتالله خامنهای را ستوده و گفته است: «ما ولایت شما را امتداد خط پیامبر اسلام و ولایت امیرالمومنین میدانیم.»
تصاویری که از این دیدار منتشر شده، سخنگوی حوثیها را نشان میدهند که با لباس سنتی، همراه با خنجر یمنی که بخشی از این لباس محلی به شمار میرود، به دیدار رهبر جمهوری اسلامی ایران رفته است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
رسانههای هوادار آیتالله خامنهای گفتهاند موافقت وی با حضور سخنگوی حوثیها با خنجر که نوعی سلاح سرد محسوب میشود، علیرغم تمهیدات امنیتی برای مراقبت از جان آیتالله خامنهای، علامت نزدیکی بسیار زیاد ایران به حوثیها و اطمینان رهبر جمهوری اسلامی ایران به آنها است.
وب سایت رسمی آیتالله خامنهای در توصیف نزدیکی حوثیهای یمن به جمهوری اسلامی ایران گفته است: «سطح این هیات معادل سطح رایج دیگر دیدارکنندگان نبود و میتوان گفت که دیدار یک هیات رسمی به ریاست سخنگوی یک جنبش با ایشان، برای نخستین بار بود که انجام میشد که علت آن، ناممکنبودن خروج سران بلندپایه این جنبش از کشور یمن است. با این حال، ایشان از این هیات دقیقاً در سطح یک هیات عالی رتبه استقبال کردند.»
در بیان دیگری از نزدیکی دو طرف، دفتر آقای خامنهای گزارش داده است بر خلاف دیدار با «شینزو آبه»، نخست وزیر ژاپن که پیامی از سوی «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری امریکا آورده بود و او نپذیرفت، این بار رهبر جمهوری اسلامی ایران نامهای را که «عبدالملک حوثی»، رهبر حوثیها توسط سخنگویش فرستاده بود ،همان لحظه باز و در جا مطالعه کرد.
وب سایت آیتالله خامنهای در نوشتاری کم سابقه آورده است: «رزمندگان یمنی هر سید بزرگواری از نسل امام حسن و امام حسین را که در راه حق قیام کند، امام "مفترضالطاعه" (یعنی واجب است از او پیروی شود) میدانند و اعلام رسمی و علنی این اعتقاد از سوی جنبش انصارالله یمن، اقدامی هدفمند بود که اهمیت خود را در تحولات آینده منطقه نشان خواهد داد.»
اظهار نزدیکی حوثیها و جمهوری اسلامی ایران به یکدیگر برای هر دو طرف و کشور یمن هزینه داشته است. بزرگی این خسارت برای یمن به قیمت ویرانی کشور و برای ایران و ایرانیان بدهکار شدن بابت اقدامات حوثیها است.
دادگاه فدرال نیویورک در حکمی که به نفع گروهی از اتباع امریکایی صادر کرده، به دلیل حمایت جمهوری اسلامی ایران از گروه انصارالله یا حوثیهای یمن، مسوولیت اقدامات آنها را متوجه ایران کرده است. شماری از اعضای خانواده دو امریکایی که پاییز سال ۱۳۹۴، یعنی چهار سال پیش از سوی حوثیها به گروگان گرفته شدند، شاکی این پرونده هستند.
این دو امریکایی از فرودگاه صنعا، پایتخت یمن ربوده شده بودند و پس از شکنجه، یکی از آنها ۱۶ روز بعد توسط حوثیها کشته شد. نفر دوم بیش از شش ماه در اسارت حوثیها باقی ماند و سپس آزادش کردند.
خانوادههای این قربانیان بابت تحمیل فشار روحی و روانی ناشی از گروگانگیری اعضای خانواده خود و کشته شدن یکی از آنها توسط حوثیها شکایت کرده و نظام جمهوری اسلامی ایران را مسوول آموزش حوثیها و حمایت مالی مستقیم آنها خواندهاند. آنها خواستار دریافت غرامت و خسارات از محل داراییهای ایران شدهاند.
دادگاه شکایت این افراد را پذیرفته و آنها را مستحق دریافت خسارت و غرامت دانسته اما گفته است میزان این خسارت را در حکم دیگری اعلام خواهد کرد.
حوثیها چه کسانی هستند و چه رابطهای با ایران دارند؟
شبهنظامیان حوثی، یک گروه «زیدی» مذهب هستند که ظرف کمتر از ۲۰سال، از یک گروه شورشی محلی، عملا به حاکم اصلی بخشهایی از یمن، از جمله صنعا تبدیل شدهاند.
«حسین بدرالدین حوثی»، اولین رهبر حوثیها (برادر رهبر فعلی این گروه که برای آیتالله خامنهای اخیرا نامه فرستاده است)، در دهه ۶۰ خورشیدی به قم، پایگاه اصلی روحانیون جمهوری اسلامی رفته بود. رهبران گروه «شباب المومنین» هم که زمینه تشکیل انصارالله یمن یا حوثیها را آماده کردهاند، روابط نزدیکی با روحانیون حکومتی ایران دارند.
مدت کوتاهی پس از افزایش تسلط حوثیها بر صنعا، پایتخت یمن، رهبران حوثی برای دیدار با مقامهای جمهوری اسلامی به ایران رفتند و همزمان پرواز مستقیم از تهران به صنعا و برعکس برقرار شد. کارشناسان سازمان ملل متحد گفتهاند ایران با ارسال سلاح و پول و همچنین آموزش نظامی، به حوثیها کمک کرده است.
حوثیها در چند سال اخیر در یمن با کسانی درگیر بودهاند که از قضا رابطه خوبی هم با ایران ندارند. ائتلاف نظامی عربستان سعودی، امارات متحده عربی، «داعش» یا گروه موسوم به «دولت اسلامی» در یمن و گروه «القاعده» یمن در حال نبرد با حوثیها بودهاند.
ایالات متحده امریکا تا به حال چندین بار اعلام کرده است برخی از موشکهایی که حوثیها استفاده میکنند، ساخت جمهوری اسلامی هستند و ایران تحریم تسلیحاتی یمن را نقض میکند. ایران ارسال تسلیحات را رد اما حمایت از حوثیها را علنا تایید کرده است.
حالا برای اولین بار، دادگاهی در امریکا مسوولیت اقدامات حوثیها نظیر گروگانگیری، قتل و شکنجه را متوجه جمهوری اسلامی ایران کرده است و میخواهد خانوادههای شاکیان را مجاز به مصادره اموال و داراییهای ایران با هدف گرفتن غرامت کند.
پیش از این، دادگاههای امریکا مسوولیت برخی از اقدامات «حزبالله» لبنان، حرکت «مقاومت اسلامی»(حماس) و «جهاد اسلامی» فلسطین را با جمهوری اسلامی ایران دانسته و حکم قطعی مصادره نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار از اموال دولتی ایران را صادر کردهاند. شاکیان تاکنون موفق شدهاند نزدیک به دو میلیارد آن را مصادره کنند و به دست بیاورند.
نگرانی اقتصادی مردم از نیمه دوم سال