Saturday, Sep 26, 2020

صفحه نخست » انتقاد شدید کیهان از آیت‌الله سیستانی و مرجعیت شیعیان عراق

E38BA7E0-EB25-44DA-8CF2-E5133EAFA9B5.jpegدویچه وله - حسین شریعتمداری درخواست آیت‌الله سیستانی برای نظارت سازمان ملل بر انتخابات عراق را "دون شان و جایگاه" او خواند. او در حالی سازمان ملل را فاقد صلاحیت خوانده که خامنه‌ای پذیرش قطعنامه همین سازمان را "مدبرانه" دانسته است.

نماینده رهبر جمهوری اسلامی در موسسه کیهان، آیت‌الله علی سیستانی را "فقیهی وارسته و عالمی برجسته" و "مرجع عالیقدر جهان تشیع" می‌خواند و در عین حال به خاطر اظهاراتش درباره انتخابات پارلمانی عراق به او می‌تازد و اتهام می‌زند.

حسین شریعتمداری در یادداشتی که امروز شنبه پنجم مهر (۲۶ سپتامبر) منتشر شد، درخواست آیت‌الله سیستانی برای نظارت نمایندگانی از سازمان ملل بر انتخابات پارلمانی عراق را "دون ‌شأن و جایگاه برجسته و قابل احترام" او دانست.

علی سیستانی ۲۳ شهریور در دیدار با جنین هنیس پلاسخارت، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور عراق، ضمن حمایت از برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام در این کشور، خواسته بود که برای تضمین شفافیت و سلامت انتخابات نمایندگان این نهاد بین‌المللی بر آن نظارت کنند.

👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله

مصطفی کاظمی، نخست‌وزیر عراق، ماه گذشته اعلام کرد که انتخابات پارلمانی در این کشور یک سال زودتر در ششم ژوئن سال آینده (میانه خرداد ۱۴۰۰) برگزار می‌شود.

خواست معترضان، برگزاری انتخابات شفاف و آزاد

انتخابات زودهنگام یکی از خواسته‌های معترضان عراقی است که از ماه‌ها پیش علیه ناکارآمدی و فساد در میان طبقه حاکم و بحران روزافزون اقتصادی و بیکاری دست به تظاهرات می‌زنند. بسیاری از معترضان عراقی همچنین خواستار پایان دادن به فعالیت گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت ایران و خارج از کنترل دولت هستند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، دفتر آیت‌الله سیستانی در نجف در بیانیه‌ای اعلام کرد که او در دیدار با نماینده ویژه سازمان ملل خواستار مبارزه جدی با فساد و جلوگیری از ایجاد مناطق خارج از کنترل نیروهای دولتی و قوانین جاری عراق شده است.

نماینده علی خامنه‌ای در موسسه کیهان سازمان ملل را برای نظارت بر انتخابات عراق و تضمین سلامت آن فاقد صلاحیت خوانده و با انتقاد از درخواست آیت‌الله سیستانی نوشته است: «در واقع این سازمان ملل است که برای توجیه صلاحیت خود به تائید حضرت ایشان نیاز دارد.»

نقض حاکمیت ملی یا درخواست نظارت بر انتخابات؟

حسین شریعتمداری همچنین نوشته است که نظارت نمایندگان سازمان ملل بر انتخابات پارلمانی عراق "با جایگاه و منزلت عراق به عنوان یک کشور مستقل" همخوانی ندارد. او به این ترتیب طلب این نظارت را ناقض حاکمیت ملی عنوان می‌کند.

مدیر مسئول روزنامه حکومتی کیهان ادعا کرد: «امروزه کمترین تردیدی وجود ندارد که سازمان ملل برخلاف آنچه ادعا می‌کند، نه فقط در جهت تامین صلح جهانی حرکت نمی‌کند بلکه به صورت یک اهرم فشار، در اختیار قدرت‌های زورگو، مخصوصاً آمریکا و متحدان غربی و عبری و عربی آن قرار دارد.»

کمک سازمان ملل به برگزاری انتخابات و نظارت بر سلامت و شفافیت آن امر کم‌سابقه‌ای نیست و مطابق منشور این نهاد، به خصوص در کشورهای بحران‌زده و فاقد زیرساخت‌های لازم، انجام شده است.

در ده‌های گذشته موارد بسیاری از انتخابات‌ در سراسر جهان، از افغانستان تا رومانی و نیگاراگوئه، با پشتیبانی و نظارت سازمان ملل برگزار شده‌اند. همکاری این نهاد بین‌المللی در برگزاری انتخابات را می‌توان هم‌سو با فعالیت‌هایی مانند دیده‌بانی و حفاظت از صلح در مناطق بحرانی ارزیابی کرد.

توهین و اتهام‌زنی به سیستانی

با این همه نماینده خامنه‌ای در کیهان ادعا می‌کند که دعوت از سازمان ملل برای نظارت بر انتخابات یک کشور "اعلام ورشکستگی آن کشور، بدبینی به ملت و خوش‌بینی به بیگانگان" است.

شریعتمداری در بخش پایانی یادداشت خود پا را از اتهام‌زنی و توهین فراتر گذاشته و خواستار "تصحیح" گزارش دفتر آیت‌الله سیستانی از ملاقات او با نماینده دبیرکل سازمان ملل شده است.

از آنجا که انتشار این گزارش نزدیک به دو هفته قبل منتشر شد و تاکنون نیز تکذیب نشده، درخواست نماینده خامنه‌ای در کیهان می‌تواند به نوعی فراخواندن سیستانی به پس گرفتن این دعوت تلقی شود.

درخواست "تصحیح" نظر سیستانی

مدیرمسئول کیهان بر این باور خود تأکید کرده که با توجه به "هوشمندی آمیخته به حکمت آیت‌الله سیستانی"، در گزارش دفتر این مرجع شیعه اشتباهی رخ داده و بی‌دقتی شده است.

شریعتمداری در ادامه نوشته است: «انتظار آن است که دفتر معظم‌له این بخش از گزارش ملاقات یاد‌شده را تصحیح کند، چرا که حضرت ایشان یکی از مراجع عالیقدر تشیع و متعلق به جهان اسلام هستند.»

حسین شریعتمداری در حالی سازمان ملل را فاقد صلاحیت، غیرمستقل و "در اختیار قدرت‌های زورگو" خوانده که علی خامنه‌ای سه روز پیش‌تر پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت این سازمان از سوی جمهوری اسلامی برای پایان دادن به جنگ هشت ساله ایران و عراق را "از عقلانی‌ترین کارها" و مدبرانه خواند.

روح‌الله خمینی، بنیانگذار و رهبر وقت جمهوری اسلامی، پذیرش قطعنامه ۵۹۸ را به نوشیدن جام زهر تشبیه کرده بود، اما خامنه‌ای می‌گوید این کار " اگر مدبرانه و عاقلانه نبود امام انجام نمی‌داد".

جنگ ایران و عراق طولانی‌ترین جنگ قرن بیستم بود که حدود یک میلیون نفر تلفات داشت و میزان خسارت آن به ایران تا هزار میلیارد دلار برآورد شده است.

"پیشرفت و طراوت"، ارمغان جنگ ویرانگر؟

خامنه‌ای گفته است که این جنگ ویرانگر از ابتدا تا انتها کاری "عاقلانه" بود و ایران به واسطه آن "پیشرفت و طراوات" به دست آورد.

به نظر می‌رسد همه مسئولان ارشد حکومت ایران، حتی برخی از نزدیکان و منصوبان خامنه‌ای نیز با سخنان او درباره "مدبرانه و عاقلانه" بودن پذیرش قطعنامه سازمان ملل موافق نیستند.

یک روز پیش از انتشار یادداشت شریعتمداری، احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد و نماینده خامنه‌ای در خراسان رضوی، در خطبه مجازی نماز جمعه این هفته گفت، معنای سخن خمینی در تشبیه پذیرش قطعنامه به نوشیدن جام زهر این بود که "به نتیجه نهایی مورد نظر شهدای دفاع مقدس نرسیدیم".

محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر محمد خاتمی در دولت هفتم، در یک پیام توئیتری با نقل مضمون سخنان علم‌الهدی، به تناقض آن با اظهارات خامنه‌ای درباره مدبرانه بودن پذیرش قطعنامه کنایه زده است.

علم‌الهدی ادعا کرده بود، اگر جنگ ادامه پیدا می‌کرد و رژیم صدام حسین به دست نیروهای جمهوری اسلامی سقوط می‌کرد "آمریکا بر عراق مسلط نمی‌شد".



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy