رادیو بین المللی فرانسه - به گزارش خبرگزاری فرانسه قاسم سلیمانی، فرماندۀ سپاه قدس، و محمد کوثرانی، نمایندۀ حزب الله لبنان در امور عراق، در بغداد به سر می برند. خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع نزدیک به قدرت در بغداد تصریح کرده است که هدف قاسم سلیمانی و محمد کوثرانی از این سفر مذاکره با رهبران عراقی بر سر تعیین جانشین نخست وزیر مستعفی عراق، عادل عبدالمهدی، است.
همین منبع که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری فرانسه گفته است که قاسم سلیمانی می کوشد کاندیدای رژیم ایران را برای جانشینی عادل عبدالمهدی به رهبران عراق تحمیل کند و در این تلاش محمد کوثرانی نقش مهمی ایفا می کند که به نوشتۀ خبرگزاری فرانسه عبارت است از متقاعد کردن احزاب شیعه و سنی عراقی و جلب حمایت آنها از کاندیدای مورد نظر تهران برای تصدی مقام نخست وزیری در عراق.
با این حال، مذاکرات برای تعیین جانشین عادل عبدالمهدی بسیار دشوار گزارش شده است در حالی که دولت مستعفی ناگزیر است تا تعیین نخست وزیر جدید امور جاری کشور از جمله بودجۀ سال آینده، تحریم های آمریکا علیه ایران و برخی شخصیت های عراقی و همچنین کشته شدگان تظاهرکنندگان عراقی در دو ماه گذشته را اداره کند.
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
در حالی که احزاب کرد عراقی می کوشند که تغییر دولت به از میان رفتن امتیازات آنها منجر نشود، تظاهرکنندگان عراقی همچنان خواستار تغییر رژیم و قانون اساسی آن، پایان یافتن تقسیم قدرت بر اساس تعلقات دینی و قومی و به ویژه خاتمه یافتن دخالت های جمهوری اسلامی ایران در امور عراق هستند.
رییس پیشین پارلمان عراق: نفوذ ایران به پایان میرسد
ایران اینترنشنال - اسامه نجیفی، رییس پیشین پارلمان عراق، با اشاره به تلاشهای «توسعهطلبانه» حکومت جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه، اعلام کرد: «نفوذ ایران در عراق حتی اگر هم برای مدتی به طول انجامد، پایان خواهد پذیرفت.»
نجیفی در گفتوگو با شبکههای العربیه و الحدث که روز روز سهشنبه ۱۲ آذر، پخش شد، گفت: «ایران در امور داخلی عراق دخالت میکند و در این راستا اجازه نخواهد داد که نفوذ آن در عراق تضعیف شود».
او تلاشهای «توسعهطلبانه» ایران در کشورهای عربی را به منظور «احیای امپراطوری خود در منطقه» خواند، اما گفت: «این [تلاشها] هماکنون در عراق، لبنان و یمن با شکست مواجه شده است.»
اظهارات این سیاستمدار عراقی در حالی است که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز گفته که اعتراض علیه نفوذ ایران، وجه مشترک اعتراضهای کنونی در عراق و لبنان است.
همچنین این اظهارات در حالی است که طی هفته گذشته، دو بار به کنسولگری ایران در نجف حمله شد و این کنسولگری به آتش کشیده شد.
پیشتر آیتالله علی سیستانی، خواستار آن شده بود که «هیچ کس، گروه یا طرفی با جهتگیری خاص، یا بازیگر منطقهای یا بینالمللی نباید بر اراده عراقیها غلبه کرده یا ارادهاش را بر آنها تحمیل کند.»
جمهوری اسلامی ایران متهم است که پس از سقوط صدام حسین، از طریق برخی از سیاستمداران شیعی عراق، در تلاش برای گسترش و حفظ نفوذ خود در این کشور است.
همچنین در جریان اعتراضات عراق، گزارشهای مختلفی از دخالت قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در سیاست داخلی عراق به منظور حفظ دولت کنونی منتشر شد.
اما آن طور که اسامه نجیفی تاکید کرده، مردم عراق سلطه ایران بر خاک کشورشان و دخالتهای تهران در امور داخلی عراق به ویژه در مناطق مرکزی و جنوبی را نمیپذیرند.
در حالی که روز یکشنبه پارلمان عراق با استعفای عادل عبدالمهدی، نخست وزیر مستعفی عراق موافقت کرد، رییس پیشین پارلمان درباره عبدالمهدی گفت که او قدرت را «به طرفهایی در خارج از دولت واگذار کرده بود و بیاراده مانده و قادر به کنترل اوضاع برای اداره مستقیم امور کشور نبود.»
او همچنین با اشاره به تعداد زیاد کشتههای اعتراضهای عراق ادامه داد: «عادل عبدالمهدی در عملیات قتل دخالت داده شده است.»
نجیفی خواستار «برگزاری انتخابات زودهنگام برای تصحیح روند سیاسی در عراق» شد و بر «ضرورت نظارت بینالمللی» بر این انتخابات تاکید کرد.
ایران، حاشیهای در متن اجلاس هفتادمین سالگرد ناتو