Wednesday, Jun 10, 2020

صفحه نخست » آنگلا مرکل در میان تهدیدهای ترامپ و دخالت‌های پوتین

merkel_061020.jpgیورونیوز - آخرین موضع گیری‌های دونالد ترامپ علیه آلمان، نه تنها بر برلین بلکه بر روابط برلین با مسکو نیز تاثیر گذاشته است.

تصمیم دونالد ترامپ مبنی بر تخلیه بیش از یک چهارم از سربازان آمریکایی از خاک آلمان، مورد استقبال مسکو نیز قرار گرفته است. تصمیمی که باعث شده آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بیش از هر زمانی بدون پناه گذاشته شود، آنهم در زمانی که خانم مرکل برای مقاومت در برابر ولادیمیر پوتین، بشدت در داخل کشورش تحت فشار است.

ولادیمیر فروولوف، دیپلمات پیشین روسیه و تحلیلگر سیاست خارجی در این باره به بلومبرگ می‌گوید: «این کار آمریکا، تفی به صورت مرکل بود که البته به نفع ما نیز هست.»

تخلیه نظامیان آمریکایی؛ اقدامی باورناپذیر برای آلمان

با وجود آنکه چند روز از انتشار خبر تصمیم دونالد ترامپ برای کاهش شمار نظامیان آمریکایی در خاک آلمان می‌گذرد، اما دفتر خانم مرکل می‌گوید که هنوز نامه رسمی در این باره از واشنگتن دریافت نکرده است.

در آمریکا نیز اگرچه مقامات مطبوعاتی کاخ سفید تا کنون از دادن پاسخی روشن در این باره خودداری کرده‌اند اما رسانه‌های آمریکا با استناد به سخنان مقامات پنتاگون، زنگ خطر را برای آلمان به صدا درآورده‌اند.

این تصمیم را می‌توان نشانه‌ای دیگر از سرد شدن روابط میان دو کشور همچنین تغییر اولویت‌های سیاست خارجی واشنگتن توصیف کرد.

اینکه آیا رئیس جمهور آمریكا مصمم است با این کار تلاش‌های مرکل برای ایستادگی در برابر روسیه را تضعیف كند یا خیر هنوز روشن نیست، اما این تصمیم او بار دیگر توانایی ترامپ را در متزلزل کردن رهبران اروپایی آنهم از مسیر سیاستگذاری‌های غیرقابل پیش‌بینی خود نشان داد.

پیش از این در اوایل سال جاری میلادی نیز زمانی که ویروس کرونا سراسر ایتالیا را در بر گرفت، دونالد ترامپ همۀ پروازها از اتحادیه اروپا به آمریکا را ممنوع کرد آنهم بدون آنکه حتی پیش از صدور این فرمان، رهبران اروپایی را در جریان بگذارد.

قبل از آن نیز آقای ترامپ بارها از تردیدهایش دربارۀ بند دفاع متقابل پیمان ناتو که زیربنای امنیت این قاره محسوب می‌شود، سخن گفته بود و با هربار اظهار نظر در این باره، رهبران اروپایی را برآشفته بود.

هدف ترامپ از تخلیۀ نظامیان آمریکایی از خاک آلمان چیست؟

پیتر بایر، از قانونگذاران ارشد عضو اتحادیه دموکرات مسیحی و نماینده آلمان در گروه هماهنگ کننده پیمان ترنس-‌آتلانتیک روز دوشنبه در جریان مصاحبه‌ای اعلام کرد که هنوز مطمئن نیست که هدف از اتخاذ چنین تصمیمی آیا تنها یک اقدام آزمایشی برای محک زدن شرکا بوده است یا اقدامی در راستای کارزار انتخاباتی دونالد ترامپ.

با این وجود او بر این موضوع تاکید دارد که اگر آقای ترامپ واقعا دست به چنین کاری بزند، به معنای تضعیف شرکا در پیمان تجاری ترنس-‌آتلانتیک خواهد بود. او هشدار داد که «این کار واشنگتن نه به نفع ناتو و اعضای آن حتی آمریکا، بلکه به نفع چین و روسیه خواهد بود.»

دو نفر از مقامات آگاه در دولت آمریکا می‌گویند که ریچارد گرنل، سفیر پیشین آمریکا در آلمان نیز چند بار دربارۀ تمایلش برای کاهش شمار سربازان آمریکایی حاضر در خاک آلمان و امکان انتقال شماری از آنها به کشوری مانند لهستان صحبت کرده است.

فشار آمریکا بر آنگلا مرکل

خروج ۹۵۰۰ نفر از مجموع ۳۴۵۰۰ نظامی حاضر در خاک آلمان، می‌تواند یک محیط ژئوپلیتیک سمی را برای آنگلا مرکل بوجود بیاورد.

تصمیم به کاهش این نیروها در زمانی گرفته شد که دونالد ترامپ بر خلاف نظر بسیاری از رهبران اروپایی، بر بازگشت ولادیمیر پوتین به نشست گروه هفت تاکید داشت و همزمان بر آلمان فشار می‌آورد که در قبال چین نیز موضع سخت‌تری اتخاذ کند.

روسیه در سال ۲۰۱۴ میلادی پس از الحاق شبه‌جزیره کریمه به خاک خود، از نشست کشورهای صنعتی جهان که اکنون از جی ۸ به جی ۷ تغییر نام داده و متشکل از آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا، آمریکا و کانادا است، کنار گذاشته شد. آلمان یکی از مخالفان جدی پیشنهاد ترامپ مبنی بر بازگرداندن روسیه به این نشست است.

افزایش فشارها بر خانم مرکل در حالی است که در سال‌های اخیر اختلافات جدی بر روابط برلین‌-مسکو نیز سایه افکنده که یکی از دلایل مهم آن، الحاق کریمه به این کشور و در نتیجه تحریم روسیه از سوی اتحادیه اروپاست.

با این وجود روابط دو کشور، بویژه روابط تجاری از مسیر احداث خط لوله گازی «نورداستریم ۲» همچنان ادامه دارد؛ اقدامی که هم خشم آمریکا را در پی داشته و هم باعث تیرگی روابط برلین-‌واشنگتن شده است.

روسیه درنظر دارد به کمک پروژۀ «نورداستریم ۲» و از مسیر بستر دریای بالتیک، ظرفیت صادرات گاز خود به اروپا را دو برابر کند اما در مقابل، ایالات متحده آمریکا که به دنبال فروش بیشتر گاز طبیعی خود به کشورهای اروپایی است می‌گوید که این پروژه، اروپا را بیش از حد به تجهیزات روسیه وابسته خواهد کرد.

ایالات متحده تهدید کرده است که شرکت‌هایی که در این پروژه گازی مشارکت داشته باشند از جمله شرکتهای آلمانی را تحریم خواهد کرد. اکنون این تردید به وجود آمده است که آیا با ادامۀ وضع موجود سرمایه‌گذاری ۱۵ میلیارد دلاری شرکتهای آلمانی در این پروژه به سرانجام خواهد رسید یا خیر.

آنگلا مرکل در داخل کشورش نیز به دلیل انتشار اخباری درباره حملات سایبری سرویس‌های اطلاعاتی ارتش روسیه به رایانه‌های بوندستاگ،‌ پارلمان آلمان در سال ۲۰۱۵ میلادی، همچنین تنش‌هایی که در پی دور جدید مذاکرات اوکراین روی داده، تحت فشار است و به این موضوع در جریان سخنرانی‌های اخیر خود نیز اشاره کرده است.

او در یکی از سخنرانی‌های خود گفت: «روسیه از رژیم‌های دست نشانده در بخش‌هایی از شرق اوکراین حمایت می‌کند و در مقابل به کشورهای دموکرات غربی از جمله آلمان حمله می‌کند.»

روابط آنگلا مرکل با ولادیمیر پوتین که پیش از سقوط دیوار برلین به عنوان افسر کا.گ.ب در آلمان شرقی خدمت می‌کرد، در اواخر ماه مه به پایین‌ترین سطح خود رسید. یعنی زمانی که با انتشار خبر حملات سایبری سرویس‌های اطلاعاتی ارتش روسیه به بوندستاگ، سفیر روسیه به وزارت خارجه آلمان احضار شد و خانم مرکل نیز خشم خود را از این رفتار روسیه اعلام کرد.

قتل یک مرد گرجی در ۲۳ اوت سال گذشته میلادی در نزدیکی دفتر آنگلا مرکل نیز بر تنش‌های میان دو کشور افزود. بویژه آنکه دادستان فدرال آلمان اخیرا اعلام کرد شواهدی مبنی بر دخالت دولت روسیه در این قتل پیدا کرده است.

در حالی که آنگلا مرکل سعی در حل و فصل اختلافات دیپلماتیک با آمریکا و روسیه دارد، موضع‌گیری سخت افکار عمومی آلمان باعث شده که حتی سوسیال دموکراتها، شریک ائتلافی خانم مرکل که بطور سنتی در مقایسه با دموکرات مسیحی‌ها رویکرد آشتی‌جویانه تری نسبت به روسیه دارند نیز خواستار ایستادگی خانم مرگل در مقابل پوتین شوند.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy