Tuesday, May 11, 2021

صفحه نخست » دلیل قدرت‌نمایی نیروی دریایی سپاه و ارتش برای نیروی دریایی آمریکا

sepah_051121.jpgدلیل مزاحمت قایق‌های سپاه برای نیروی دریایی آمریکا می‌تواند پاسخی به توقیف محموله تسلیحاتی‌اش به یمن باشد

ایندیپندنت فارسی - بابک تقوایی

بعدازظهر دوشنبه، ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ برابر ۱۰ مه ۲۰۲۱، دسته‌ای ۱۳ فروندی از قایق‌های تندروی نیروی دریایی سپاه مسلح به مسلسل سنگین دوشکا و راکت‌اندازهای ۱۰۷ میلی‌متری به سمت گروهی از شناورها و یک زیردریایی نیروی دریایی و گارد ساحلی ایالات متحده آمریکا که در حال عبور از تنگه هرمز بودند حرکت کرده و در فاصله‌ای کم دست به انجام مانورهای خطرناک زدند. برای هشدار به خدمه دو فروند از قایق‌های تندرو سپاه، ملوانان گارد ساحلی نیروی دریایی آمریکا ۳۰ گلوله رسام به سمت آنها شلیک کردند. در پی آن قایق‌های سپاه مجبور به عقب‌نشینی به فاصله‌‌ای فراتر از ۲۰۰ یارد از شناورهای ایران کرد.

صبح امروز ۲۱ اردیبهشت‌ماه، نیروی دریایی آمریکا دو فیلم از این تقابل دریایی منتشر کرد. نکته قابل توجه در این فیلم‌ها پرواز یک فروند هلیکوپتر آ اِس اِچ-۳دی سی کینگ (ASH-3D Sea King) نیروی دریایی ارتش در کنار این قایق‌های تندرو بود. امری که سبب شد، یک فروند هلیکوپتر ضد زیردریایی اِم اِچ-۶۰آر نیروی دریایی آمریکا نیز برای تعقیب این هلیکوپتر ارتش ایران به پرواز در آید. دقیقا مشخص نیست آیا پرواز این هلیکوپتر نیروی دریایی ارتش در کنار قایق‌های نیروی دریایی سپاه به طور اتفاقی صورت گرفته باشد یا با هماهنگی کامل بین دو نیروی مورد نظر. اما آنچه اهمیت دارد گله نیروی دریایی آمریکا در بیانیه‌اش از رفتار غیرحرفه‌ای نیروی دریایی سپاه است و نه رفتار حرفه‌ای نیروی دریایی ارتش.

بر اساس اعلام رسمی روابط عمومی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، این اقدام زمانی رخ داد که رزم‌ناو موشک‌انداز یو‌اِس‌اِس مونتری (USS Monterey) و زیردریایی موشک‌انداز یو‌اِس‌اِس جورجیا (USS Georgia) در حال عبور از تنگه هرمز برای ورود به خلیج فارس از دریای عمان در حال پشتیبانی توسط سه قایق گشتی نیروی دریایی آمریکا به نام‌های یو‌اس‌اس تاندربولت، هاریکن و اسکوآل و همچنین دو قایق گشتی گارد ساحلی آمریکا به نام‌های ورانگِل و مائوئی در حال عبور از تنگه هرمز بودند. پس از آنکه دو فروند از ۱۳ قایق تندروی سپاه با سرعت زیاد از پشت به مائوئی و اسکوآل نزدیک شدند و زمانی که در فاصله کمتر از ۱۵۰ یارد با آنها قرار داشتند ۳۰ گلوله رسام از سوی این دو شناور گشتی آمریکا به سمت آنها شلیک شد و مجبور به فرار شدند.

مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی

این اقدام خصمانه و بی‌سابقه نیروی دریایی سپاه پاسداران به نظر می‌رسد که در پاسخ به توقیف محموله تسلیحات ارسالی سپاه قدس به یمن در دریای عرب شمالی به دست رزم‌ناو یو‌اس‌اس مونتری نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا در روز جمعه هفته گذشته صورت گرفته باشد. حصول اطمینان فرماندهان سپاه از عدم تمایل دولت بایدن در تقابل نظامی با سپاه پاسداران در خاورمیانه از دیگر عوامل تشدیدکننده اقدام‌های خصمانه نیروی دریایی سپاه در قبال تردد شناورهای نیروی دریایی آمریکا در آب‌های بین‌المللی خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان است.

آیا توقیف تسلیحات ارسالی سپاه به یمن عاملی برای رفتار خصمانه سپاه در تنگه هرمز است؟

۱۳ قایق تندروی نیروی دریایی سپاه در زمانی که رزم‌ناو موشک‌اندازی یواس‌اس مونتری و زیردریایی اتمی یواس‌اس جورجیا در حال عبور از تنگه هرمز بودند به آنها نزدیک شدند. رزم‌ناو مونتری روز جمعه هفته گذشته برابر با ۷ مه ۲۰۲۱ در حین گشت در آب‌های دریای عرب شمالی، یک لنج چوبی ایرانی را مشاهده می‌کند و برای وارسی آن یک تیم پیشگیری پیشرفته پنج نفره از گارد ساحلی آمریکا را با استفاده از یک قایق تندرو به سمت آن می‌فرستد. نیروهای گارد ساحلی پس از کشف مقادیر چشمگیری از تسلیحات در این شناور، خدمه آن را دستگیر و این تسلیحات را توقیف و به ناو یواس‌اس مونتری منتقل می‌کنند.

پس از بازجویی، خدمه ایرانی لنج مورد نظر آزاد می‌شوند، البته بدون آنکه تسلیحات توقیف‌شده به آنها بازپس داده شود. بر اساس دو تصویر منتشرشده از جانب نیروی دریایی آمریکا حدود دو هزار و ۶۸۰ سلاح شامل دست‌کم صد قبضه اسلحه تک‌تیرانداز نخجیر ۳ (دراگانوف یا اس‌وی‌دی) ساخت ایران، ۵۰ قبضه اسلحه تک‌تیرانداز کالیبر ۵۰ صیاد-۲ ساخته‌شده توسط ساصد (سازمان صنایع دفاع ایران) و صدها قبضه مسلسل هجومی تایپ ۵۶ ساخت چین، ده‌ها راکت‌انداز آرپی‌جی-۷ ساخت ایران و تیربار سنگین پی‌کِی‌اِم و نیز موشک‌های ضد تانک ۹ام۱۱۱ام (9M111M) در میان تسلیحات توقیفی دیده می‌شد.

آیا مماشات دولت بایدن با رژیم جمهوری اسلامی به فرماندهان سپاه دل و جرئت داده است؟

برکناری جان بولتون از مقام مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در سال ۱۳۹۸ و در پی آن اتخاذ سیاست جدید دولت دونالد ترامپ مبنی بر خروج کامل نیروهای آمریکایی از خاورمیانه، سبب شد تا اقدام‌های خصمانه نیروی دریایی سپاه در برابر شناورهای نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا در بهار سال ۱۳۹۹ از سر گرفته شود. عدم تمایل دولت آمریکا در حضور نظامی گسترده در خاورمیانه در نتیجه هرگونه درگیری نظامی گسترده با ایران عاملی اطمینان‌بخش برای فرماندهان سپاه بود تا تصمیم به ازسرگیری اقدام‌های تهاجمی و نمایشی در مقابل شناورهای آمریکایی در خلیج فارس دست بزنند. یکی از این موارد در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۳۹۹ رخ داد.

اقدام‌های خصمانه نیروی دریایی سپاه پس از آنکه رئیس جمهور پیشین آمریکا، دونالد ترامپ، به نیروی دریایی آمریکا در تاریخ ۲ اردیبهشت ۱۳۹۹دستور داد تا شناورهای سپاه را که دست به اقدام خصمانه در نزدیکی ناوهای آمریکایی می‌زنند، غرق کنند برای مدتی متوقف شد. پس از آن نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا در اطلاعیه‌ای که روز سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ منتشر شد، به تمام وسایل نقلیه دریایی در خلیج فارس هشدار داده که بیشتر از ۱۰۰ متر به کشتی‌های رزمی آمریکایی نزدیک نشوند. به دلیل ناتوانی سپاه در انجام مانورهای خصمانه در مقابل ناوهای آمریکایی در آن برهه زمانی، این نیرو به برگزاری رزمایش‌هایی دست زد که با بزرگ‌نمایی آنها در رسانه‌های وابسته به خود سعی در پنهان کردن ناتوانی‌اش در ایجاد مزاحمت برای شناورهای آمریکایی در آب‌های جنوب ایران داشت.

اقدام‌های خصمانه و نسنجیده نیروی دریایی سپاه می‌تواند برای رژیم جمهوری اسلامی هزینه‌آور باشد

سابقه اقدام‌های خصمانه نیروی دریایی سپاه در برابر شناورها و کشتی‌های نظامی نیروی دریایی و گارد ساحلی ایالات متحده آمریکا به سال‌های جنگ ایران و عراق باز می‌گردد. از هجوم قایق‌های تندروی نیروی دریایی سپاه به ناوهای آمریکایی تا ساقط کردن یک فروند هلیکوپتر تهاجمی اِی‌اِچ-۱جِی سپاه تفنگداران دریایی آمریکا و قتل خلبانانش با استفاده از موشک دوش‌پرتاب استینگر. در نتیجه این اقدام‌ها نه‌تنها از حضور نیروهای آمریکایی در آب‌های جنوبی ایران جلوگیری نکرد بلکه باعث وارد آمدن هزینه‌های جانی، مالی و سیاسی به ایران و رژیم جمهوری اسلامی شد.

در تاریخ ۲۹ فروردین ۱۳۵۷، در نتیجه اقدام‌های خصمانه قایق‌های تندروی سپاه، نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا عملیات آخوندک را اجرا کرد که در نتیجه آن ناوچه سهند و شناور موشک‌انداز جوشن نیروی دریایی ارتش غرق شده و ۵۶ نفر از خدمه آنها کشته شدند. افزایش تنش‌های نظامی بین ایران و آمریکا در نتیجه یورش قایق‌های تندروی سپاه به یک نفتکش و شناور پشتیبان آمریکایی آن در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۶۷ یک فاجعه انسانی دیگر را نیز در آن سال به همراه داشت و آن نیز ساقط شدن اشتباهی هواپیمای مسافربری پهن‌پیکر ایرباس آ۳۰۰ پرواز ۶۵۵ شرکت هواپیمایی ایران‌ایر و کشته شدن ۲۹۰ مسافر و خدمه آن بر فراز خلیج فارس به دست نیروی دریایی آمریکا بود.

اقدام خصمانه بعدازظهر روز گذشته (دوشنبه) نیروی دریایی سپاه نیز که بی‌شک بدون هماهنگی با مقام‌های ارشد رژیم جمهوری اسلامی انجام آن ممکن نبوده است نیز می‌تواند پیامد منفی سیاسی و در پی آن اقتصادی را برای رژیم جمهوری اسلامی به همراه داشته باشد. هم‌زمانی این اقدام با مذاکرات مخفیانه رژیم جمهوری اسلامی و دولت جو بایدن کسب یک توافق جدید هسته‌ای بین ایران و آمریکا و همچنین پایان تحریم‌های وضع‌شده از سوی دولت دونالد ترامپ را با مشکلی شدید مواجه می‌کند.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy