Wednesday, Jun 3, 2020

صفحه نخست » کدام زودتر خُرد می‌شوند: «دهان آنها که حرف از مذاکره با آمریکا می‌زنند» یا کَمر اقتصاد؟

kayhan_060320.jpg- «خط حزب‌الله» هفته‌نامه دفتر خامنه‌ای نوشته است، رسیدن تانکرهای بنزین به ونزوئلا فراتر از جنبه اقتصادی و مادّی از نظر استراتژیک و راهبردی اهمیت دارد.

- مجتبی ذوالنوری نماینده مجلس شورای اسلامی: کسی نمی‌گوید آمریکا قدرتمند نیست ولی جمهوری اسلامی در بُعد نظامی سطحی از بازدارندگی ایجاد کرده که دشمنان نتوانند از قدرت‌شان علیه ایران اسلامی استفاده کنند.

-محمدرضا مرتضوی دبیرکل خانه صنعت و معدن اخیراً در یک مصاحبه با اشاره به شدت فقر در ایران هشدار داد «بغض گلوی کارگران فرو نمی‎‌رود و منجر به انقلاب می‌‌‌شود».

- کریستین ساینس مانیتور: به نظر می‌رسد که شرایط در ایران و ونزوئلا برای خواسته آمریکا مبنی بر تغییر رژیم مهیاست».

-خبرنگار نیویورکر در سفر اخیرش به تهران می‌گوید جامعه‌ ایران از چند دهه سرکوب و تحریم خسته شده و در آرزوی تغییر رژیم‌ است.

کیهان لندن - هفته‌نامه‌ «خط حزب‌الله» وابسته به دفتر علی خامنه‌ای در گزارشی با عنوان «اقتدار در حیاط خلوت آمریکا» می‌نویسد «به ماجرای انتقال بنزین به ونزوئلا صرفاً نباید از جنبه اقتصادی و منافع مادی نگاه کرد مهم‌تر از این وجوه استراتژیک و راهبردی آن است. دوران جدیدی در حال شکل‌گیری در منطقه و جهان است».

در گزارش «خط حزب‌الله» تاکید شده است که این دوران حتماُ با افول ابرقدرت بودن ظاهری آمریکا همراه خواهد بود.

از سوی دیگر، مجتبی ذوالنوری از نمایندگان امنیتی مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با «رادیو اقتصاد» عنوان کرد «کسی نمی‌گوید آمریکا قدرتمند نیست ولی بحث این است که جمهوری اسلامی در بُعد دفاعی و نظامی سطحی از بازدارندگی ایجاد کرده که دشمنان نتوانند از قدرت‌شان علیه ایران اسلامی استفاده کنند در حقیقت فرمول سود و هزینه را به ضرر آنها تغییر داده است».

👈مطالب بیشتر در کیهان لندن

او گفت «اگر دشمنان بخواهند جسارت یا دست از پا خطا کنند خسارتی که می‌بییند بیش از نفعی است که نصیب‌شان می‌شود».

عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی سه‌شنبه ۱۳ خرداد طی سخنانی در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه «سال ۹۸ یکی از سخت‌ترین سال‌های ما در طول دوران انقلاب بود» تاکید کرد به خاطر فشار حداکثری و تحریم‌های هوشمندانه دسترسی جمهوری اسلامی به ذخایر ارزی قطع شده است.

او همچنین تاکید کرد «حتی کشورهایی که با ما رابطه دوستی دارند نظیر کره و عراق به خاطر فشار آمریکا به بانک‌های آنها اجازه دسترسی ما به منابع ارزی خود را نمی‌دهند».

محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه بودجه نیز در سخنانی گفت «درآمد صادرات نفت و گاز از ۱۱۹ میلیارد دلار در آغاز دهه ۹۰ به ۸/۹ میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است.» وی هشدار داد در بودجه سال ۹۹ باید ۲۲ هزار میلیارد صرفه‌جویی صورت گیرد وگرنه دولت نمی‌تواند اعتبارات پیش‌بینی شده را تامین کند. او گفت کسری بودجه امسال را در یک جلسه غیرعلنی می‌گوید!

اگرچه در جمهوری اسلامی صدای جریانی که هرگونه مذاکره با آمریکا را مطلقاً رد می‌کند بلندتر از سایرین به گوش می‌رسد اما زمزمه‌های مذاکره با آمریکا نیز همچنان شنیده می‌شود. گروهی معتقدند می‌شود با اقتدار و دست پُر پای میز مذاکره با آمریکا نشست و اقداماتی نظیر حمله موشکی به پایگاه‌ عین‌الاسد و ارسال محموله نفتی به ونزوئلا نشانه‌های این اقتدار است. اما گروهی دیگر می‌گویند شرایط روز به روز وخیم‌تر می‌شود و تا وضع از این بدتر نشده نباید فرصت مذاکره را از دست داد.

احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران و عضو مجلس خبرگان ۱۴ خرداد در سخنانی در مقبره روح‌الله خمینی به مناسبت سی و یکمین سال مرگ وی گفت «کسی که دم از مذاکره با آمریکا بزند ضد خط امام و ولایت است» اما یک هفته قبل از آن فوأد ایزدی از تحلیلگران سیاسی نزدیک به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اظهاراتی کم‌سابقه «دم از مذاکره زد» و گفت اگر ایران اعتماد به نفس خود را حفظ کند و به دنبال توافقات برد- برد واقعی و نه خیالی باشد، می‌تواند موفقیت‌های جدی کسب کند.

پایگاه خبری- تحلیلی «کریستین ساینس مانیتور» در گزارشی با اشاره به تحریم‌های آمریکا و کارزار فشار حداکثری ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی و تلاش‌های تهران برای مقابله با تحریم‌ها در همکاری با ونزوئلا می‌نویسد: «به نظر می‌رسد که شرایط در ایران و ونزوئلا برای خواسته آمریکا مبنی بر تغییر رژیم مهیاست».

در این گزارش آمده است که خبرنگار نیویورکر در سفر اخیرش به تهران می‌گوید جامعه‌ ایران از چند دهه سرکوب و تحریم خسته شده و در آرزوی تغییر رژیم‌ است. وی می‌افزاید، به نظر می‌رسد علی خامنه‌ای ضعیف شده و در حال عقب‌نشینی است.

تلاش‌های رژیم ایران برای پنهان کردن شیوع کُرونا به گسترش سریع و گسترده آن انجامید و جمهوری اسلامی برای اولین بار از ابتدای انقلاب تا کنون مجبور شد از صندوق بین‌المللی پول تقاضای وام کند.

در همین حال طبق ارزیابی یک گروه متشکل از مأموران پیشین سرویس امنیتی آمریکا با عنوان «کهنه‌کاران حرفه‌ای اطلاعات» در ونزوئلا، فشار تحریم‌ها و شیوع کُرونا باعث شده بسیاری از مردم این کشور در آرزوی تغییر رژیم باشند.

ارسال سوخت از ایران به یک کشور نفتخیز که به علت ورشکستگی حتی توانایی استفاده از منابع خود را ندارد نشان دهنده تلاش‌های دو رژیم منزوی و ناامید برای خودشان است.

کریستین ساینس مانیتور در پایان نوشته این شرایط می‌تواند فرصتی نیز برای نشان دادن حُسن نیت به شمار رود. اگر هدف تحریم‌ها فراهم کردن ایجاد شرایطی برای مردم در جهت تغییر از درون باشد، قدرت تحریم‌ها در این است که بدانیم دقیقاً چه زمانی آنها را با ابزارهای نرم‌تر دیپلماسی عوض کنیم.

محمدرضا مرتضوی دبیرکل خانه صنعت و معدن اخیراً در یک مصاحبه با اشاره به شدت فقر در ایران هشدار داده است «بغض گلوی کارگران فرو نمی‌‎رود و منجر به انقلاب می‌‌شود». اظهارات او درست برخلاف ادعاهایی است که می‌گویند ارسال سوخت به ونزوئلا اقتدار جمهوری اسلامی است!

گروهی از تحلیلگران می‌گویند شرایط در ایران از بعضی جهات شبیه واپسین ماه‌های دولت محمود احمدی‌نژاد شده که رژیم زیر فشارهای سخت بین‎المللی و تحریم‌ها قرار داشت و در نهایت با مهندسی کردن انتخابات سال ۱۳۹۲ و روی کار آوردن دلت «تدبیروامید» با چراغ سبز رهبر جمهوری اسلامی مذاکره با آمریکا که پیش از آن شروع شده بود، راه را برای «نرمش قهرمانانه» و توافق اتمی هموار کرد.

در داخل نظام افرادی مثل محمدجواد ظریف این تئوری را داشتند که می‌شود هم با جامعه بین‌المللی در ارتباط بود و معامله کرد و هم به غنی‌سازی اورانیوم ادامه داد و توان موشکی را توسعه بخشید و از شبه‌نظامیان منطقه نیز حمایت کرد.

البته تا زمانی که دولت اوباما و دموکرات‌ها در ایالات متحده بر سر کار بودند، این «دیپلماسی ظریف» جواب نیز داد! در سال ۱۳۹۴ پس از «نرمش قهرمانانه» علی خامنه‌ای، برجام امضا شد و میلیاردها دلار پول به جیب آیت‌الله‌ها و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دولت سرازیر شد و سپاه قدس به فرماندهی قاسم سلیمانی گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامیان مزدور را در کشورهای منطقه از جمله عراق و سوریه حسابی پروار کرد. اما بساط سور و سات نظام با «دیپلماسی ظریف» پس از دو سال برچیده شد و با خروج آمریکا از برجام و کارزار فشار حداکثری گلوی جمهوری اسلامی به شدت فشرده می‌شود.

اکنون سردار سابق محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی شده و در اولین نطق خود اعلام کرد این مجلس اهل مذاکره و سازش با آمریکا نیست. در ایران جریانی در حال انحصار دوباره‌ی قدرت است که عزم‌‌اش را برای گرفتن دولت و قوه مجریه از جریان موسوم به اصلاح‌ و اعتدال جزم کرده است. این جریان از همه نظر قدرتمندتر از اصلاح‌طلبان اعتدال‌گرایان است که در تمام سال‌های گذشته فقط برای ریزه‌خواری از سفره‌ی نظام زور زده‌اند! این جریان اصولگرا همواره نشان داده که مخالف مذاکره با آمریکاست و اگر مجبور به مذاکره بشود، دست از اهداف سیاسی- عقیدتی خود نخواهد کشید. بزرگترین نقطه ضعف آنها این است که اگر هم روزی تصمیم به تغییر مواضع بگیرند، به اندازه جریان رقیب دارای نیروی لابیگری برای مذاکره مخفیانه و غیرعلنی با واشنگتن نیستند اگرچه لابیگری مدافعان اصلاح‌طلبان در غرب نیز در نهایت به سود نظام تمام شده است! وگرنه چطور این جریان مخالف مذاکره اکنون در حال قبضه کردن سه قوه است؟! با اینهمه همه جریانات نظام که تمامی تلاش خود را برای حفظ جمهوری اسلامی و اهداف سیاسی- عقیدتی آن به کار می‌گیرند، در نهایت مجبورند برای مذاکره با آمریکا که نمی‌تواند مخفی بماند، امتیازات بزرگی بدهند. همان امتیازاتی که خامنه‌ای آنها را «مسائل ناموسی» می‌داند.

برایان هوک مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا اخیراً بار دیگر تاکید کرد ایالات متحده عجله‌ای برای مذاکره با جمهوری اسلامی ندارد. او همچنین گفت، حکومت اسلامی باید میان مذاکره و فروپاشی اقتصادی یکی را انتخاب کند.

در این شرایط باید منتظر ماند و دید آیا واقعا «دهان کسانی که حرف از مذاکره با آمریکا می‌زنند» خُرد می‌شود یا کمر خود جمهوری اسلامی و همزمان اقتصاد کشور و مردمی که می‌گویند «آه در بساط ندارند»!



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy