کیهان لندن - آمار شیوع و مرگ ناشی از کُرونا در ایران همچنان نگرانکننده است. آمار مورد ادعای وزارت بهداشت جمهوری اسلامی در روز پنجشنبه اول آبانماه از جان باختن ۳۰۴ نفر در ۲۴ ساعت گذشته و رسیدن شمار مبتلایان به ۵۵۰ هزار و ۷۵۷ نفر خبر میدهد. آماری که با واقعیت تفاوت بسیار دارد و به گفته خود مقامات میبایست آن را یک و نیم تا دو نیم برابر و حتی ۵ تا ۱۰ برابر دانست.
سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز پنجشنبه اول آبانماه با اعلام تازهترین آمار مربوط به شیوع ویروس کُرونا در ایران گفت در ۲۴ ساعت گذشته ۳۰۴ نفر دیگر بر اثر ابتلا به این ویروس جان باخته و شمار جانباختگان در مجموع به هزار و ۶۵۰ نفر رسیده است.
او گفته از صبح چهارشنبه تا صبح پنجشنبه ۵۴۷۱ بیمار جدید مبتلا به کُرونا در ایران شناسایی شدهاند.
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین گفته شمار مبتلایان به ۵۵۰ هزار و ۷۵۷ نفر رسیده که وضعیت ۴۸۹۵ بیمار حاد گزارش شده است.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند.
همچنین استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستان و بلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند.
یکی از مهمترین عوارض بالا رفتن آمار کُرونا در ایران، تحمیل فشار کاری و روانی شدید به کادر درمان و تهدید سلامت آنها به عنوان صف نخست مبارزه با این بیماری است.
آمار مبتلایان در شرایطی به صورت تصاعدی بالا میرود که امکانات پزشکی و تجهیزاتی در ایران برای این موج از بیماران پاسخگو نیست و همین امر کادر درمان را که تعدادشان در هر بیمارستان پیش از شیوع کُرونا نیز پایینتر از استانداردهای جهانی بود، با فشار بالا و طاقتفرسا روبرو کرده است.
در همین رابطه جلیل کوهپایهزاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران گفته است که کُرونا نیمی از کادر درمان را با مشکلات روانی مواجه کرده است. او افزود دلیل ابتلای اغلب پرسنل بیمارستانها و کادر درمان به این مشکلات، حضور بیوقفه در بخش کُرونا بوده است.
علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با کُرونا در کلانشهر تهران نیز گفته که «با پدیده «خوشههای خانوادگی ابتلا به کُرونا» روبرو شدهایم» و افزوده است «در صورت روُیت علائم تنفسی، خستگی، سردرد، تب و... حتما خود را بدون انجام تست پیسیآر، دو هفته قرنطینه کنید.»
گزارشها از ایران نشان میدهند که میزان رعایت شیوهنامههای بهداشتی در کشور حدود ۵۴ درصد است. بیشترین میزان صدور اخطار و معرفی به مراجع قضایی به علت سهلانگاری در رعایت شیوه نامههای بهداشتی در هفته گذشته مربوط به نانواییها بوده است. همچنین بیشترین میزان استفاده از ماسک در مدارس و فروشگاههای زنجیرهای و کمترین میزان استفاده از ماسک در پاساژها گزارش شده است.
باشگاه خبرنگاران جوان با ارائه گزارش رعایت شیوهنامههای بهداشتی در کشور نوشته که «سیاست یک بام و دو هوای مسئولان برای جلوگیری از سفرهای غیر ضروری» مزید بر علت رعایت نشدن پروتکلها شده است.
در این گزارش با تأکید بر اینکه «ایرانیان مانند گذشته بار سفر میبندند و راهی مناطق دور و نزدیک میشوند» آمده است: «در شرایط کنونی به نظر میرسد که محدودیت تردد در اواخر هفتهها و تعطیلیها مانند بسیاری از کشورها بتواند جلوی سفرهای غیر ضرور ایرنیان را بگیرد.»
بر اساس تصمیمگیری جلسه روز پنجشنبه اول آبانماه رؤسای کمیتههای ستاد ملی مقابله با کُرونا، از روز دوشنبه ۸ آبان تا پایان آبانماه نسبت حضور کارکنان دولت و دستگاههای اجرایی در تهران با کاهش ۵۰ درصدی روبرو خواهد شد.
همچنین براساس اعلام کمیتههای درمان و اجتماعی- امنیتی در ۴۳ شهرستان بحرانی کشور که بیشترین میزان ابتلا را دارند، از روز دوشنبه به مدت یک هفته محدودیتهای شدید اعمال خواهد شد و درصورت لزوم این محدودیتها یک هفته بعد هم تمدید خواهد شد.