دویچه وله - حمله ترکیه به سوریه ائتلافهای جدید ایجاد کرده است. دولت بشار اسد میخواهد در کنار شبهنظامیان کرد علیه "تجاوز ترکیه" بجنگد. دمشق پیشنهاد پیوستن کردها به ارتش سوریه را داده است. کردها اما این پیشنهاد را رد کردهاند.
نیروهای دمکراتیک سوریه فراخوان دمشق برای پیوستن شبهنظامیان کرد به ارتش بشار اسد را رد کرده و چنین اقدامی را نیازمند توافقی سیاسی در راستای بهرسمیت شناختن "جایگاه و ساختار ویژه" خود و نیز "بازسازی ارتش سوریه" دانستند.
موضعگیری شبهنظامیان کرد پس از دعوت دولت مرکزی سوریه به پیوستن آنها به ارتش این کشور منتشر شد.
وزارت دفاع سوریه با انتشار بیانیهای با بیان اینکه "ما در سوریه در برابر دشمنی مشترک قرار گرفتهایم"، شبهنظامیان کرد را به پیوستن به ارتش این کشور فراخوانده و اعلام کرده است که کردها و عربها بایستی با توجه به "تجاوز ترکیه" با یکدیگر متحد شوند تا "هر سانتیمتر خاک عزیز سوریه را بازپسبگیرند. "
ترکیه ۱۷ مهرماه گذشته حملات زمینی خود به شمال شرقی سوریه را آغاز کرد. این حملات در درجه اول متوجه مناطق تحت کنترل جریان موسوم به "یگانهای مدافع خلق (YPG) " است که اغلب نیروهای آن را کردها تشکیل میدهند. آنکارا این نیرو را شاخه سوری حزب ممنوعشده کارگران کردستان (پکک) میداند و آن را به عنوان گروهی تروریستی طبقهبندی میکند.
نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در واکنش به فراخوان دولت بشار اسد، پیوستن خود به ارتش این کشور را پیش از دستیابی به توافقی سیاسی در راستای بهرسمیت شناختن و تضمین "جایگاه و ساختار ویژه" این نیروها ناممکن دانسته و همچنین اعلام کردند که برداشتن چنین گامی نیازمند ایجاد "ساز و کاری برای بازسازی ارتش سوریه" است.
"تدابیر" کردها برای پیوستن به ارتش
مظلوم عبدی، فرمانده SDF نیز خبر داد که نیروهای دمکراتیک سوریه تدابیری را پیشهاد دادهاند که بر اساس آن، "جایگاه ویژه" این نیروها در مناطق تحت کنترلشان حفظ شده و با اجرایی شدن چنین تدابیری، نیروهای دموکراتیک سوریه میتوانند "بخشی از ارتش سوریه" شوند.
از چند روز پیش خبرهایی مبنی بر درگیری ارتشهای ترکیه و سوریه منتشر شد. رسانههای دولتی سوریه از نبردهای سنگینی در حومه شهر رأسالعین در نزدیکی مرز این کشور با تریکه خبر دادهاند. ترکیه هنوز وجود چنین درگیریهایی را تأیید نکرده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، میخواهد با نظر مساعد روسیه در طول ۴۰۰ کیلومتر نوار مرزی خود با سوریه منطقه حائلی را به عمق ۳۰ کیلومتر در خاک آن کشور ایجاد کند. سوریه اما این اقدام ترکیه را "اشغال" خاک خود میداند.
تلاش اسد برای حضور در مناطق کردنشین
دمشق میخواهد با فراخواندن شبهنظامیان کرد "یگانهای مدافع خلق" وابسته به نیروهای دمکراتیک سوریه به همراهی با ارتش، دوباره حضور دولت مرکزی در مناطق کردنشین تحت کنترل آنها را تثبیت کند.
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، در مراحل اولیه جنگ داخلی در این کشور نیروهای خود را در سال ۲۰۱۲ میلادی از مناطق کردنشین خارج کرد تا بتواند در دیگر مناطق با شورشیان بجنگد. از آن زمان تاکنون اداره بخش بزرگی از این مناطق در دست کردها بوده و نیروهای اسد در عمل قدرتی در آنجا نداشتهاند.
پس از آغاز حمله ترکیه به شمال شرقی سوریه، کردها دست کمک به سوی دمشق و مسکو دراز کردند. وزارت کشور سوریه نیز برای در اختیار گذاشتن "تمام خدمات ضروری برای غیرنظامیان" این مناطق اعلام آمادگی کرد. اما روشن نیست که این "خدمات" دقیقا چه حوزههایی را شامل میشوند.
بسیاری از کردهای سوریه فاقد تابعیت هستند. حافظ اسد، پدر بشار اسد و رئیس جمهوری سابق سوریه، در پی یک سرشماری در سال ۱۹۶۲ میلادی در این کشور، از دهها هزار کرد سلب تابعیت کرده بود. شمار کردهای فاقد تابعیت در سال ۲۰۱۱ میلادی تا بیش از ۳۰۰ هزار نفر برآورد میشد.