جمعه هفتم فوریه (۱۸ بهمن ۹۸) در سایت خبرگزاری ایسنا بیانیهای منتشر شد از سوی «شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی همدان» و با عنوان: «آرامگاه استر و مردخای همدان را به کنسولگری فلسطین تبدیل کنیم.» (۱)
آرامگاه استر و مردخای یکی از مهمترین آثار تاریخی ایران و جهان است که قرنها قدمت دارد. بنای این آرامگاه از دوران ساسانیان به جای مانده و در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده است.
آرامگاه استر علاوه بر قدمت تاریخی، از اماکن مورد احترام و زیارتگاه یهودیان و مسیحیان جهان میباشد و هر ساله هزاران هزار توریست از آن دیدن میکنند. استر، همسر خشاریارشاه و عموی او، مردخای، از آنجایی مورد احتراماند که گفته میشود از کشته شدن هزاران هزار یهودی جلوگیری به عمل آوردهاند و مراسم «پوریم» که هر ساله از سوی یهودیان برگزار میشود در واقع جشنی است برای نجات جان هزاران هزار یهودی از مرگ در آن دوران.
به دنبال خبر تبدیل آرامگاه استر به کنسولگری فلسطین، از آنجا که آرامگاه استر در فهرست میراث فرهنگی ایرانیان قرار دارد، خبرگزاری ایسنا گفتگویی ترتیب میدهد با علی مالمیر مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان همدان. (۲) مالمیر ضمن اظهار بی خبری از چنین موضوعی مطالبی ضد و نقیض بیان میکند. او در یک جا میگوید: «این بنا ثبت ملی شده و اساسا هیچ سنخیتی با موضوع کنسولگری فلسطین ندارد.» و در جایی دیگر میگوید: «متولی این امر وزارت خارجه است و اگر قرار باشد مکانی برای این منظور درنظر گرفته شود با محوریت این ارگان پیگیری میشود. نمایندگیهای وزارت خارجه نیز دارای ضوابط خود هستند و متولی خاص دارند و طبیعتاً اتفاقات این چنینی باید مسیر خود را طی کنند» در کل به نظر میآید که مسئول میراث فرهنگی همدان، همچون همهی مسئولین سازمان میراث فرهنگی، مثل همیشه وقتی میداند که «بالاتری ها» در ماجرا نقشی دارند از دادن جواب مستقیم اجتناب میکند و به نوعی میخواهد خودش را از دردسرهای ناشی از آن کنار بکشد.
با این همه خبرنگار ایسنا یا حواساش نیست و یا با وجود فشارها و خفقانی که بر سر ژورنالیسم ایران افتاده او شرف روزنامه نگاری خود را از دست نداده است زیرا با همین اظهارنظرهای محتاطانهی مسئول میراث فرهنگی همدان میرود به سراغ، طیب فریادرس، مسئول بسیج دانشجویی همدان. یعنی همان سازمانی که میخواهد برای دهن کجی به ترامپ، آرامگاه استر را تبدیل به کنسولگری فلسطین کند. طیب فریادرس هم گویا عصبانی شده و میگوید: «میراث فرهنگی همدان توضیح بدهد آیا قدس با اسرائیلی شدن سنخیت دارد؟» و بعد هم میپرسد: «چرا میراث فرهنگی همدان به این که قدس میراث فرهنگی جهان اسلام و خاورمیانه است واکنش نشان نمیدهد» و اظهار تاسف میکند و میگوید: «مایه تأسف استکه ما سطح یک مسئله راهبردی را تقلیل میدهیم در حالیکه آمریکا قبل از حمله ایران به عین الاسد تهدید کردپنجاه و دو نقطه فرهنگی ایران را خواهد زد.» و سپس گفت: «در برابر تعرض دیگران نباید بگوییم هیچ کاری نمیکنیم... ما در برابر تعرض به آرمانها و اماکنمان از جمله قدس، حتماً مقابله به مثل خواهیم کرد. (۳)
یکی از رفتارهایی که حکومتهای اشغالگر در طول تاریخ جهان باستان و قرون وسطا بر سر مردمان سرزمینهای تحت سلطهی خود آوردهاند نابود کردن میراث فرهنگی و تاریخی و همهی داشتههای معنوی آنها بوده است. در واقع اشغالگران با این کار رشتهی ارتباطی مردمان را با گذشته و فرهنگ و تاریخ خود قطع میکردند، و از آنها انسان هایی بی گذشته، و بی خبر از هویت خویش میساختند. این کار سبب میشد تا اشغالگران بتوانند فرهنگ خود را نیز بر آن مردم تحمیل و مسلط کنند.
متاسفانه ما ایرانیان در اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم گرفتار حکومتی شدهایم که ظاهرا از میان خود ما برخاسته اما اعمال و رفتارشان با اشغالگران دور از مدنیت دوران باستان و یا قرون وسطا تفاوت چندانی ندارد. آنها از یک سو بر ثروتهای ملی و طبیعی ما چنگ انداخته و منافع ناشی از آن را میان خود و وابستگانشان تقسیم میکنند، و از سویی دیگر در رویارویی با کشورهایی که از آنها قوی تر و بزرگترند، مردمان ایران و داشتههای تاریخی و فرهنگیشان را قربانی میکنند. برای آمریکا خط و نشان میکشند، اما هواپیمایی با مسافران خودی را میزنند، و برای انتقام از ترامپ که سفارت آمریکا را به اروشلیم برده، میخواهند میراث تاریخی هزاران ساله ما را تبدیل به کنسولگری فلسطین کنند.
یازدهم فوریه ۲۰۲۰
۱ـ تبدیل آرامگاه استر به کنسولگری فلسطین
جوکر، عدالت و هنر متعهد، رضا جعفری
بهمن بیدادگر! رضا مقصدی