Tuesday, Feb 11, 2020

صفحه نخست » ردپای قاسم سلیمانی در سرکوب؛ از کوی دانشگاه تا اعتراض‌های آبان

soleimani.jpgایران وایر - بهنام قلی‌پور - توییت محمدعلی جعفری، فرمانده سابق سپاه پاسداران درباره نقش قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی «قدس» در سرکوب اعتراض‌های مردمی در ایران خبرساز شده است. او نوشته بود: «در ماجرای فتنه ۷۸ و ۸۸ #حاج_قاسم در صحنه مقابله با ضدانقلاب در کف خیابان بود و اقدامات موثری را برای کنترل نا‌امنی و آشوب‌ها انجام می‌داد. بار‌ها شاهد حضور او در قرارگاه ثارالله بودیم، در غبار این فتنه‌ها هم‌زمان در مسایل سیاسی هم با نفوذ خود برای خواص به دنبال روشنگری بود.» در این گزارش به بررسی نقش قاسم سلیمانی در سرکوب اعتراضات پرداخته‌ایم.

***

«محمدعلی جعفری»، فرمانده سابق سپاه شامگاه یکشنبه «۲۰ بهمن» در یک توییت از «اقدامات موثر» سلیمانی در سرکوب اعتراض‌ها در سال‌های ۱۳۷۸ و ۱۳۸۸ اشاره کرد و نوشت این فرمانده سپاه در آن ایام «در صحنه مقابله با ضدانقلاب در کف خیابان بوده» است.

تیرماه سال ۱۳۷۸ به جریان کوی دانشگاه مشهور است. حمله نیرو‌های لباس شخصی و پلیس به کوی دانشگاه تهران که طی آن ده‌ها دانشجو مورد ضرب‌وجرح قرار گرفتند و منجر به شکل‌گیری اعتراض‌های خیابانی در تهران شد. دانشجویان به بسته شدن روزنامه سلام اعتراض کرده بودند و اعتراض آن‌ها با دخالت نیروهای بسیج و لباس شخصی به خشونت کشیده شد.

خردادماه سال ۱۳۸۸ هم به ماه اعتراض‌های مسالمت‌آمیز سراسری به نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری مشهور است که با دخالت نیرو‌های نظامی و لباس شخصی به خشونت کشیده شد و گفته می‌شود دست‌کم ۳۰ نفر در جریان این اعتراض‌ها کشته شدند.

از سپاه تهران در آن زمان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نیرو‌های سرکوب این دو اعتراض‌ها نام برده می‌شد که در قالب «قرارگاه ثارالله» ماموریت این سرکوب‌ها را برعهده داشت.

مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

جعفری با گذشت سال‌ها از این سرکوب‌ها حالا تایید کرده که «قاسم سلیمانی» یکی ازجمله فرماندهان ارشدی بود که بارها در این قرارگاه حاضرشده و در سرکوب‌ها نقش داشته است.

از «قرارگاه ثار‌الله» به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تشکیلات سپاه تهران نام برده می‌شود که سال ۱۳۷۴ و با هدف برقراری امنیت در استان تهران راه‌اندازی شد.

این قرارگاه در صورت بروز بحران به تشخیص شورای عالی امنیت ملی، مسوولیت برقراری امنیت شهر تهران را عهده‌دار می‌شود.

«علی فضلی»، که حالا در بستری بیماری است از ۱۳۷۶ تا ۱۳۷۹ جانشین این قرارگاه بود که سال ۱۳۷۸ نقشی محوری در سرکوب اعتراض‌های دانشجویی داشت.

فضلی یکی از ده‌‌ها فرمانده سپاه پاسداران است که نام آن‌ها در ۴۰ سال اخیر با انواع سرکوب‌ها در داخل ایران پیوند خورده است، اما فرمانده سابق سپاه در اقدامی غیرمنتظره نام یکی از مهم‌ترین فرماندهان سپاه که محل و حوزه ماموریتش خارج از ایران بوده را به نام این فرماندهان افزوده است.

این اقدام منجر به بروز دودستگی در میان رسانه‌ها و فعالان موسوم به ارزشی در شبکه‌های اجتماعی شده است. فعالان ارزشی به کاربرانی گفته می‌شود عقاید و آرمان‌های نظام جمهوری اسلامی را در شبکه‌های اجتماعی تبیین و تبلیغ می‌کنند.

گروهی از این کاربران ارزشی در ابتدا تلاش کردند اکانت جعفری را در توییتر «جعلی» معرفی کنند، اما برخی دیگر از آن‌ها تاکید کردند که این اکانت متعلق به شخص فرمانده سابق سپاه بوده و معتبر است.

سایت «مشرق‌نیوز» که گفته می‌شود زیر نظر سازمان اطلاعات سپاه فعالیت می‌کند هم چند ساعت پس از بروز این کشمکش‌ها به سراغ «رمضان شریف»، سخنگوی سپاه پاسداران رفت و به نقل از او نوشته که «محتوای توییت منتشرشده صحت ندارد و حاج قاسم مسوولیت و حضوری در قرارگاه ثارالله نداشته است.»

شریف همچنین به‌طور تلویحی این اقدام جعفری را «بستری برای عملیات روانی علیه سپاه» ارزیابی کرد که ساعاتی بعد این بخش از حرف‌های شریف از سایت «مشرقنیوز» حذف شد.

سپاه پاسداران هم تاکنون حاضر نشده درباره محتوای این توییت موضع‌گیری رسمی کند و حملات محافظه‌کاران و اصلاح‌طلبان حامی سلیمانی هم باعث حذف این توییت نشده است.

«مهدی نصیری»، مدیرمسوول نشریه «صبح» که محافظه‌کاری شناخته‌شده در ایران است در واکنش به این توییت جعفری خطاب به وی نوشت که «سردار جان! نگرانید قهرکردگانی به برکت خون حاج قاسم با انقلاب و نظام و رهبری آشتی کنند؟»

«سعید شریعتی»، یکی از اصلاح‌طلبان در داخل ایران هم در واکنش به این توییت جعفری خطاب به او نوشت برای ادعای خود باید «یه عکس از قاسم سلیمانی کف خیابون سال ۸۸ نشان» بدهد.

شریعتی خطاب به جعفری نوشته که «شما سر مالک اشتر بودن با سلیمانی کنار نمی‌اومدی حاجی! بی‌خیال.»

این توییت درواقع اشاره‌ای به برخی گزارش‌ها و گفته‌ها در مورد اختلاف محمدعلی جعفری و قاسم سلیمانی در سپاه پاسداران است که در ماه‌های اخیر به‌طور جسته‌وگریخته در برخی محافل شنیده می‌شود.

فارغ از صحت‌وسقم این اختلاف‌ها و حملات و انتقاد‌ها و حمایت‌ها از این توییت محمدعلی جعفری، اما شواهد قابل‌اعتنایی در دسترس است که نشان می‌دهد قاسم سلیمانی در سرکوب برخی اعتراض‌های خیابانی در ایران نقش داشته است.

یکی از مهم‌ترین این شواهد مربوط به اظهارات «محمدباقر قالیباف» درباره سرکوب اعتراض‌های سال ۱۳۸۸ است که در آن گفته «شاید بیشترین حرکت را برای جلوگیری از حادثه، از شنبه تا پنج‌شنبه، من و سردار سلیمانی باهم انجام دادیم.»

قالیباف درباره سرکوب اعتراض‌های دانشجویی در سال ۱۳۷۸ هم به نقش سلیمانی در نامه‌نگاری تهدید‌آمیز گروهی از فرماندهان سپاه پاسداران خطاب به محمد خاتمی اشاره می‌کند و می‌‌گوید که این نامه را «بنده و آقای سلیمانی» نوشتیم.

«حمیدرضا مقدمفر»، مشاور فرهنگی و رسانه‌ای سپاه از دیگر افرادی است که گفته متن پیش‌نویس این نامه توسط قاسم سلیمانی تهیه و تنظیم شده بود.

قاسم سلیمانی که سال ۱۳۷۸ تنها دو سال از فرماندهی‌اش بر نیروی «قدس» سپاه پاسداران می‌گذشت به همراه ۲۳ دیگر سپاه نامه‌ای تهدیدآمیز به «محمد خاتمی» نوشت که در زمان خود جنجال‌برانگیز شد.

بسیاری در آن زمان این نامه را اعلام حضور صریح سپاه در امور سیاسی برشمردند، روندی که به گفته منتقدان، در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ به اوج خود رسید.

این نامه را باید یکی از صریح‌ترین موضع‌گیری‌های سیاسی قاسم سلیمانی در مقام فرمانده نیروی «قدس» سپاه پاسداران در امور داخلی دانست. در بخش پایانی نامه نوشته شده بود: «جناب آقای رییس‌جمهور، اگر امروز تصمیم انقلابی نگیرید و رسالت اسلامی و ملی خودتان را عمل نکنید، فردا آن‌قدر دیر و غیرقابل‌جبران است که قابل‌تصور نیست. در پایان با کمال احترام و علاقه به حضرت‌عالی اعلام می‌داریم کاسه صبرمان به پایان رسیده و تحمل بیش از آن را در صورت عدم رسیدگی، بر خود جایز نمی‌دانیم.»

فعالیت‌های سلیمانی پس از پایان دولت محمد خاتمی بیشتر معطوف ماموریت‌های خارج از ایران بود و کمتر از این فرمانده سپاه در معادلات و منازعات سیاسی نام در میان بود.

اما بررسی موضع‌گیری‌های سلیمانی نشان می‌دهد که او در سال‌هایی که فرمانده نیروی «قدس» بود در مهم‌ترین مسایل کشوری دیدگاهی مشابه و همسو با سایر فرمانده سپاه داشته است.

سلیمانی بهمن‌ماه سال ۱۳۹۶ در یک سخنرانی در کرمان گفته که «ملت ایران همه فتنه‌ها ازجمله فتنه ۸۸ و همین فتنه اخیر {اعتراض‌های دی سال ۱۳۹۶} را که دشمن با سوءاستفاده از برخی نارضایتی‌ها به وجود آورده بود، به‌صورت خودجوش خنثی کرد.»

وی افزوده بود که «در این فتنه‌ها ضدانقلاب‌ها برای براندازی انقلاب وارد ‌و موج‌سواری ‌کردند، ‌این ملت ایران بود که وارد صحنه شد و بینی دشمن را به خاک مالید.»

از او به‌عنوان یکی از رهبران سرکوب اعتراض‌های سراسری آبان‌ماه سال ۱۳۹۸ در ایران هم نام برده می‌شود.

۱۴ دی‌ماه امسال «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا گفته بود که قاسم سلیمانی، فرمانده کشته‌شده نیروی «قدس» سپاه پاسداران، مسوول سرکوب اعتراض‌های مردم بوده است.

پمپئو افزوده بود که «او (سلیمانی) مسوول نیروهای بسیج بوده و آن‌ها را پیش می‌رانده است. سلیمانی می‌دانست که اگر صدای مردم ایران شنیده شود، موجودیت او به خطر می‌افتد.»

همسو با همین اظهارات بود که سایت «صدای مدافعان» در ایران با انتشار یادداشتی اعتراف کرد که برخی از نیرو‌های «مدافع حرم» در جریان اعتراض‌های آبان «مجبور» شدند در سرکوب این اعتراض‌ها حضور داشته باشند.

این اعتراف کم‌سابقه گواه روشن دیگری از رویکردی امنیتی و سخت‌گیرانه قاسم سلیمانی در برخورد با اعتراض‌های مردمی داخل ایران همچون سایر کشور‌های تحت نفوذ نیروی «قدس» است.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy