یک روز مانده به شروع ثبتنام کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری، حسن روحانی رئيسجمهوری ایران ضمن مخالفت با یک مصوبه شورای نگهبان درباره تعیین شرایط داوطلبان کاندیداتوری در این انتخابات، به وزیر کشور دستور داده است که به «قوانین موجود» عمل شود.
***
• وزیر کشور ساعتی پیش گفته بود براساس ابلاغیه شورای نگهبان مدارک داوطلبان را بررسی میکند
ایندیپندنت فارسی - اختلاف برسر ابلاغیه جدید شورای نگهبان در مورد شرایط داوطلبان ریاستجمهوری جنبههای جدیدی یافت. در تازهترین رویداد، حسن روحانی با ابلاغ نظریه معاونت حقوقی ریاستجمهوری به وزارت کشور دستور داد تا براساس این نظریه و ابلاغیههای قانونی که به امضای رئیسجمهور رسیده است، عمل کند.
معاونت حقوقی ریاستجمهوری، در نظریه خود آورده است که به موجب اجزای (۱و۲) بند (۱۰) سیاستهای کلی انتخابات ابلاغی مقام معظم رهبری، شناسایی اولیه توانایی و شایستگی داوطلبان در مرحله ثبت نام صرفا از طریق «شیوههای مناسب قانونی» مجاز است و این یعنی در صورت خلاء و لزوم تعیین شرایط، این مسئله باید در قانون مصوب مجلس پیشبینی شود نه هیچ مصوبه دیگری.
معاونت حقوقی در جمعبندی نظریه خود وزارت کشور را مکلف دانسته تا وظایف اجرایی خود در انتخابات ریاستجمهوری را بر اساس قوانین موجود و آئیننامهها و قوانین مربوطه انجام دهد.
براساس این نظریه معاونت حقوقی ریاستجمهوری، حسن روحانی از وزارت کشور خواست طبق نظریه معاونت حقوقی عمل کند.
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
ساعتی پیش از این دستور حسن روحانی، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور گفت که در بررسی مدارک داوطلبان ریاستجمهوری، ابلاغیه جدید شورای نگهبان را ملاک قرار خواهد داد: «ما در وزارت کشور برای همکاری با شورای نگهبان، مدارکی که شورای نگهبان اعلام کرده را از داوطلبان دریافت خواهیم کرد، البته صدا و سیما و رسانهها باید کمک کنند که موارد این مدارک به داوطلبان منتقل شود تا داوطلبان این مدارک را همراه خود داشته باشند البته معاونت حقوقی ریاست جمهوری هم در حال بررسی موضوع است ولی قطعا ما با شورای نگهبان همکاری خواهیم کرد.»
براساس ابلاغیه شورای نگهبان که هفته گذشته اعلام شد، برخی محدودیتهای جدید برای ثبتنام کاندیداهای ریاستجمهوری به موارد پیشین اضافه شده است. بر اساس این ابلاغیه، سنت کاندیداها باید در محدود۰ ۴۰ تا ۷۵ سال باشد و دستکم چهار سال در سمتهای ارشد همچون سرداری، وزارت، معاون وزیری، استانداری و... کار کرده باشند.
واکنش کدخدایی به دستور روحانی به وزارت کشور برای عدم اجرای مصوبه شورای نگهبان: فقط کسانی که مدارکی براساس مصوبه ما داشته باشند، ثبتنامکننده تلقی میشوند
رادیو زمانه - عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد مصوبه شورای نگهبان درباره شرایط ثبتنامکنندگان انتخابات ریاست جمهوری برای وزارت کشور و دیگر مجریان لازمالاجراست. شورای نگهبان چهارشنبه ۱۵ اردیبهشت با هدف «ساماندهی پروسه ثبت نام کاندیداهای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری»، شرایط حداقلی داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری را به وزارت کشور ابلاغ کرد.
بر این اساس «تمام نامزدها باید عدم سوء پیشینه ارایه دهند و سابقه محکومیت کیفری نداشته باشند.» در پی ابلاغ مصوبه شورای نگهبان درخصوص شرایط داوطلبان ثبتنام در انتخابات ریاستجمهوری به وزارت کشور، حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی بعد از ظهر دوشنبه ۲۰ اردیبهشت به وزارت کشور دستور داد در برگزاری انتخابات بر اساس جمعبندی نظریه تفسیری معاونت حقوقی ریاستجمهوری و طبق قوانین موجود عمل نماید.
معاونت حقوقی ریاست جمهوری اعلام کرده است قانونگذاری صرفا به عهده مجلس شورای اسلامی است و تاکید کرده است که در صورت تصویب قانون از سوی مجلس هم ابلاغ آن برای اجرا با رئیسجمهوری است. عباسعلی کدخدایی در ادامه پیام خود در توییتر با انتشار تصویری از مصوبه شورای نگهبان نوشته است: «بدیهی است کسانی از نظر این شورا ثبتنامکننده تلقی میشوند که مدارک مذکور در مصوبه این شورا را هنگام ثبت نام ارائه کرده باشند.» ساعتی قبل از پیام کدخدایی، سیامک رهپیک، قائم مقام دبیر شورای نگهبان در همایش هیأتهای نظارت بر انتخابات سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که پیش از ظهر دوشنبه ۲۰ اردیبهشت در محل شورای نگهبان برگزار شد، ادعا کرد که مصوبه اخیر این نهاد استصوابی درباره شرایط ثبت نام نامزدهای ریاست جمهوری، «قانونگذاری» نیست.
رهپیک گفت: «در مصوبه اخیر شورای نگهبان استثناء نیز وجود دارد که اگر شخصی خارج از شروطی که در مصوبه آمده است، اقدام به ثبتنام کرد و اعتراض داشت، چون شورای نگهبان مرجعی است که باید صلاحیت را تشخیص بدهد، صلاحیت او را مورد بررسی قرار میدهد و اگر تشخیص داد صلاحیت دارد استثنائاً او را میپذیرد.»