یورونیوز - شب سهشنبه وقوع انفجار و حریق در کلینیک سینا اطهر در تجریش به مرگ ۱۹ تن از شهروندان ایرانی منجر شد. حالا با گذشته یک روز ابعاد تازهای از این ماجرا آشکار شده است.
شب گذشته برخی در شبکههای اجتماعی از پراکنده شدن رادیواکتیو در خیابان شریعتی و تجریش سخن گفتند و از مردم خواستند در آنجا تردد نکنند.
مرکز اورژانس تهران خبر منتشره را تکذیب کرد.
با گذشت یک روز از این حادثه و بنابر اعلام مراجع ذیربط در این سانحه ردپایی «موضوع امنیتی» دیده نمیشود. با این حال بیانیه نخست آتشنشانی نشان از آن دارد که مالک ساختمان ۵ طبقهای ۱۴۰۰ متر مربعی به توصیهها و اخطارهای این سازمان وقعی ننهاده است.
جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی از اعلام چهار اخطار به مالک کلینیک سینا اطهر از سال ٩۴ تا کنون خبر داد.
بر اساس اعلان سازمان آتشنشانی «طی سالهای ٩۶، ٩٧ و ٩٨ از این ساختمان بازدید شده بود و این سازمان دستور العملهای لازم در این خصوص را به کلینیک ارایه کرده بود. در سال ٩٨ نیز یک اخطار جدی برای آن ها صادر شد.»
اخطار سال ۹۸؛ اقدامی صورت نگیرد، ذینفعان باید در مقابل حوادث احتمالی پاسخگو باشند
در سال ۹۶ سازمان آتشنشانی با توجه به اینکه در این ساختمان دستورالعملهای ایمنی قبلی رعایت نشده بود دوباره ضمن تذکر به مالک، نامه استنکاف از دستورالعملهای ایمنی را مجددا ابلاغ میکند.
در اخطار سال ۹۸ که توسط شهرداری صادر شده «به مالک اعلام میشود که اگر اقدامی در این خصوص صورت نگیرد ذینفعان باید در مقابل حوادث احتمالی پاسخگو باشند. هر چند که مالک اقداماتی ناقص همچون نصب خاموشکننده آتش یا اجرای سیستم اعلام و اطفای حریق را انجام میدهد اما این اقدامات به صورت ناقص اجرا شده و دستورالعمل را به صورت کامل اجرا نکردند.»
پس از اخطارهای مکرر مالک «اقداماتی ناقص» انجام میدهد.
بنابر گزارش آتشنشانی که در اختیار شورای شهر تهران قرار گرفته «مالک اقداماتی ناقص همچون نصب خاموشکننده آتش یا اجرای سیستم اعلام و اطفای حریق را انجام میدهد. اما این اقدامات به صورت ناقص اجرا شده و دستورالعمل را به صورت کامل اجرا نکردند.»
در گزارش آتشنشانی همچنین «نگهداری غیر اصولی مواد و تجهیزات خطرناک» از جمله مواردی بوده که در دستورالعملهای ابلاغ شده ذکر شده بود.
اشکال در سیستم برق نگهداری سیلندرهای اکسیژن
زهرا صدراعظم نوری، رئیس کمیته ایمنی شورای شهر تهران گفته که بنابر گزارش اولیه آتشنشانی اشکال در سیستم برق نگهداری سیلندرهای اکسیژن علت وقوع حادثه کینیک سینا اطهر بوده است.
براساس گزارشی که در صحن شورای شهر مطرح شد، حدود ۳۳ هزار واحد پرخطر در تهران شناسایی شده است که تعدادی از آنها مراکز آموزشی، اداری، مذهبی و درمانی هستند و باید سازوکاری فراهم شود که اگر ذینفعان ساختمانهای غیراستاندارد به قوانین تمکین نکنند برخورد قاطعتری با آنها صورت گیرد.»
خبری از «موضوع امنیتی» در این پرونده دیده نمیشود
سردار هداوند، جانشین فرمانده انتظامی تهران بزرگ در همین زمینه گفت: «در این مرحله از تحقیقات بحث بازداشت یا دستگیری مطرح نیست بلکه ماموران در حال تحقیق و پیگیری موضوع هستند. در همین زمینه نیز مدیر، مدیر داخلی، مسئول بخش تصویربرداری و متصدی بخش سانترال درمانگاه به عنوان افراد مطلع به پلیس آمده و تحقیق از آنها در حال انجام است. پس از تکمیل تحقیقات، نتایج به مقام قضایی داده شده و در صورت نیاز با تشخیص مقام قضایی دستور بازداشت صادر خواهد شد اما در حال حاضر موضوعی به نام بازداشت مطرح نیست.»
به گفته این مقام مسئول «تا به این لحظه هیچ موضوع امنیتی در این پرونده دیده نمی شود».
جانشین فرمانده انتظامی تهران بزرگ از مردم خواسته «اخبار مربوط به حادثه را از منابع رسمی، مرتبط و معتبر پیگیری کنند و به شایعات در این زمینه توجه نکنند.»
روسای قوای مجریه و قضاییه هم در دستورهایی جداگانه خواستار شناسایی دقیق عوامل این حادثه شده اند.
علیرضا اعرافی در مسیر جایگزینی احمد جنتی