ابراهیم رمضانی - ایران وایر
به دنبال درگیریهای نظامی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان و در پی انتشار فراخوانی در ۱۰مهر۱۳۹۹ در شبکههای اجتماعی در حمایت از جمهوری آذربایجان و اعتراض به «حمایت جمهوری اسلامی و روسیه از ارمنستان»، در شهرهای مختلف ایران تجمعهای اعتراضی برگزار شد.
برخی از تجمعهایی که در شهرهای مختلف، از جمله تهران، تبریز، ارومیه، اردبیل، زنجان، مشکینشهر، مراغه، مرند، نقده و پارساآباد برگزار شدند، با مداخله نیروهای امنیتی، به خشونت کشیده شدند و بیش از ۱۰۰ نفر از شهروندان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
همچنین در روزهای اخیر دهها نفر از فعالان سیاسی، مدنی و دانشجویی آذربایجانی به اداره اطلاعات و پلیس امنیت شهرهای مختلف احضار و یا با یورش ماموران امنیتی به منزل این فعالان بازداشت شدند.
***
بر اساس اخبار منتشرشده، بیش از صد نفر از معترضان به حمایت جمهوری اسلامی از ارمنستان در شهرهای مختلف ایران بازداشت شدهاند. به دنبال درگیری نظامی ارمنستان و آذربایجان و انتشار فراخوانی برای اعتراض به حمایت جمهوری اسلامی از ارمنستان، تجمعاتی روز دهم مهر ماه در شهرهای مختلف ایران شکل گرفت. تجمعاتی که منجر به دستگیری معترضان شده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
به گفته شهروندخبرنگار «ایرانوایر»، در تهران «نیروهای امنیتی قبل از شروع تجمعات شهروندان را دستگیر میکردند و با شروع تجمعات که زنان نیز حضور گستردهای در آنها داشتند، معترضان همراه با ضرب و شتم از سوی نیروهای انتظامی و ماموران لباس شخصی دستگیر و به "فرهنگسرای عترت" در میدان امام حسین منتقل شدند.» به گفته وی «ماموران امنیتی با بیش از چهار دستگاه ون دستگیرشدگان را از محل تجمعات انتقال دادند.»
در تبریز نیز همزمان با تهران تجمعی اعتراضی در خیابان «راسته کوچه» این شهر شکل گرفت. مطابق ویدیوهای ارسالشده از سوی شهروندخبرنگاران به «ایرانوایر»، تجمع مسالمتآمیز شهروندان تبریزی با مداخله نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد. پلیس و نیروهای لباس شخصی از گاز اشکآور، گلولههای پلاستیکی و باتوم برای متفرق کردن تجمعکنندگان استفاده کردند. بنا بر اعلام شاهدان عینی، در این درگیرها، بسیاری از مردم مورد ضرب و شتم قرار گرفتند و نزدیک به ۴۰ نفر از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
بنا به اطلاعات دریافتی از منابع مطلع ایرانوایر از تبریز اسامی دستگیرشدگان محرزشده توسط ماموران امنیتی اطلاعاتی آقایان «مرتضی نقیزاده»، «مجتبی نقیزاده»، «محمد نقیزاده»، «سعدالله ساسانی» و «میلاد اکبری» هستند که همراه با ضرب و شتم، بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدهاند.
در ارومیه نیز همزمان تجمع اعتراضی برگزار شد که به گفته منبع مطلع ایرانوایر، معترضان در خیابان امام و عطایی، با ضرب و شتم نیروهای انتظامی و اطلاعاتی دستگیر شدند. به گفته این منبع، زنان در تجمعات ارومیه آغازگر این اعتراضات بودند.
طبق اخباری که به دست ایرانوایر رسیده است، معترضان دستگیرشده در ارومیه در تاریخ ۱۰ مهر ماه سال جاری طبق اسامی احرازهویتشده، آقایان «جواد رضایی»، «یونس شیرزاد»، «سهند بهنمون»، «سالار طاهر افشار»، «فرهاد محمدی» و «خانم انتخابی» بودند که روز ۱۱ مهر ماه، با تودیع قرار پروانه کسب، به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی آزاد شدند. چند فعال آذربایجانی دیگر به نامهای «هوشنگ نقیزاده»، «امیر گوهری»، «اشکان سعادتمهر» و «رضا خلیلی» نیز دیروز ۱۰ مهر ماه به پلیس امنیت شهر ارومیه احضار و پس از بازجویی در ساعت ۲۰ همان روز آزاد شدند.
بنا بر اخبار رسیده به ایرانوایر، از صبح دیروز پلیس اطلاعات و امنیت ارومیه اقدام به احضار تلفنی و تهدید به بازداشت بیش از صد نفر از فعالان این شهر کرده است. البته بیشتر فعالان با تاکید بر عدم اعتبار حقوقی و قانونی هر گونه احضار تلفنی، از حضور امتناع کردند.
زنجان از دیگر شهرهایی بود که تجمعات اعتراضی در آن به خشونت کشیده شد و تعدای از معترضان دستگیر شدند. در زنجان هفت نفر که هویت سه نفر از آنها به نامهای آقایان «سلطانی»، «مجید کریمی» و«اکبر قرهباغی» از سوی منابع ایرانوایر احراز شده است، توسط پلیس این شهر بازداشت شدهاند. روز گذشته خواهر اکبر قرهباغی در شبکههای اجتماعی از ضرب و شتم برادر خود و از آزادی هر سه نفر از افراد احرازهویتشده خبر داده بود.
به گفته منابع مطلع از اردبیل، بازداشتشدگان تجمع حمایت از جمهوری آذربایجان در «پارک جیرال» که با ضرب و جرح ضابطان قضایی دیروز در شعبه ۱۰ بازپرسی به ریاست قاضی «نونهال» تفهیم اتهام شده بودند، با صدور وثیقههای سنگین به زندان اردبیل منتقل شدند. «عسگر اکبرزاده»، «مهدی هوشمند»، «سجاد جولانی»، «حسین بالاخانی»، «مجتبی پروین»، «مصطفی پروین»، «محمد جولانی»، «حامد حیدری باریس»، «بهمن خیرجو»، «پرویز سیابی»، «مرتضی پروین» و «سبحان بخشی»، ۱۲ فعال مدنی بازداشتشدهای هستند که تا کنون هویت آنها محرز و برای هر یک از آنها قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی صادر شده است. اتهام این تجمعکنندگان؛ «توهین به رهبری»، «اخلال در نظم و سلب آسایش عمومی»، «تمرد از مامورین دولت و اقدام علیه امنیت ملی از طریق مشارکت در ایجاد تجمع» اعلام شده است.
در تماس تلفنی که برخی فعالین بازداشتشده با خانوادههایشان داشتهاند، گفتهاند: «سید عبدالله طباطبایی، دادستان اردبیل، پس از رویت آثار ضرب و جرح بر روی فعالین دستگیرشده، حاضر به صورتجلسه از طریق پزشک قانونی نشده است.»
به گفته فعالین بازداشتشده، حال عمومی سجاد جولانی، هنرمند کمبینای اردبیلی وخیم بوده و هنوز اقدامی در جهت مداوای او صورت نگرفته است.
همچنین «احمد محمدپور»، «یاشار مرادی»، «علی معالی»، «یونس مرادی» و «مرضیه جوانشیر»، از جمله بازداشتیهای تجمعات روز پنجشنبه در اردبیل هستند. «داریوش نیازی شیران»، فعال مدنی ساکن اردبیل نیز توسط پلیس امنیتی اطلاعاتی دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
یکی از اعضای خانواده بازداشتشدگان در گفتوگو با ایرانوایر، با اعلام اینکه «برادرم هم در حین بازداشت و هم در بازداشتگاه مورد ضرب و شتم قرار گرفته»، میگوید: «اقدام دادستان در نفرستادن برادرم و سایر بازداشتشدگان به پزشکی قانونی، به نوعی حمایت از خشونت ماموران در تجمعات است. چون خیال ماموران راحت است که کسی به خاطر خشونتشان، آنها را بازجویی نخواهد کرد.»
از دیگر شهرهای اردبیل، «پیمان آقایی»، فعال مدنی ساکن پارسآباد، روز پنجشنبه ۱۰مهر۱۳۹۹، توسط نیروهای امنیتی اطلاعاتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
طبق آخرین اخبار بدستآمده از بازداشتشدگان عصر پنجشنبه مشکینشهر، آقای «سیامک سیفی» با اتهام تبلیغ علیه نظام تفهیم اتهام و با تعیین قرار وثیقه پنجاه میلیون تومانی و آقای «کاظم صفابخش»، با تعیین قرار وثیقه سی میلیون تومانی به زندان مشکینشهر انتقال یافتند. قاضی دادگاه آقای «وحید خاوندی» را تا بازجوییهای بعدی و ارجاع پرونده به دیگر دادگاهها، همراه با سیامک سیفی و کاظم صفابخش روانه زندان مشکینشهر کرد. همچنین تا این لحظه هیچ خبری از محل نگهداری و وضعیت «احمد یعقوبی» در دست نیست. از دیگر دستگیرشدگان مشکینشهر آقایان «مهدی عبادالهی»، «قدرت منافزادگان» و «شهروز همتاوغلی» هستند که بعد از بازجویی تبرئه و آزاد شدند.
در تاریخ ۲۶تیر۱۳۹۹ نیز در حمایت از جمهوری آذربایجان، دهها نفر از فعالان سیاسی، مدنی و دانشجویی آذربایجانی دستگیر و زندانی شده بودند.
فعالان ترک ایران معتقدند موضع دولت ایران همچون روسیه، به حمایت از ارمنستان نزدیک است و به همین خاطر در این تجمعها نسبت به موضع ایران اعتراض و حمایت خود را از جمهوری آذربایجان اعلام کردهاند. هر چند مقامات جمهوری اسلامی مواضع خود در ارتباط با جنگ قرهباغ را بیطرف عنوان میکنند، ولی معترضان در شبکههای اجتماعی با انتشار ویدیوهایی از انتقال تجهیزات نظامی روسی از خاک جمهوری اسلامی به ارمنستان خبر میدهند.