ایران وایر - با مرگ خبرساز «محمد حجازی»، نفر دوم نیروی «قدس» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، «محمدرضا فلاحزاده» از نفر سومی این نیرو یک رده ارتقا یافت و جایگزین حجازی شد.
پیشینه فلاحزاده به جز شش سال استانداری یزد و یک بار معرفی دروغینش به عنوان «مشاور وزیر امور خارجه»، کاملا نظامی بوده است.
***
در تازهترین ارزیابی سالانه نهادهای اطلاعاتی امریکا از جمله به این نکته اشاره شده است که نیروی قدس سپاه پاسداران و بازوهایش در منطقه همچنان در مرکز قدرت نظامی ایران باقی خواهند ماند.
از این رو، شگفت نیست که مرگ خبرساز نفر دوم این نیرو و جایگزین جدید او در کانون توجه تحلیلگران و ناظران مسایل جمهوری اسلامی قرار بگیرد.
نفر دوم جدید نیروی قدس کیست؟
با مرگ محمد حجازی که نقیض گوییها درباره علت مرگش همچنان ادامه دارد، محمدرضا فلاحزاده معروف به «ابوباقر» با حکم رهبر جمهوری اسلامی جایگزین او شد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
فلاحزاده به جز دورهای شش ساله که در دولت «محمود احمدینژاد»، استاندار یزد بود، در سراسر ۴۱ سال گذشته سمتهایی نظامی در سپاه پاسداران داشته و در جنگ سوریه نیز در کنار «قاسم سلیمانی»، فرمانده قدس مقام دوم بوده است.
محمدرضا فلاحزاده متولد ۱۳۴۱ در «ابرکوه» در استان یزد، یکی از فرماندهان میانی در طول جنگ ایران و عراق بود. او پس از جنگ همواره فرمانده یا یکی از فرماندهان «لشکر ۱۹ فجر» نیروی زمینی سپاه در استان فارس، «لشکر ۴۰ صاحبالزمان» استان اصفهان، «لشکر ۱۸ الغدیر» در استان یزد، «قرارگاه سازندگی کربلا» و سایر لشکرهای استانی سپاه پاسداران بوده است.
با این حال، مرداد ۱۳۸۶ دولت محمود احمدینژاد این عضو ارشد سپاه پاسداران را به عنوان استاندار جدید یزد معرفی کرد.
او از این تاریخ به مدت شش سال و تا پایان دوره احمدینژاد در سال ۱۳۹۲ در این مقام باقی ماند و لباس غیرنظامی پوشید.
با این حال، با آغاز به کار دولت «حسن روحانی»، بار دیگر لباس نظامی پوشید و به سوریه رفت.
از وی به عنوان نفر دوم فرماندهان جمهوری اسلامی در سوریه یاد میشود و برخی رسانهها نیز او را به عنوان فرمانده اصلی «نبرد حلب» در سال ۲۰۱۶ معرفی کردهاند.
با این حال، در همان دوران، هنگام برپایی «مذاکرات آستانه» در قزاقستان، فلاحزاده با لباس شخصی در کنار «حسین جابری انصاری»، رییس هیات ایرانی مینشست و به عنوان مشاور وزیر امور خارجه معرفی میشد؛ سمتی که اثری از آن در بایگانی احکام وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی دیده نمیشود.
او در دوره حضورش در سوریه یک بار نیز مجروح شد و بلافاصله به تهران انتقال یافت که شماری از شخصیتهای جمهوری اسلامی، از جمله «محمدتقی مصباح یزدی» به ملاقاتش رفتند.
فلاحزاده تا سال ۱۳۹۷ درجه سرتیپ دومی داشت اما در اسفند آن سال، به پیشنهاد قاسم سلیمانی، به وی درجه سرتیپ تمامی اعطا شد و با این درجه، به مقام معاون هماهنگکننده نیروی قدس، یعنی نفر سوم این نیرو منصوب شد. در آن زمان قاسم سلیمانی فرماندهی نیروی قدس را برعهده داشت.
اکنون او به دنبال مرگ محمد حجازی و به حکم رهبر جمهوری اسلامی، از نفر سومی این نیرو به نفر دومی و جانشینی «اسماعیل قاآنی» ارتقا یافته است.
محمد حجازی و مرگی که خبرساز شد
محمد حجازی چهره نظامی شناخته شدهتری بود. به جز اینکه نام او در فهرست تحریمهای بینالمللی قرار داشت، ارتش اسرائیل نیز چند بار از حجازی به عنوان یکی از سه مسوول اصلی رساندن سلاح به «حزبالله» لبنان و راهاندازی تاسیسات ساخت موشکهای نقطهزن نام برده است.
اعلام خبر مرگ او به دلیل جایگاهی که داشت، میتوانست به اندازه کافی خبرساز باشد اما بلبشویی که در اعلام علت مرگ او رخ داد، وضعیتی عجیب خلق کرد و پرسشهایی متعدد پدید آورد. دو پرسش اصلی این بود که آیا مثل همیشه پنهانکاری است یا باز هم خامدستی و نابلدی؟
حتی صدای برخی هواداران جمهوری اسلامی نیز در شبکههای اجتماعی بلند شده است و آنها خواستار «جوانگرایی» در نیروهای «فرتوت» و «کار نابلد» سپاه پاسداران شدهاند.
به هر روی، سیر اعلام خبر درگذشت محمد حسینزاده حجازی از این قرار بود که ابتدا شامگاه یکشنبه روابط عمومی سپاه پاسداران اعلام کرد جانشین فرمانده نیروی قدس بر اثر «عارضه قلبی» درگذشته است.
بلافاصله پس از آن، «محمدمهدی همت»، فرزند «محمدابراهیم همت»، از مشهورترین فرماندهان کشتهشده در جنگ ایران و عراق، در توییتی نوشت علت مرگ حجازی، عارضه قلبی نبوده و نیست. او بدون ارایه هیچ توضیحی، هشتگ «شهید» را به انتهای توییت خود اضافه کرد. این توییت بعدا حذف شد.
یک روز بعد «رمضان شریف»، سخنگوی سپاه مرگ حجازی بر اثر عارضه قلبی را رد کرد و گفت او به علت «عوارض شیمیایی» ناشی از دوران جنگ فوت کرده است.
به گفته وی، «کمیسیون خاص» در «بیمارستان بقیةالله»، وابسته به سپاه پاسداران نیز عوارض شیمیایی را عمدهترین علت مرگ دانسته و او را «جانباز شهید» اعلام کرده است.
«حسین سلامی»، فرمانده سپاه پاسداران نیز از حجازی با عنوان «شهید» یاد کرد و او نیز مانند رمضان شریف مدعی شد که حجازی در فهرست ترور اسرائیل بوده است.
با تمام اینها، «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی در پیام تسلیت خود به خبر درگذشت او اشاره کرد و از وی با عنوان شهید یاد نکرد.
گمان میرفت پس از پیام مکتوب خامنهای، این بلبشو خاتمه یابد اما حتی این پیام نیز پایان ماجرا نبود؛ اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه عصر سهشنبه بار دیگر از حجازی با عنوان شهید یاد کرد.
در این میان، یک روحانی هم در تلویزیون جمهوری اسلامی گفت: «بیماری حجازی در مجموع حدود ۲۴ ساعت طول کشید. سابقه مریضی هم نداشتند. یک دفعه قلبشان ایستاده، یک ویروسی آمده که این ویروس کرونا نبوده است.»
یک روز قبل سخنگوی سپاه گفته بود حسین حجازی چند ماه پیش به کرونا مبتلا شد ولی خوب شده بود.
محمد حجازی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی به مقام جانشینی فرمانده نیروی قدس منصوب شد.
پیش از آن، حجازی فرمانده بسیج (۱۳۷۶ تا ۱۳۸۶)، معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران (۱۳۸۶ تا ۱۳۸۷)، جانشین فرمانده کل سپاه (۱۳۸۷ تا ۱۳۸۸) و معاون ستاد کل نیروهای مسلح (۱۳۸۸ تا ۱۳۹۳) بود.
از حضور پررنگ وی در لبنان و سوریه گزارشها و تحلیلهای متعددی ارایه شده است اما شماری از تحلیلگران و حتی یک مقام سابق جمهوری اسلامی به نقش او در جنگ یمن و سفرهای متعددش به ونزوئلا اشاره کردهاند.