Thursday, Jan 9, 2020

صفحه نخست » موشک‌پرانی سپاه پاسداران؛ «انتقام سخت» یا «حفظ آبرو»؟!

soleimani_2.jpgکیهان لندن - شرق الاوسط - با وجود رویکرد به ظاهر تند و تنش‌آفرین جمهوری اسلامی ایران در اتخاذ تصمیم حمله موشکی به پایگاه‌های نیروهای آمریکایی در عراق، اما در عمل این اقدام نشان می‌دهد که موشک‌پرانی سپاه پاسداران تنها برای ایجاد تصوری عامیانه مبنی بر عملی کردن وعده‌ی «انتقام سخت» مقامات لشکری و کشوری تهران از آمریکا به دلیل قتل قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس طراحی شده است. این حمله به گونه‌ای تنظیم شده که بتواند با کمترین هزینه ممکن «وجهه» و «آبروی» رژیم جمهوری اسلامی را حفظ و همزمان از واکنش شدید ایالات متحده آمریکا که احتمالا آغاز جنگ مستقیم با واشنگتن می‌بود، جلوگیری کند.

چهار ویژگی را در این موشک‌پرانی می‌توان تشخیص داد.

اول، انتخاب هدف: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتخاب پایگاه «عین الاسد» می‌خواست با یک تیر دو نشان بزند؛ نخست اینکه بزرگترین پایگاه نظامی نیروهای آمریکایی در عراق را زده باشد تا فرصتی برای پروپاگاندا و تبلیغات رژیم تهران ایجاد شود و هم اینکه با این اقدام به طرفداران خود بگوید که پایتخت نظامی آمریکا در عراق را نشانه گرفته است. تبلیغ درباره این تصویر عامیانه در عناوین خبری خبرگزاری «تسنیم» وابسته به سپاه پاسداران نیز ظاهر شده است.

مطالب بیشتر در کیهان لندن

این در حالیست که مقامات نظامی رژیم ایران بسیار خوب می‌دانند که از زمان کشته شدن قاسم سلیمانی تدابیر امنیتی آمریکایی‌ها و آمادگی نیروهایشان چند برابر شده و علاوه بر آن بخش بزرگی از نیروهای آمریکایی در این پایگاه مستقر هستند و همین امر باعث محکم کردن استحکامات نیروهای این کشور در این پایگاه شده که در نتیجه احتمال وارد کردن خسارات قابل توجهی از یک حمله موشکی را به شدت کاهش می‌دهد و دیگر نیازی به یک واکنش بزرگ از سوی آمریکایی‌ها وجود ندارد.

دوم، خسارت‌های بسیار محدود: مقامات آمریکایی گزارش دادند که موشک‌های ایرانی در مناطق دور از پایگاه عین الاسد سقوط کرده‌اند که این مسئله دو تفسیر دارد: یا اینکه موشک‌های ایرانی به دلیل ضعف فناوری تسلیحاتی نتوانستند با دقت به اهداف خود اصابت کنند یا اینکه ایران عمداً خود این مناطق را برای کاهش تلفات در نیروهاى آمریکایی هدف قرار داده ضمن اینکه این حمله موشکی حامل پیام توانایی تهران برای تهدید آمریکایی‌ها در آینده نیز به شمار می‌رود.

سوم: بزرگ‌نمایی تأثیر حمله موشکی: این حمله از نخستین لحظات با یک کمپین تبلیغاتی گسترده و فعال همراه بود؛ هدف از این تبلیغات بزرگ‌نمایی حمله و اعلام تحقق «وعده‌های علی خامنه‌ای» رهبر جمهوری اسلامی که گفت، ایران «انتقام سخت» از آمریکایی‌ها خواهد گرفت بود. به همین دلیل آژانس‌های خبری وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی عکس‌ها و ویدئوهای زیادی را از لحظه اول پرتاب موشک‌ها بطور گسترده توزیع کردند و اعلام کردند که این حمله در دو نوبت با فاصله زمانی ۲ ساعت انجام شد.

عملیات پرتاب موشک‌ها دقایقی پس از پایان مراسم دفن قاسم سلیمانی و به نام «عملیات شهید سلیمانی» صورت گرفت تا این حمله موشکی در چارچوب تلاش رژیم اسلامی برای بهره برداری حداکثری از آن و اینکه به طرفداران خود وانمود کند که «انتقام سخت» تحقق یافته قرار گیرد؛ به همین دلیل برخی مقامات رژیم ایران مانند محسن رضایی دبیرکل مجمع تشخیص مصلحت نظام پایان خاکسپاری سلیمانی را به آغاز آنچه «انتقام سخت» نامید، ربط داد.

چهارم: تقسیم نقش‌ها: رژیم ایران برای اجرای دقیق‌تر برنامه خود در این حمله نقش‌ها را بین نهادهای خود تقسیم کرد؛ لحن «تهدید و وعده‌ی انتقام» را به فرماندهان سپاه پاسداران سپرد که در بیانیه خود هر چه دلشان می‌خواهد علیه آمریکا بگویند؛ نقش ملایم و آرام را به دستگاه دیپلماسی خود محول کرد که در اظهارات محمدجواد ظریف دیده می‌شود. او گفت این حمله در چارچوب سیاست دفاع از خود و مطابق با ماده ۵۱ منشور سازمان ملل است و ایران خواهان افزایش تنش یا شروع جنگ نیست. سخنگوی دولت جمهوری اسلامی نیز پس از ظریف در بیانیه‌ای اعلام کرد که جمهوری اسلامی خواهان جنگ با آمریکا نیست و برای افزایش تنش تلاش نمی‌کند.

گفتنی است که حمله موشکی سپاه به پایگاه آمریکایی عین الاسد با واکنش‌ دولت عراق، اتحادیه اروپا و برخی کشورهای هم‌پیمان آمریکا مواجه شد. برهم صالح حمله موشکی سپاه را محکوم کرد و آن را نقض حرمت و حاکمیت ملی عراق دانست. او گفت کشورش صحنه‌ای برای تسویه حساب‌ها نخواهد شد.

جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز صبح روز چهارشنبه با محکوم کردن حملات موشکی جمهوری اسلامی به پایگاه‌های عراقی که در آن سربازان آمریکایی مستقرند، خواستار پایان دادن به «چرخه‌ی خشونت» شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بورل به خبرنگاران گفت: «حملات تازه موشکی به پایگاه‌های هوایی عراق که مورد استفاده نیروهای آمریکایی و ائتلاف و از جمله نیروهای اروپایی است، نمونه دیگری از افزایش تنش و رویارویی است.»

ایالات متحده آمریکا روز جمعه ۳ ژانویه ۲۰۲۰ در یک حمله پهپادی، قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ابومهدی المهندس معاون حشد‌الشعبی که مورد حمایت رژیم ایران قرار دارد را کشت. جمهوری اسلامی بلافاصله سه روز عزای عمومی اعلام کرد و تهدید به «انتقام سخت» کرد.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بامداد چهارشنبه ۸ ژانویه از اجرا و پایان «انتقام سخت» خبر داد که چیزی جز موشک‌پرانی به پایگاه‌های نیروهای نظامی ایالات متحده در مرکز و شمال عراق نبود. این حمله بر اساس گزارش‌های منابع عراقی و آمریکایی هیچ تلفات جانی در بر نداشت.

*منبع :شرق الاوسط
*ترجمه و تنظیم از کیهان لندن



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy