رادیو بین المللی فرانسه - امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، در آستانۀ تشکیل اجلاس سران کشورهای گروه ٧ که خود ریاست کنونی آنرا بر عهده دارد، تاکید کرد که در این نشست برنامۀ هستهای ایران در مرکز گفتگو میان اروپائیان و آمریکا قرار دارد. وی گفت در این زمینه اختلاف نظر در میان اعضاء گروه جدی است و او به منظور بررسی امکانات و پیشنهاداتی که بتواند حفظ توافق اتمی با ایران را تامین کند، روز جمعه، فردا، در پاریس با وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتگو میکند.
رئیس جمهوری فرانسه با یادآوری اینکه «در نشست گروه ٧ چگونگی حل وفصل [بحران کنونی با] ایران باید مورد گفتگو قرار گیرد» تاکید کرد که از نظر او اینک «در زمان سرنوشت سازی قرار گرفتهایم»، زیرا «ایران با آغاز غنی سازی نمادین اورانیوم در هفتههای اخیر، پیام روشنی ارسال کرده و چنانکه اعلام شده تمهیدات اضافی دیگری را در ماه سپتامبر و سپس در پایان سال به اجرا خواهد گذاشت». او گفت این کشور «این چنین در پی تدارک راهبردی برای خروج از برجام است».
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
امانوئل ماکرون که روز گذشته در بارۀ نشست آینده سران گروه ٧ به پرسش های روزنامه نگاران پاسخ میداد، در بارۀ دیدار خود با محمد جواد ظریف گفت کوشش او بر اینست که در این زمینه «چیزهائی پیشنهاد کند».
امانوئل ماکرون گفت «انتظار من از ایران اینست که در چهارچوب برجام باقی بماند و از ایجاد هر گونه تنش پرهیز کند». او افزود «آنچه امید دارم از آمریکا و از گفتگوهای [پیش بینی شده برای نشست رهبران گروه ٧] بدست آورم روشن کردن راهبردی است که منجر به تغییر گرایش و رفتار ایران شود».
فرانسه از هنگام خروج آمریکا از برجام در ماه مه ٢٠١٨ به اینسو و برقراری مجازاتهای گذشته و تحریمهای تازه از سوی این کشور کوشش میکند ایران را در پایبندی به توافق اتمی استوار نگاه دارد و از زوال آن جلوگیری کند.
امانوئل ماکرون روز گذشته گفت که وی به این منظور «پیشنهاداتی از یکسو برای سبک کردن مجازاتهای وضع شده [علیۀ ایران] و از سوی دیگر در جهت تدارک ساز و کاری برای جبران آنها به منظور تسهیل زندگی روزمرۀ مردم ایران ارائه کرده است». وی با این حال تاکید کرد که این پیشنهادات «در برابر تعهد دولت ایران به اجرای دقیق برجام و نیز قبول مذاکرات تازه [در بارۀ برنامۀ موشکی و دخالتهای منطقهای این کشور] بر اساس آنچه آمریکا و ما خواستار آن هستیم ارائه شده است».
رئیس جمهوری فرانسه یکبار دیگر گفت که هر «راهبردی از سوی ایران برای خروج از برجام، برای این کشور و برای کل منطقه بشدت خطرناک است». او اضافه کرد که هر «راهبردی [از سوی آمریکا] که به افزایش تنش بیانجامد و یا به برقراری مجازاتهای دیگر منجر شود، نیز دربر دارندۀ خطر است زیراهیچکس نمیتواند نتایج مستقیم و یا غیر مستقیم آنرا برای منطقه مورد ارزیابی قرار دهد».
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، فردا جمعه ٢٣ اوت/اول شهریور، یک روز پیش از آغاز اجلاس سران گروه هفت، در کاخ الیزه در پاریس با رئیس جمهوری فرانسه دیدار و گفتگو میکند.
ظریف: به دستور رییس جمهور و برای بررسی پیشنهاد مکرون به پاریس میروم/ ما تا حدودی زمینه مشترک داریم و باید این زمینهها بیشتر شود / سفر من به پاریس ربطی به نشست گروه ۷ ندارد
وزیر خارجه ایران و نروژ با حضور در نشست خبری مشترک در اسلو، بر لزوم حفظ توافق هستهای ایران و کاهش تنشها تاکید کردند.
به گزارش «انتخاب» به نقل از خبرگزاری ها، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دقایقی پیش بعد از دیدار و گفتوگو با «اینه اریکسون سوریده» همتای نروژی خود، در نشست خبری مشترک مقابل دوربین رسانهها حاضر شد.
وزیر خارجه نروژ با «سازنده» توصیف کردن گفتوگوها با ظریف، گفت: «درباره افزایش تنش در منطقه، برجام، حقوق بشر و دیگر موارد با ظریف صحبت کردیم».
اریکسون با تاکید بر گفتوگوهای دوجانبه و چندجانبهگرایی، گفت که حفظ توافق هستهای ایران برای نروژ حائز اهمیت است.
ظریف با رد اتهامزنی مقامات واشنگتن به تهران درخصوص ایجاد بحران برای نفتکشها در آبهای جنوبی ایران، تصریح کرد: «آمریکا عامل ناامنی در منطقه خلیج فارس است و هر اقدامی توسط آمریکا باعث افزایش ناامنی می شود... آمریکا بود که هواپیمای مسافربری ایرانی را با ۲۹۰ نفر هدف قرار داد».
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری فرانسه درباره سفرش به پاریس گفت: سفر من ارتباطی به نشست گروه هفت ندارد.
ظریف در این باره توضیح داد: «من در پی گفتوگوهای تلفنی چند هفته اخیر روسای جمهور ایران و فرانسه به پاریس میروم. ماکرون پیشنهاداتی داده و روحانی به من دستور داده که به پاریس بروم و درباره این پیشنهادات گفتوگو کنم. در حال حاضر زمینه های مشترکی وجود دارد ولی لازم است گفتوگوی بیشتری در این زمینه انجام شود. اروپا تعهدات ۱۱ گانهای به ایران داده است که باید آنها را اجرایی کند».