دویچه وله - پارلمان عراق با صدور قطعنامهای رأی به خروج نیروهای آمریکایی از این کشور داد؛ تصمیمی که با واکنش تند کاخ سفید روبرو شده است. رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرده که عراق در صورت انجام چنین اقدامی با تحریم روبرو خواهد شد.
به موازات تشدید تنش میان ایران و آمریکا، مناسبات واشنتگن و بغداد نیز بهشدت رو به تیرگی گذاشته است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا عراق را تهدید کرد که اگر این کشور دست به "اخراج خصمانه" پنج هزار سرباز آمریکایی بزند، با تحریمهای شدید ایالات متحده روبرو خواهد شد.
ترامپ شامگاه یکشنبه ۱۵ دی (۵ ژانویه) هنگام بازگشت از فلوریدا به واشنگتن در جمع خبرنگاران گفت، اگر عراق شروط آمریکا برای خروج نیروهای ایالات متحده را فراهم نکند، با "تحریمهای بیسابقهای" مواجه خواهد گردید.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین تصریح کرد، ایالات متحده تا زمانی که عراق هزینهپایگاه هوایی ایالات متحده در خاک این کشور را نپردازد، عراق را ترک نخواهد کرد.
او در این راستا افزود: «ما در آنجا [عراق] پایگاهی بسیار گرانقیمت داریم که سالها پیش از ریاست جمهوری من ساخته شد و احداث آن میلیاردها دلار هزینه داشته است. تا زمانی که عراق هزینه آن را نپردازد، ما هم نخواهیم رفت».
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
ترامپ همچنین گفت که دولت وی میتواند در این باره فکر کند که اطلاعات امنیتی مربوط به کشتن قاسم سلیمانی را منتشر کند. فشار بر دولت آمریکا در ارتباط با ارائه توضیحات و توجیهات لازم در مورد کشتن فرمانده سپاه قدس در خاک عراق روز به روز بیشتر میشود.
فراخوان آلمان، فرانسه و بریتانیا
با توجه به تشدید تنش در منطقه و خطر بروز جنگ، کشورهای آلمان، بریتانیا و فرانسه همه طرفها را فراخواندند که "بیشترین حدِ خویشتنداری" را از خود نشان دهند.
آنگلا مرکل (صدراعظم آلمان)، امانوئل مکرون (رئیس جمهوری فرانسه) و بوریس جانسون (نخستوزیر بریتانیا) با انتشار بیانیهای مشترک خواستار آن شدهاند که تا جایی که ممکن است در راستای تنشزدایی گام برداشته شود.
در این بیانیه از جمله آمده است: «ما از همه طرفهای درگیر در این تنش میخواهیم که از خود خویشتنداری و مسئولیتشناسی نشان دهند. موج کنونی خشونت در عراق باید پایان یابد».
سران آلمان، فرانسه و بریتانیا در بیانیه خود همچنین حملات اخیر به نیروهای خارجی ائتلاف ضد داعش در عراق را محکوم کرده و نگرانی شدید خود را از "نقش منفی ایران در منطقه، به ویژه نقش سپاه پاسداران و سپاه قدس به فرماندهی قاسم سلیمانی" ابراز کردند.
پارلمان عراق روز یکشنبه (۱۵ دی) با صدور قطعنامهای رای به خروج نیروهای خارجی از این کشور را داده بود.
این قطعنامه در درجه نخست متوجه پنجهزار سرباز آمریکایی مستقر در عراق است. قطعنامه مزبور با حمایت بیشتر نمایندگان شیعی پارلمان عراق به تصویب رسید که اکثریت کرسیهای انتخاباتی را در اختیار دارند.
طبق این قطعنامه ماموریت ائتلاف بینالمللی ضد داعش به رهبری آمریکا باید پایان پذیرد. این تصمیم به این معناست که دولت عراق بایست درخواست پیشین خود از جامعه بینالمللی به منظور همکاری در مبارزه علیه داعش را پس بگیرد.