ایران وایر - احسان مهرابی
«خبرگزاری ایلنا» روز گذشته یازدهم شهریور ۱۳۹۹ از دیدار «مهدی کروبی»، از رهبران جنبش سبز، با برخی اعضای «مجمع روحانیون مبارز» خبر داد. این خبر به نقل از «محمدحسین کروبی»، یکی از فرزندان مهدی کروبی، منتشر شده بود. او گفته بود: «در زمینه حصر پدرش گشایشهایی صورت گرفته است.»
«محمدتقی کروبی»، فرزند دیگر مهدی کروبی، درباره گشایشهای اخیر در حصر مهدی کروبی و جزییات دیدار اخیر پدرش با «ایرانوایر» گفتوگو کرده است.
***
آیتالله «منتظری» در خاطرات خود نوشته است که «غلامحسین محسنی اژهای» که آن زمان از مقامات دادگاه ویژه روحانیت بوده، در پاسخ به تقاضای رفع حصر او اعلام کرده است که رفع حصر باید تدریجی باشد.
ایده رفع حصر تدریجی درباره «میرحسین موسوی» و مهدی کروبی نیز در شش سال گذشته مطرح بوده، اما عملا اجرا نشده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
اینک حسین کروبی از ملاقات پدرش با برخی از اعضای مجمع روحانیون خبر داده و گفته است که «چون حصر بسیار طولانی شده است، نهادهای امنیتی تصمیم گرفتند که این گشایشها انجام شود.»
«علی مطهری» پیش از این گفته بود که در روزهای آخر حصر آیتالله منتظری، «اجازه گرفته» و به دیدن او رفته است. اینک این مدل تا حدودی درباره مهدی کروبی نیز اعمال شده است.
دیدارهای مهدی کروبی با برخی شخصیتهای سیاسی و خانواده کشتهشدگان جنگ ایران و عراق، البته اتفاقی جدید نیست و پیش از این نیز رخ داده است.
به گفته حسین کروبی، بعد از بیانیه پدرش درباره حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی، این دیدارها لغو شده و «حتی ملاقات فرزندان را که طی دو تا سه سال گذشته، هر زمان که میخواستند انجام میشد، به هفتهای یک بار تقلیل دادند.»
کروبی در بخشی از این بیانیه، خطاب به «خامنهای» نوشته بود: «شرایط و صفات احراز مسئولیت رهبری را بر اساس قانون اساسی ندارید.»
پس از انتشار این بیانیه محمدحسین کروبی بازداشت شد.
محمدتقی کروبی نیز در مصاحبه با ایرانوایر میگوید که بعد از بیانیه پدرش خطاب به خامنهای و بازداشت برادرش، محدودیتهای حصر بار دیگر بازگشت و ماهواره نیز از خانه آنان برداشته شد. اینک بار دیگر همان گشایشهای سابق بازگشتهاند؛ گشایشهایی که از اواخر سال ۱۳۹۷ آغاز شدند و به محصورین اجازه داده شد که با برخی از شخصیتهای سیاسی و اعضای خانواده خود دیدار کنند و پس از آن نیز اجازه داده شد که ماهواره داشته باشند و چند کانال خبری را تماشا کنند. مهدی کروبی از این فرصت استفاده کرد، اما میرحسین موسوی تنها با اعضای خانواده خود، از جمله برادرش دیدار کرده و با هیچ شخصیت سیاسی دیدار نکرده است.
کروبی ابتدا با تعدادی از اعضای خانواده کشتهشدگان جنگ ایران و عراق، از جمله خانواده شاهحسینی دیدار کرد، اما انتشار سخنان مطرحشده در این نشستها باعث شد که این دیدارها لغو شوند. پس از آن تعدادی از شخصیتهای سیاسی اجازه یافتند که با کروبی دیدار کنند. این افراد نیز البته توسط نهادهای امنیتی گلچین شدهاند. به گفته تقی کروبی، خانواده کروبی نام برخی از دیگر شخصیتها را به نهادهای امنیتی دادهاند، اما اجازه ملاقات به آنان داده نشده است.
او همچنین میگوید که قبل از حضور کروبی در خانه «قدرتالله علیخانی»، در روز عاشورا «اسماعیل دوستی» و «محمدرضا عباسیفر» به همراه مسئول امنیتی حصر و یک مداح به خانه کروبی رفتهاند و در آنجا مراسم مداحی برگزار شده است.
حضور کروبی در خانه قدرتالله علیخانی نیز یک روز پس از این مراسم بوده است و در خانه او که در جماران و روبهروی یکی از ساختمانهای «موسسه تنظیم و نشر آثار آیتالله خمینی» است، در مجموع حدود ۲۵ نفر از میهمانان و ماموران حضور داشتهاند.
چهرههای حاضر در این دیدار برخی از اعضای مجمع روحانیون مبارز و برخی از سیاستمداران لر یا به تعبیری همشهری کروبی هستند.
آیتالله «موسوی بجنوردی»، پدرزن «حسن خمینی»، «مهدی امام جمارانی» ، «علیاکبر آشتیانی» و «محمدعلی رحمانی»، از اعضای مجمع روحانیون مبارز، حاضران این نشست بودهاند؛ اعضایی که اکثرا تفکرات سنتی مجمع روحانیون را دارند و حداقل به صورت علنی با خامنهای درگیر نشدهاند.
«عباس موسوی»، نماینده سابق «ازنا» در مجلس، محمدرضا عباسیفر، عضو سابق «شورای نگهبان»، و اسماعیل دوستی، نماینده سابق کوهدشت، نیز سه سیاستمدار لر هستند که در این میهمانی حضور داشتهاند. عباسیفر و دوستی اما مورد اعتماد نهادهای امنیتی نیز هستند و در سال ۱۳۸۹ اولین افرادی بودند که اجازه پیدا کردند که با کروبی ملاقات کنند و سخنانش در این دیدار بیشتر در جهت راضی کردن او به مصالحه بود.
اسماعیل دوستی درباره این دیدار گفته است: «آقای کروبی تأکید مؤکد داشتند که انتخابات ۱۴۰۰ پرشور برگزار شود. این حساسیت ایشان نسبت به انتخابات موضوع مهمی است. آقای کروبی در این خصوص گفت، انتخابات ریاستجمهوری با انتخابات مجلس متفاوت است، چون یک چهره جناحی انتخاب شود و مردم باید شرکت کنند.»
این سخنان دوستی نیز بیشتر شبیه سخنان سابق او در دیدار با کروبی و تلاش برای دستیابی به یک مصالحه است. تقی کروبی اما این سخنان را درباره مواضع انتخاباتی پدرش رد کرد و برداشت شخصی اسماعیل دوستی دانست. او تاکید کرد که مواضع پدرش به صورت مکتوب یا از طریق خانواده بیان میشود.
یکی از اهداف ملاقات چهرههای سیاسی با کروبی میتواند یافتن راه حلی برای رفع حصر باشد. مشکل اصلی برای رفع حصر اما این است که خامنهای این دو رهبر جنبش سبز را تواب میخواهد و آنان تا کنون حتی به سکوت نیز راضی نشدهاند. موضوع «توبه» موسوی و کروبی را تعدادی از مقامات قوه قضاییه و چهرههای اصولگرا، از جمله محسنی اژهای و «محمدرضا باهنر» مطرح کردهاند و در عین حال گفتهاند که نشانهای از پشیمان بودن آنان وجود ندارد.
موضوع حصر در سالهای گذشته به صورت جدی موضوع هیچ کس نبوده است؛ نه «روحانی» و نه جریان اصلاحطلب. آنان احساس کردهاند که این موضوع در خلال دیگر موضوعات باید حل شود.
از سوی دیگر رهبر جمهوری اسلامی به دنبال شرایطی بوده است که رفع حصر این دو رهبر جنبش سبز تاثیر گسترده و درازمدتی در فضای سیاسی و اجتماعی نداشته باشد. اتفاقی که پس از رفع حصر آیتالله منتظری رخ داد. پس از رفع حصر آیتالله منتظری در دولت «خاتمی»، هر چند که چند روز دیدارهای گستردهای با او انجام شد، اما این دیدارها ادامه نیافت و تبدیل به یک جریان سیاسی نشد. مطلوب خامنهای نیز تکرار اتفاقی اینچنینی است.
هر چند شرایط سیاسی و اقتصادی و اعتراضهای چند ساله اخیر، فضا را متفاوت کرده و رفع حصر ممکن است از نظر برخی دیگر بمب خبری نباشد، اما مشکل اصلی دیدارها و سخنان احتمالی پس از رفع حصر است که در فضای مجازی ممکن است تاثیرگذار باشد و جریان جدیدی را ایجاد کند. شاید این مهمترین نگرانی خامنهای برای رفع حصر است و احتمال این اتفاق را کمرنگ کرده است.