سازمان حقوق بشر ایران - ۷ آذر ماه ۱۳۹۸: نسرین ستوده، عبدالفتاح سلطانی، امیرسالار داوودی و محمد نجفی مشترکا جایزه حقوق بشری کانونهای وکلا و حقوق دانان اروپا را دریافت کردند.
بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، طی روز جاری، پنجشنبه ۸ آذر ماه، کانونهای وکلا و حقوق دانان اروپا اعلام کرد که جایزه حقوق بشری خود را به چهار وکیل ایرانی «نسرین ستوده، عبدالفتاح سلطانی، امیرسالار داوودی و محمد نجفی» اعطا کرده است.
در بخشی از پیام کانونهای وکلا و حقوق دانان اروپا آمده است:
«اراده و تعهد شما در دفاع از حقوق بشر در ایران، جایی که همه اشکال مخالفت، چه از نوع جهان بینی و چه از نوع سیاسی آن تحمل نمیشود، مستحق شناخته شدن از سوی جامعه حقوقی اروپاست.
به ویژه، انجمن وکلا و حقوق دانان اروپا خواهان اعطای جایزه و معرفی فعالیتهای شما به عنوان وکیل مدافع زندانیان سیاسی و تلاشهای مداوم شما در راه دفاع از حقوق بشر و تمام سالهایی که در زندان گذراندهاید است.»
سازمان حقوق بشر ایران اهدای این جایزه به چهار وکیل ایرانی که همه از وکلای مستقلی محسوب میشوند که در راه دفاع از حقوق بشر در ایران تلاش میکنند تبریک گفته و خواستار آزادی بلا فاصله وکلای زندانی و پایان دادن به سرکوب و اذیت و آزار وکلا و جامعه حقوقی در ایران است.
محمود امیری مقدم سخنگوی این سازمان گفت: «وکلای حقوق بشر در خط مقدم مبارزه علیه نقض فاحش حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی و برای استقرار حکومت قانون تلاش میکنند و در سالهای اخیر مورد شدیدترین سرکوبها قرار گرفتهاند. ما امیدواریم اهدای این جایزه موجب همبستگی بیشتر جامعه جهانی با مردم ایران شود که برای رسیدن به حقوق بنیادین خود مجبور به پرداختن بهایی سنگین هستند».
نسرین ستوده:
نسرین ستوده ۲٣ خرداد ماه سال ۱۳۹۷ برای چندمین بار بازداشت شد. وی در حکمی که بهصورت غیابی صادر شده، به اتهام «اختفای جاسوسی»، به ۵ سال زندان محکوم شده است. همچنین در پروندهای دیگر وی به ۳۳ سال زندان و ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شده است. این حکم از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه صادر شده است. با توجه به تعداد زیاد موارد اتهامی که به این وکیل زندانی وارد شده، مشخص نیست که وی چه میزان از این محکومیت را باید پشت سر بگذارد.
نسرین ستوده وکالت پروندههای بسیاری از فعالان حقوق بشر، فعالان حقوق زنان، کودکان قربانیِ کودک آزاری و کودکان در معرض اعدام را برعهده داشتهاست. لگام یا «لغو گام بگام مجازات اعدام»، که عضویت در آن به عنوان مصادیق اتهام «عضویت در گروههای غیرقانونی» برای این فعال حقوق بشر درنظر گرفته شده، گروهی است که برای حذف مجازات اعدام به صورت مسالمت آمیز تلاش میکند.
عبدالفتاح سلطانی:
عبدالفتاح سلطانی اولین بار سال ۱۳۸۱ به دادسرای کارکنان دولت احضار و اول اردیبهشت همان سال به اتهام «افترا و نشر اکاذیب» محاکمه شد. وی پس از پایان محکومیت چهار ماهه، دوباره وکالت را از سر گرفت و پروندههای فعالان سیاسی و مدنی را بر عهده گرفت. در تاریخ ۷ مرداد ماه ۱۳۸۴ ماموران امنیتی با در دست داشتن حکمی، منزل این وکیل دادگستری را بازرسی کرده و اسناد و مدارک شخصی و پروندههای مربوط به موکلان او را با خود بردند. سلطانی همان روز در نامهای به رئیس قوه قضاییه اعلام کرد در صحن کانون وکلا تحصن میکند تا معلوم شود کدام مرجع و با کدام اتهام، حکم جلب و بازرسی از منزل او را صادر کرده است و تا تعیین تکلیف توسط «قاضی القضات» به تحصن خود ادامه میدهد. او پس از مدت کوتاهی، در کانون وکلای دادگستری توسط ماموران لباس شخصی بازداشت شد و این بار با اتهام «جاسوسی» مورد محاکمه قرار گرفت.
در نهایت، در تیر ماه ۱۳۸۵، سلطانی از اتهام جاسوسی تبرئه شد ولی به اتهام «تبلیغ علیه نظام»، «تشکیل کانون مدافعان حقوق بشر»، «اجتماع و تبانی علیه نظام» و «تحصیل مال از طریق نامشروع» در دادگاه انقلاب به ۱۸ سال حبس، تبعید به برازجان و ۲۰ سال محرومیت از وکالت محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدید نظر به جمعا ۱۳ سال زندان کاهش پیدا کرد که با تجمیع احکام ۱۰ سال آن اجرایی بود. وی در نهایت ۳۰ آبان ماه ۱۳۹۷ از زندان رجایی شهر کرج آزاد شد.
امیرسالار داوودی:
امیرسالار داوودی روز سهشنبه ۲۹ آبان ماه ۱۳۹۷ توسط حفاظت اطلاعات قوه قضاییه در محل کارش بازداشت شده بود. وی در دادگاه انقلاب به ۳۰ سال حبس تعزیری محکوم شده که ۱۵ سال آن قابل اجرا است. محکومیت به ۱۱۱ ضربه شلاق،۶۰ میلیون ریال جریمه نقدی و ۲ سال محرومیت از کلیه حقوق اجتماعی نیز در پرونده وی ذکر شده است.
امیرسالار داوودی اخیرا نامه ای از زندان نوشت که میتوانید آن را از اینجا بخوانید:
نامه امیرسالار داوودی از زندان اوین: ایستاده میمیرم اما زانو نمیزنم
محمد نجفی:
محمد نجفی ۲۵ دی ماه ۱۳۹۶ بهدست نیروهای امنیتی در مقابل منزل شخصیاش بازداشت شد. او پیش از بازداشت مسئله مرگ مشکوک یکی از بازداشت شدگان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ در کلانتری ۱۲ رضوی شهر اراک، به نام وحید حیدری را پیگیری میکرد. وی پس از گذشت ۹۲ روز، با قید وثیقه یک میلیارد تومانی آزاد شد اما پس از مدت کوتاهی مجددا بازداشت و تا امروز در زندان مرکزی اراک بهسر میبرد.
مقامات رسمی در ایران مدعی بودند که وحید حیدری برای فروش مواد مخدر بازداشت شده بود و در بازداشتگاه خودکشی کرده و معتاد بوده است. ولی پیگیریهای محمد نجفی از این حقیقت پرده برداشت که وحید حیدری از شرکت کنندگان در اعتراضات اراک بود و ۱۰ دی ماه بازداشت شده بود و چند روز بعد به دلایلی که احتمال میرود ضرب و شتم و شکنجه بوده باشد، جان خود را از دست داده است.
اوایل آذر ماه سال ۱۳۹۷، شعبه یک دادگاه انقلاب اراک، حکم ۱۳ سال زندان برای محمد نجفی را صادر کرد که این حکم در دادگاه تجدیدنظر به تایید رسید.
کنسولگری ایران در نجف در آتش سوخت
آیا دلیل کمبود خون اعتراضات اخیر ایران است؟