بهنام قلیپور - ایران وایر
«سید محمود موسوی مجد زمانی که قاسم سلیمانی در عراق کشته شد، در زندان بوده و نقشی در کشته شدن وی در عراق نداشته است.» این جملات در حالی امروز سهشنبه ۲۰ خرداد از سوی مرکز رسانه قوه قضاییه منتشر شد که ساعاتی پیشتر «غلامحسین اسماعیلی»، سخنگوی قوه قضاییه از صدور حکم اعدام موسوی مجد خبر داده بود.
این فرد که از پست سازمانیاش تاکنون هیچ اطلاعاتی منتشر نشده به گفته اسماعیلی با اتهام ارایه اطلاعات مربوط به محل استقرار و تردد «قاسم سلیمانی»، محاکمه و به اعدام محکوم شده است.
اسماعیلی گفته این فرد به سرویس موساد و سیا «وصل بوده» و بابت ارایه این اطلاعات از آنها «دلار» دریافت میکرده است.
شعبه ۱۹ دیوان عالی کشور حکم اعدام این فرد را تایید کرده و به نظر میرسد این حکم در روزهای آینده به اجرا گذاشته شود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
نام موسوی مجد در پرونده مربوط به کشته شدن قاسم سلیمانی در عراق در شرایطی بر سر زبانها افتاده که از وی و دادگاهی که برای او تشکیل شده، پیشتر هیچ اطلاعاتی منتشر نشده بود.
«روحالله زم»، مدیر کانال «آمدنیوز» تنها کسی بود که طی این مدت متهم به ارایه اطلاعات تردد سلیمانی به سرویسهای اطلاعاتی غرب شده بود، اما هرگز نامی از موسوی مجد در این پرونده به میان نیامده بود.
طرح نام موسوی مجد در این پرونده، یکبار دیگر سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و قوه قضاییه را در مظان پروندهسازی و ارایه اطلاعات نادرست درباره یکی از مهمترین پروندههای امنیتی و نظامی ایران قرار داد.
چراکه مرکز رسانه قوه قضاییه ساعتی پس از پایان کنفرانس خبری سخنگوی این قوه با انتشار اطلاعیهای، هرگونه ارتباط موسوی مجد با کشته شدن سلیمانی را تکذیب کرده است.
در اطلاعیه این مرکز آمده موسوی مجد ۱۸مهر۱۳۹۷ بازداشت شده و همان روز در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به اتهامات وی رسیدگی شده و در نهایت سوم شهریور ۱۳۹۸ حکم وی صادر شده است.
در این اطلاعیه آمده که دیوان عالی کشور به این حکم اشکال وارد کرده و پرونده را عودت داده بود که در دادگاه چهارم اسفند ۱۳۹۸ پرونده را مورد بررسی مجدد قرار داده و بر صدور حکم اعدام اصرار کرده که در نهایت این حکم از سوی این دیوان تایید شد.
«مهدی کشتدار»، مدیرعامل خبرگزاری «میزان» وابسته به قوه قضاییه یکی از نخستین افرادی است که توضیحاتی فراتر از گفتههای سخنگوی این قوه ارایه کرده و نوشته موسوی مجد در کشته شدن سلیمانی نقشی نداشته است.
کشتدار در توییت خود آورده این فرد پیش از کشته شدن سلیمانی، بازداشت شده و در زندان بوده است و «عامل لو دادن ورود سردار سلیمانی و ابومهدی مهندس به فرودگاه بغداد نبوده است.»
«محمدمهدی همت»، فرزند «ابراهیم همت» یکی از فرماندهان ایرانی کشتهشده در جنگ هشتساله هم در توییتی اعلام کرده موسوی مجد عامل کشته شدن سلیمانی در عراق نبوده است.
مجموع این اظهارنظرها نشان میدهد که برخلاف گفتههای سخنگوی قوه قضاییه، موسوی مجد هیچ نقشی در کشته شدن سلیمانی نداشته، اما از سوی قوه قضاییه و احتمالا سازمان اطلاعات سپاه با همین عنوان مجرمانه برای وی حکم اعدام صادر کردهاند.
درصورتیکه ادعای قوه قضاییه و سپاه پاسداران مبنی بر ارایه اطلاعات تردد فرماندهان نظامی به سرویسهای جاسوسی غرب درست باشد، مهمترین پرسشی که به میان میآید این است که موسوی مجد در کدام نهاد نزدیک به سلیمانی مشغول به کار برده است.
از نیروی «قدس» سپاه پاسداران، سازمان عتبات عالیات و نیروهای حاضر در مناطق جنگی عراق و سوریه میتوان بهعنوان محل خدمت موسوی مجد نام برد.
سلیمانی در سالهای اخیر با این سه مجموعه روابط بسیار نزدیکی داشته و فرماندهی آنها را عهدهدار بود و این احتمال قوی مطرح است که موسوی مجد در یکی از این مجموعهها فعال بوده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
موسوی مجد پس از «محمدحسین رستمی»، دومی فردی است که با اتهامی مرتبط با فعالیت نیروها و فرماندهان نیروی «قدس» مواجه میشود.
رستمی که از فعالان رسانهای اصولگرا بود، برای مدتی بهعنوان نیروی موسوم به «مدافع حرم» عازم سوریه شد و در آنجا علیه مخالفان «بشار اسد» جنگید، اما پس از بازگشت به ایران بازداشت و زندانی شد.
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران یکی از اتهامات رستمی را ارایه اطلاعات مربوط به استقرار نیروهای سپاه پاسداران در منطقه «خانطومان» سوریه اعلام کرده است. منطقهای که در آن دهها عضو سپاه پاسداران کشته شدهاند.
رستمی اما این اتهامات را نپذیرفته و گفته تحتفشار «حسین طائب»، رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران قرار گرفته تا چنین اتهامی را بپذیرد.
موضوع لو دادن یا رفتن موقعیت نیروهای نظامی جمهوری اسلامی در عراق یا سوریه، امری تازه نیست و پیشازاین بارها پیش آمده که اطلاعات مهمی از سوی نیروهای حاضر در منطقه منتشر شده است.
«اصغر پاشاپور»، یکی از همین فرماندهانی است که همین چند ماه پیش در سوریه کشته شد، اما انتشار اطلاعاتی درباره هویتش از سوی گروهی از همراهانش در فضای عمومی منجر به گروگان گرفته شدن جسدش از سوی مخالفان بشار اسد شد.
این مخالفان در نهایت در ازای آزادی چند عضو خود، حاضر به تحویل جسد این فرمانده سپاه پاسداران به جمهوری اسلامی شدند.
در مورد قاسم سلیمانی بهعنوان بالاترین فرمانده نیروی «قدس» سپاه پاسداران نیز، آنطور که در گزارشها آمده اقدامات اطلاعاتی پیچیده و خاصی صورت نگرفته است.
براساس برخی روایتها، سلیمانی با اعتقاد به این مساله که آمریکا و اسراییل شجاعت کشتن وی را ندارند، با کمترین اقدام حفاظتی به سوریه و عراق سفر میکرده و در اماکن عمومی در ایران ظاهر میشده است.
سلیمانی در شبی که در فرودگاه عراق کشته شد نیز با پرواز 6Q501 هواپیمای ایرباس A320 (رج YK-BAE) که یک پرواز کاملا معمولی بود وارد بغداد شده بود که اطلاعات این پرواز و مسافران آن را حتی یک کارمند عادی فرودگاه نیز میتوانست در اختیار داشته باشد.
منش و رفتار شخصی سلیمانی، ناآگاهی نیروهای میدانی جمهوری اسلامی در عراق و سوریه از اصول اولیه حفاظت اطلاعات در کنار عملیات پیچیده جمعآوری اطلاعات نهادهای اطلاعاتی غرب بهخصوص آمریکا، میتواند سه عنصر اصلی و زمینهساز در کشته شدن سلیمانی در عراق باشد که هنوز معلوم نیست که سهم کدامیک در این حادثه پررنگتر از بقیه بوده است.
مینو اخترزند؛ اولین استاندار خارجی در سوئد