Thursday, Apr 30, 2020

صفحه نخست » تظاهرات روز قدس در برلین با ممنوعیت حزب الله لبنان لغو شد

berlin.jpg رادیو بین‌المللی فرانسه - جواد طالعی - یک روز پس از ممنوعیت کامل فعالیت حزب الله لبنان در آلمان، سازمان دهندگان تظاهرات روز قدس این تظاهرات را در برلین پایتخت آلمان لغو کردند. این تظاهرات هرسال در آخرین جمعه ماه رمضان با حضور هزاران تن از مخالفان اسرائیل در مناطق مرکزی برلین برگزار می‌شد. امسال، روز ۱۶ می‌برای این منظور انتخاب شده بود.

بلافاصله پس از لغو تظاهرات روز قدس، سناتور امور داخلی برلین ضمن ابراز شادمانی از این تصمیم گفت: "این برای مردم برلین یک خبر خوش است. ما از شر یکی از تهوع آورترین نمایش‌ها راحت شدیم".

روح الله خمینی رهبر جمهوری اسلامی در روز ۱۶ مرداد سال ۱۳۵۸ خورشیدی، حدود یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در فتوائی آخرین جمعه ماه رمضان را "روز قدس" نامید و از مسلمانان جهان و دولت‌های اسلامی خواست برای کوتاه کردن دست دولت اسرائیل و پشتیبانان آن در این روز به هم بپیوندند.

تظاهرات روز قدس در ابتدا با تعداد معدودی از مسلمانان عرب در شهر برلین برگزار می‌شد و دولت آلمان در چارچوب قوانین خود آن را تحمل می‌کرد. اما در سال‌های اخیر پس از سرکوب معترضان جنبش سبز، پناهجویانی از ایران وارد آلمان شدند که ریشه در یکی از جناح‌های حکومتی ایران داشتند و برخی از آن‌ها با تشویق سفارت جمهوری اسلامی، مرکز اسلامی هامبورگ و مسجد آبی که به این مرکز وابسته است، در تظاهرات شرکت می‌کردند.

مطالب بیشتر در سایت رادیو بین‌المللی فرانسه

این تظاهرات، که همواره با برافراشتن پرچم حزب الله لبنان همراه شده بود، به تدریج اعتراضات شدیدی را برانگیخت. این اعتراضات به ویژه از سال ۲۰۱۸ هنگامی اوج گرفت که مخالفان ادعا کردند برخی از چهره‌های شاخص مرکز اسلامی هامبورگ در آن شرکت می‌کنند. با این همه، از آنجا که قانون اساسی آلمان همایش‌های گروه‌های سیاسی را آزاد می‌داند، دولت امکانی برای مقابله با آن نداشت.

به گزارش روزنامه "تاگس اشپیکل" که در برلین منتشر می‌شود، "حزب الله لبنان تاکنون یکی از موتورهای محرک مهم تظاهرات روز قدس بوده است". در دو سال گذشته بین ۱۶۰۰ تا ۲۰۰۰ تن که بیشترین آن‌ها را مسمانان متعصب و بنیادگرا تشکیل می‌دادند در این تظاهرات شرکت داشتند.

تفتیش مراکز نزدیک به حزب الله

روز پنج شنبه ۳۰ آوریل، ۱۱ اردیبهشت، وزارت کشور آلمان ضمن غیرقانونی خواندن تمام فعالیت‌های حزب الله لبنان در این کشور، چهار مرکزی را که گفته می‌شود از حزب الله به لحاظ مالی و تبلیغاتی پشتیبانی می‌کنند مورد تفتیش قرار داد و تعدادی از مسئولان شاخه سیاسی حزب الله را برای تحقیقات بیشتر بازداشت کرد.

با غیرقانونی شدن حزب الله، این بیم وجود داشت که اعضا و هواداران آن در صورت شرکت در تظاهرات روز قدس شناسائی و بازداشت شوند. علاوه بر این، به خاطر کنترل ویروس کرونا، تا ۴ ماه مه تنها تجمعات زیر ۲۰ نفر و پس از آن همایش‌های زیر ۵۰ نفر قانونی است.

نقش ایران در تظاهرات روز قدس

رسانه‌های آلمانی هرسال هنگام برگزاری تظاهرات روز قدس جمهوری اسلامی ایران را متهم می‌کردند که از طریق مرکز اسلامی هامبورگ و مسجد آبی نه تنها در این تظاهرات شرکت می‌کند، بلکه حتی در سازماندهی آن نیز سهم عمده دارد. اما مسئولان مرکز اسلامی هامبورگ، ضمن اعلام پشتیبانی از حقوق فلسطینی‌ها همواره این اتهام را رد می‌کردند و می‌گفتند نه در آن حضور و نه در سازماندهی آن مشارکت دارند.

اما در سال ۲۰۱۸ رسانه‌ها نوشتند که تعدادی از افراد سرشناس مرکز اسلامی هامبورگ در تظاهرات روز قدس دیده شده‌اند.

در پی انشار این گزارش‌ها، بسیاری از سیاستمداران در هامبورگ و برلین صدای اعتراض خود را بلند کردند و خواستار لغو قراردادی شدند که دولت ایالتی با این مرکز بسته است.

روزنامه "هامبورگر ابند بلات" روز ۱۲ ژوئن ۲۰۱۸ نوشت: "به نظر می‌رسد که مرکز اسلامی هامبورگ نمی‌خواهد به روح قرارداد خود با دولت ایالتی هامبورگ پای بند بماند".

این گزارش با استناد به اطلاعات اداره امنیت داخلی آلمان تاکید داشت: "نمایندگان مرکز اسلامی هامبورگ، وابسته به جمهوری اسلامی ایران، نه تنها دوباره در راهپیمائی ضداسرائیلی روز قدس در برلین شرکت کرده‌اند، بلکه ظاهرا در سازماندهی آن نیز نقش داشته اند".

به این ترتیب، این تنها حزب الله و گروه‌های بنیادگرای اسلامی نیستند که عرصه مناسب تبلیغ علیه اسرائیل را از دست داده‌اند، بلکه جمهوری اسلامی نیز دیگر نمی‌تواند از تظاهرات روز قدس برای پیشبرد اهداف تبلیغاتی خود در آلمان استفاده کند. با توجه به ممنوعیت حزب الله، احتمال برگزاری این تظاهرات در دوران پساکرونا نیز بسیار اندک است.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy