یورونیوز - دولت آمریكا در تلاش است روسیه و عربستان سعودی را برای پایان دادن به جنگ قیمت در بازار نفت متقاعد كند؛ جنگی که همزمان با شیوع ویروس کرونا بهای جهانی نفت را به سطح ۲۰ دلار رسانده و دستاوردهای اقتصادی دونالد ترامپ از جهش تولید نفت و شاخصهای بورس گرفته تا رشد اقتصادی و اشتغال را ۷ ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده کمرنگ کرده است.
روسیه و عربستان پس از شکست مذاکرات آنها برای کاهش سطح تولید، اعلام کردهاند که با هدف حفظ سهم بازار خود، تولید و عرضه نفت را تا حد ممکن افزایش خواهند داد.
مطابق گزارش بلومبرگ، عربستان تولید نفت خود را در هفته پایانی مارس به روزانه ۹ میلیون بشکه رسانده که حدود ۲ میلیون بشکه بیش از تولید این کشور در ابتدای ماه گذشته میلادی است. بخشی از نفت حاصل از این رشد تولید در حال ذخیرهسازی در مصر است.
همچنین والاستریت ژورنال از جستجوی عربستان برای یافتن مخازن جدید برای نفت خود خبر داده و مدعی شده که در حال حاضر بخشی از نفت تولیدی عربستان بدون مشتری و مقصد خاصی توسط نفتکشهای این کشور بارگیری میشود.
با این حال، شرکت نفت عربستان(آرامکو) اعلام کرده که در ماه آوریل تولید روزانه خود را به ۱۲.۳ میلیون بشکه میرساند.
در مقابل وزارت انرژی روسیه هم قصد دارد با فعال کردن ظرفیت خالی ۵۰۰ هزار بشکهای خود نصاب جدید تولید ۱۱.۸ میلیون بشکه در روز را به نمایش بگذارد.
بدین ترتیب رشد عرضه نفت همزمان با افت تقاضای جهانی نفت به دلیل شیوع شتابان ویروس کرونا در سراسر جهان موجب شده تا قیمت جهانی هر بشکه نفت پایه برنت دریای شمال از حدود ۶۹ دلار طی معاملات ۶ ژانویه به ۲۷ دلار در جریان معاملات روز پنجشنبه سقوط کند.
در حالی که بررسیهای رویترز نشان میدهد که محدوده قیمت قابل تحمل برای حوزههای مختلف نفت شیل آمریکا بین ۳۹ تا ۴۸ دلار قرار دارد، بهای هر بشکه نفت پایه آمریکا (وست تگزاس اینترمدیت) در معاملات روز پنجشنبه بازار جهانی به ۲۲ دلار رسید. پیشتر بلومبرگ گزارش داده بود که با اتمام توان ذخیره سازی نفت در برخی حوزههای نفت شیل آمریکا، قیمت نفت مازاد به زیر صفر رسیده و تولیدکنندگان با پرداخت پول قصد دارند متقاضیان را برای حمل نفت ترغیب کنند.
همزمان تازهترین گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) نشان میدهد که در سال ۲۰۱۹، آمریکا به طور متوسط روزانه ۷.۷ میلیون بشکه نفت از ذخایر شیل خود تولید کرده که این رقم معادل ۶۳ درصد مجموع تولید نفت این کشور بوده است.
در چنین شرایطی با کاهش سطح فعالیت شرکتهای آمریکایی به دلیل شیوع ویروس کرونا نه تنها ادامه رشد اقتصادی و اشتغال را در این کشور تهدید میکند بلکه صعود ۳ ساله شاخصهای بورس نیویورک را نیز خنثی کرده است.
دولت ترامپ فعلا استفاده از گزینه مذاکره را برای متقاعد کردن روسیه و عربستان آغاز کرده است. دونالد ترامپ پس از مکالمه تلفنی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی در حال تدارک نشستی سه جانبه برای اصلاح قیمت جهانی نفت است. آقای ترامپ هر چند که پیشتر روند نزولی قیمت نفت را به دلیل دامن زدن به افت قیمت بنزین برای مردم آمریکا لذتبخش توصیف کرده بود ولی در مصاحبه اخیر خود با شبکه تلویزیونی فاکسنیوز نیز به صراحت از قیمت پایین نفت ابراز نارضایتی کرد.
اما با شکست دوباره تلاش اوپک برای برگزاری نشست اضطراری احتمال موفقیت آقای ترامپ هم برای متقاعد کردن روسیه و عربستان کاهش یافته است. به همین دلیل برخی مشاوران دولت آمریکا و نیز سناتورهای جمهوریخواه گزینههای جدید را مطرح کردهاند: از جمله قطع خرید نفت عربستان توسط آمریکا و تهدید این کشور با آغاز خروج نیروهای آمریکایی از خاورمیانه.
با این وجود، برآوردهای صورت گرفته نشان میدهد که اقتصاد روسیه و عربستان فعلا توان تابآوری قیمت پایین نفت را دارند.
بدین ترتیب برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر آمریکا در شرایطی برگزار خواهد شد که رشد اقتصاد آمریکا کند است، تولید نفت شیل تا حدود زیادی متوقف شده، نرخ بیکاری بالای ۱۰ درصد است و بازارهای سهام نیز از اوج رویایی خود در فوریه فاصله گرفتهاند. در چنین شرایطی اگر دونالد ترامپ در مدیریت بحران اجتماعی شیوع ویروس کرونا نیز عملکرد موفقی نداشته باشد، نتیجه دومین رقابت او برای کسب کرسی ریاست جمهوری آمریکا میتواند برخلاف پیشبینیهای امیدوار کننده ماههای اخیر جمهوریخواهان باشد.
دولت روحانی در "راهاندازی کشور" تردید دارد