بی بی سی فارسی - وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران میگوید باتوجه به اذعان وزیر دفاع بریتانیا، انتظار میرود لندن برای پایان دادن به نارضایتی ایران، با برداشتن گامهای عملی و فوری، بدهی چهل ساله تانکهای چیفتن را تسویه کند.
وزارت دفاع ایران با انتشار بیانیهای نوشت "علیرغم پیگیریهای به عمل آمده توسط وزارت دفاع، شرکت انگلیسی IMS به علت عدم اجرای توافقات قراردادهای نظامی حاضر به پرداخت مطالبات نشده و لاجرم با تلاش های حقوقی و قضایی به عمل آمده در مراجع داوری بینالمللی و همچنین محاکم داخلی انگلیس حقانیت طلب ایران به اثبات رسیده است".
اختلاف مربوط به قراردادهای خرید بیش از دو هزار دستگاه تانک چیفتن (موسوم به شیر ایران) و ساخت یک مجتمع مهماتسازی به پیش از انقلاب برمیگردد که پولش از سوی ایران پرداخت شده بود. در آن زمان، بخش بزرگی از این سفارش به ایران تحویل داده نشد.
پس از انقلاب بهمن ۵۷، ایران به دنبال بازپس گرفتن پول و سود آن بوده است. اصل بدهی بریتانیا به ایران در حدود ۴۰۰ میلیون پوند است اما تحریم ها علیه ایران تاکنون مانع از پرداخت این پول شده است.
وزارت دفاع ایران هم مجددا تاکید کرده: "در میزان بدهی انگلیس، اعلام اعداد و ارقام نادرست در فضای رسانهای صرفاً گمانهزنی بوده و دور از واقعیت است و متناسب با زمان پرداخت ارقام نهایی با احتساب اصل و بهره مربوطه محاسبه و مبنای تسویه مطالبات و آرای نهایی است".
در حال حاضر دو کشور در انتظار برگزاری دادگاهی در لندن هستند که درباره پرداخت بخشی از سود این پول به ایران تصمیمگیری خواهد کرد.
این بیانیه چند روز پس از آن صادر میشود که دولت بریتانیا برای اولین بار پذیرفت در قبال قرارداد فروش تانک به ایران در زمان حکومت پهلوی، به دولت ایران بدهکار است.
اخیرا بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا گفته بود "فعالانه" به دنبال پرداخت بدهی کشورش به دولت ایران است که در نهایت میتواند به آزادی شهروندان دو تابعیتی بریتانیا از جمله نازنین زاغری-راتکلیف کمک کند.
پرونده نازنین زاغری و تانکهای چیفتن چگونه به هم گره خوردهاند؟
اما وزارت دفاع ایران در بخش دیگری از بیانیه خود با اشاره به پرونده نازنین زاغری-راتکلیف شهروند دو تابعیتی زندانی در ایران گفت "موضوع بدهی انگلیس به ایران نتیجه صدور حکم محاکم بینالمللی داوری و بر مبنای پرونده مستقل حقوقی است که ارتباطی با آزادی زندانی و سایر مسائل ندارد و آرای صادره سالها قبل از وقوع موضوع مجرمین زندانی صادر شده است".
روزنامه گاردین گزارش داده بود آقای والاس در نامهای به وکلای خانم زاغری اطمينان خاطر داده که دولت بریتانیا در صدد یافتن راه قانونی برای پرداخت بدهیهای مربوط به فروش تانک به ایران است.
با وجود این تحولات، سه روز پس از رسانهای شدن نامه وزیر دفاع بریتانیا، دادگاه انقلاب اسلامی تهران، با احضار نازنین زاغری، اتهام جدیدی علیه او مطرح کرد. در واکنش، دولت بریتانیا این اقدام را "غیرقابل قبول" خواند.
اخیرا وکیلان خانم زاغری در نامهای به آقای والاس عنوان کرده بودند که تاخیر دولت بریتانیا در پرداخت این پول دارای انگیزههای سیاسی است و مدعی شدند بریتانیا نگران دلخوری دونالد ترامپ از بریتانیا است.
پیش از این وزیر خارجه وقت بریتانیا که حدود دو سال پیش برای دیدار با مقام های ایرانی به تهران رفته بود، به ارتباط پرونده خانم زاغری با اختلاف حقوقی میان ایران و بریتانیا اشاره کرده بود. ایران اما مدعی است این دو پرونده به هم ارتباطی ندارند.
خانم زاغری تقریبا یک سال پیش در نامهای از زندان اوین، مذاکره وزرای خارجه ایران و بریتانیا را برای آزادی اش در برابر پرداخت طلب ایران، "حراج" توصیف کرده بود.
نازنین زاغری در نوروز ۹۵ برای دیدار با خانوادهاش به ایران رفت اما در هنگام بازگشت به بریتانیا بازداشت و به اتهام جاسوسی به پنج سال زندان محکوم شد، اتهامی که او از اساس آن را رد میکند.