Wednesday, Sep 25, 2019

صفحه نخست » منظور از «تغییرات جزئی در برجام» که روحانی در نیویورک وعده داد چیست؟

barjam.jpgنماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس گفت: شنیده‌ها از برنامه دولت برای ایجاد تغییر در متن برجام حکایت دارد.

علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست امروز هیأت وزیران از ایجاد تغییرات در متن برجام خبر داد. حسن روحانی، رئیس جمهوری نیز روز گذشته در نیویورک گفت: «اگر تحریم‌ها برداشته شود من آماده‌ام درباره تغییرات، الحاقات یا اصلاحات کوچکی در توافق هسته‌ای گفت‌وگو کنم»

به گزارش خبرگزاری فارس، محمدعلی پورمختار نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی در همین مورد گفت: شنیده‌ها از این امر حکایت دارد که دولت در جریان مذاکرات خود با طرف‌های غربی به دنبال ایجاد تغییراتی در متن برجام است.

وی افزود: این تغییرات مربوط به تاریخ‌های ذکر شده برای انجام تعهدات است و افزایش زمان اجرای تعهدات و محدودیت‌های ایران در جریان تغییر برجام مدنظر است.

نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس اظهار داشت: همچنین شنیده‌ها از این امر حکایت دارد که دولت پذیرفته است در قبال رفع تحریم‌ها، پروتکل الحاقی را بپذیرد و آن را اجرا کند که البته در این باره باید بگویم رای مجلس درباره اجرای پروتکل الحاقی تعیین کننده است.

***
توضیح دفتر ربیعی درباره تغییرات جزئی در دل برجام

دفتر سخنگوی دولت درباره تغییرات جزئی در دل برجام که امروز ربیعی مطرح کرده بود، توضیحاتی داد.

به گزارش ایسنا، دفتر سخنگوی دولت اعلام کرد که منظور علی ربیعی از طرح پیشنهادی مبنی بر تغییرات جزئی در دل برجام ناظر به تصویب زودتر پروتکل الحاقی در مجلس شورای اسلامی از سوی جمهوری اسلامی ایران است که در برجام سال ۲۰۲۳ تعیین شده، به شرط آنکه آمریکا هم برجام را به همراه لغو کلیه تحریم‌ها در کنگره به تصویب برساند.

ربیعی امروز در حاشیه حیاط دولت اظهار کرد: در جلسه امروز ۱+۴ مسائل و شروطی که قبلا مطرح کردیم را تکرار خواهیم کرد. حرف ما این است که تحریم‌ها رفع شده و کشور‌ها به همان شرایط گذشته معاهده و جایی که بودند، بازگردند. در این شرایط امکان مذاکره هم وجود دارد حتی برای اطمینان بخشی بیستر و بن بست شکنی، رئیس‌جمهور پیشنهادی داشته که بست شکنی انجام شود و بتوانیم در دل برجام تغییر کوچکی بدهیم که بن بست شکنی انجام شود، ولی شرط ما این است که کشور‌های طرف برجام به جایی که در برجام بودند، بازگردند و تحریم‌ها برداشته شود.

***

اطلاعات چند منبع خبری به نقل از مقامات ایرانی درباره پیشنهاد ایران برای اصلاح برجام

بازتاب - یک منبع ایرانی که خواست نامش فاش نشود به الجزیره گفت: ایران به صورت مشروط با تغییرات محدودی در برجام می‌تواند موافقت کند. پیشنهاد ایران تغییرات در بخش‌های فنی و نظارت بین المللی است.

وی افزود: تغییرات پیشنهادی ایران در برجام شامل سرعت بخشیدن به اجرای برجام و آغاز گام هایی است که قرار بود تا سال ۲۰۲۵ اجرا شود.

این منبع اضافه کرد: پیشنهاد ما تبدیل اجرای داوطلبانه پروتکول الحاقی توسط ایران به قانون الزام آور و دائمی است. این تغییرات در مقابل برداشته شدن تحریم‌ها و تایید برجام در کنگره آمریکا صورت می‌گیرد.

شبکه انگلیسی زبان پرس تی وی نیز گزارش داد: پیشنهاد ایران برای اصلاح توافق هسته‌ای از این قرار است: تصویب پروتکل الحاقی در مجلس این کشور، تصویب توافق هسته‌ای در کنگره آمریکا و همچنین برداشته شدن همه تحریم‌ها از سوی آمریکا.

سخنگوی دولت ایران: به دنبال تغییر کوچکی در دل برجام هستیم

سخنگوی دولت امروز با بیان اینکه در جلسه امروز۱+۴ مسائل و شروطی که قبلا مطرح کردیم را تکرار خواهیم کرد، ادامه داد: حرف ما این است که تحریم‌ها رفع شده و کشورها به همان شرایط گذشته معاهده و جایی که بودند، بازگردند.

وی بیان داشت: در این شرایط امکان مذاکره هم وجود دارد حتی برای اطمینان بخشی رئیس‌جمهور بن‌بست شکنی کرده و مطرح کرده‌ایم که دنبال تغییر کوچکی در دل برجام هستیم. این پیشنهاد را رئیس جمهور مطرح می‌کند ولی شرط ما این است که کشورهای طرف برجام به جایی که در برجام بودند، بازگردند و تحریم‌ها برداشته شود.

ربیعی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما با دست پر در سازمان ملل حضور یافتیم؛ پیغام و پسغام‌های زیادی برای دیدار و ملاقات با ترامپ رسیده است، اگر به شرایط معاهده برگردند ما هم تصمیم می‌گیریم اما هر چه اتفاق افتد در قالب ۵+۱ خواهد بود.

اما این پیشنهاد، همانطور که تیر ماه ظریف گفته بود و اخیرا هم در مصاحبه با شبکه «سی‌ان‌ان» تکرار کرده، در حقیقت تسریع در اجرای بندهایی از توافق هسته‌ای است که بر اساس برجام باید در «روز انتقالی» یعنی در سال ۲۰۲۳ اجرایی شوند.

در متن برجام در مورد تعهدات ایران و آمریکا در روز انتقالی که هشت سال پس از روز قبول توافق فرامی‌رسد، آمده است:

ایالات متحده آمریکا:

- جهت اتخاذ اقدام قانونی مقتضی برای لغو، یا اصلاح قوانین به منظور حصول لغو، تحریم‌های مبتنی بر قوانین موضوعه به نحو مندرج در بخش‌های ۱-۴ تا ۵-۴ و ۷-۴ و ۹-۴ پیوست شماره دو عمل خواهد کرد؛

- جهت اتخاذ اقدام قانونی مقتضی برای لغو، یا اصلاح قوانین به منظور حصول لغو، تحریم‌های مبتنی بر قوانین موضوعه به نحو تشریح شده در بخش ۶-۴ پیوست شماره دو، در ارتباط با فعالیت‌های منطبق با این برجام شامل معامله با افراد و موجودیت‌های مندرج در الحاقیه‌های شماره ۳ و ۴ پیوست شماره دو عمل خواهد کرد؛

- نام افراد و موجودیت‌های مندرج در الحاقیه شماره ۴ پیوست شماره دو را از لیست SDN و/یا لیست دورزنندگان تحریم (FSE) به شرح مذکور در بخش ۱ -۸-۴ پیوست شماره دو خارج خواهد نمود.

ایران:

- منطبق با جایگاه‌های رئیس‌جمهور و پارلمان، جهت تصویب پروتکل الحاقی اقدام خواهد کرد.

به زبان ساده، این پیشنهاد به این معنی است که دولت ایران حاضر است در ازای اقدام دولت آمریکا جهت لغو تحریم‌های تعلیق‌شده در برجام و تصویب این توافق در کنگره، وفق اختیار قوه اجراییه برای تصویب و رسمیت‌بخشی به پروتکل الحاقی توافقنامه پادمانی که در حال حاضر به صورت داوطلبانه در ایران در حال اجراست، به مجلس شورای اسلامی مراجعه کند.

ظریف در پاسخ به سؤال سی‌ان‌ان مبنی بر اینکه آیا ایران پیشنهاد تصویب زودهنگام پروتکل الحاقی را مطرح کرده، گفته است: «بله، این پیشنهاد را داده‌ایم و این پیشنهاد هنوز هم روی میز است. اما مشروط بر اینکه ایالات متحده هم آنچه را که باید سال ۲۰۲۳ انجام دهند، همین الان اجرایی کنند. آن هم رفع تحریم‌ها از طریق کنگره ایالات متحده است. ما آمادگی داریم. اگر رئیس‌جمهور ترامپ درباره "دائمی در برابر دائمی" جدی است. برنامه دائما صلح‌آمیز در ایران و پایش دائمی تأسیسات هسته‌ای ایران... در ازای آنچه که او گفته آمادگی انجامش را دارد، یعنی اینکه به کنگره برود و این [توافق] را تصویب کند، که این بدان معنی است که کنگره تحریم‌ها را بردارد.»

او سپس در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال دیدار روحانی و ترامپ در مجمع عمومی امسال وجود دارد، گفته است: «مشروط بر آنکه رئیس‌جمهور ترامپ آنچه را لازم است، انجام دهد.»

امروز یک منبع مطلع نیز به شبکه «پرس تی‌وی» و «الجزیره» گفته است که پیشنهاد ایران به آمریکا این است که «پروتکل الحاقی پیش از موعد در پارلمان ایران تصویب شود و در مقابل توافق هسته‌ای به تصویب کنگره ایالات متحده رسیده و واشنگتن تمام تحریم‌ها را بردارد.»



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy