ایران اینترنشنال - نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده روحالله زم، بنیانگذار و مدیر کانال تلگرامی «آمدنیوز»، به صورت غیرعلنی و با ۱۷ عنوان اتهام مطروحه برگزار شد.
جلسه دادگاه زم که پیشتر زمان دقیق آن اعلام نشده بود صبح دوشنبه ۲۱ بهمنماه در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران با ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.
در حالی که رسانههای نزدیک به حکومت در گزارشهای اولیه پرونده او را دارای ۱۵مورد اتهام عنوان کرده بودند، در خبرهای بعدی ۱۷ عنوان اتهامی منتشر شده است.
«جاسوسی به نفع سرویس اطلاعاتی» کشورهای اسرائیل و فرانسه، «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» و «مشارکت در جمعآوری اطلاعات طبقهبندی شده به قصد ارائه به دیگران» سه عنوان اتهامی بوده که درباره ارتباطات و فعالیتهای او در خارج کشور مطرح شده است.
دادگاه این فعال رسانهای در زمینه اقدامات مرتبط با امنیت کشور اتهامهای او را «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی»، «مشارکت در اغوا و تحریک مردم به جنگ و کشتار»، «تحریک موثر نیروهای رزمنده و اشخاص در خدمت نیروهای مسلح به عصیان، فرار، تسلیم و یا عدم اجرای وظایف نظامی» بر شمرده است.
در حوزه فعالیت رسانهای زم به «مشارکت در فعالیت تبلیغی علیه جمهوری اسلامی و به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام»، «تشکیل و اداره کانال معاند آمدنیوز و صدای مردم با هدف برهم زدن امنیت کشور»، «عضویت و مدیریت پایگاه خبری معاند سحامنیوز»، «مشارکت در نشر اکاذیب»، «توهین به مقدسات اسلام»، «توهین به امام خمینی و مقام معظم رهبری»، «توهین به مقامات و مامورین در حال وظیفه» متهم شده است.
همچنین «افساد فیالارض»، «تحصیل مال نامشروع به میزان ۹۷ هزار و ۵۵۰ یورو» و «شکایت برخی اشخاص حقیقی و حقوقی» اتهامهای دیگر مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز در این پرونده است.
قاضی صلواتی که این پرونده را بررسی کند، در آذرماه به همراه قاضی محمد مقیسه به دلیل نقض حقوق بشر و «دادرسی غیر عادلانه در دادگاههای نمایشی رژیم ایران» در فهرست تحریمهای آمریکا قرار گرفت.
غلامحسین اسماعیلی،سخنگوی قوه قضاییه، پیشتر اظهار کرده بود که این دادگاه «در چارچوب مقررات» برگزار خواهد شد.
زم فرزند محمدعلی زم از روحانیون نزدیک به علی خامنهای در دهههای گذشته است که سالها در مقام ریاست حوزه هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مشغول به کار بود. او همچنین دارای سابقه فعالیت در شورای عالی مناطق آزاد و هیات مدیره انجمن صنفی «ویدیو رسانه» بوده است.
روحالله زم پس از بازداشت در جریان اعتراضهای سال ۱۳۸۸ وقتی آزاد شد ایران را ترک کرد. او تا پیش از بازداشت در مهرماه با همسر و دو فرزندش در فرانسه اقامت داشت.
مهسا رازانی، همسر زم، دو روز بعد از انتشار خبر بازداشت او اعلام کرد که همسرش پس از سفر به عراق در بغداد از سوی نیروهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران ربوده شده است
سپاه پاسداران با انتشار اطلاعیهای در زمینه دستگیری زم نوشته بود که «سازمان اطلاعات سپاه» او را در یک عملیات «اطلاعاتی هوشمندانه» بازداشت کرده است.
سپاه پاسداران بازداشت زم را شکست «سرویس های اطلاعاتی دشمن» خوانده بود.