ابراهیم رئیسی و ۶ کاندیدای پوششی
ایران وایر - وزارت کشور ایران روز سهشنبه چهارم خرداد لیست نامزدهای مورد تایید شورای نگهبان برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ را اعلام کرد.
بر اساس این لیست، شورای نگهبان صلاحیت «ابراهیم رئیسی»، «محسن رضایی»، «محسن مهرعلیزاده»، «سعید جلیلی»، «علیرضا زاکانی»، «عبدالناصر همتی» و «امیرحسین قاضیزاده هاشمی» را برای شرکت در انتخابات تایید کرده است.
روز دوشنبه خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همین اسامی را به نقل از منابع خود اعلام کرده بود.
از جمله مهمترین رد صلاحیت شدگان انتخابات، «علی لاریجانی» (رییس سابق مجلس شورای اسلامی)، «اسحاق جهانگیری» معاون اول «حسن روحانی» و «محمود احمدینژاد» رییس جمهوری سابق هستند.
«مصطفی تاجزاده»، از نزدیکان به «میرحسین موسوی» نیز توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شده است.
از نکات جالب توجه این لیست، تایید صلاحیت «محسن مهرعلیزاده»، از مقامات سابق دولت «محمد خاتمی» است که پیش از این صلاحیت او برای شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی رد شده بود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
علی لاریجانی، رییس پیشین مجلس با انتشار بیانیهای گفته است برای رفع مشکلات، عزمی راسخ داشت اما حال این که روند انتخابات اینگونه رقم زده شده، راضی به رضای الهی است.
گفته میشود لاریجانی به دلیل اقامت دخترش در امریکا، رد صلاحیت شده است.
اسحاق جهانگیری، معاون اول دولت حسن روحانی هم در واکنش به رد صلاحیت خود گفته است که به دنبال حکم حکومتی نخواهد رفت.
محمود احمدینژاد، دیگر کاندیدای رد شده توسط شورای نگهبان پیش از این گفته بود در صورت رد صلاحیت در انتخابات، رای نخواهد داد.
در شبکههای مجازی نیز فیلمی از اظهارات امروز «علیرضا بیگی»، نماینده تبریز در صحن علنی مجلس منتشر شده است که از محاصره منزل محمود احمدینژاد خبر میدهد.
در عین حال، برخی رسانههای ایران از ارسال نامهای توسط حسن روحانی به رهبر جمهوری اسلامی خبر دادهاند که در آن وی خواستار تایید صلاحیت شمار بیشتری از داوطلبان شده است.
نامزدهای سیزدهمین دوره ریاست جمهوری از هفتم تا ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ برای برنامههای خود تبلیغ خواهند کرد و روز جمعه ۲۸ خرداد نیز انتخابات برگزار خواهد شد.
بیشتر بخوانید:
خبرگزاری فارس: دست رد شورا به بانیان وضع موجود
خبرگزاری فارس از تایید صلاحیت هفت کاندیدای انتخابات خبر داد و نوشت: صلاحیت «ابراهیم رییسی، محسن رضایی، محسن مهرعلیزاده، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، عبدالناصر همتی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی» تایید شده است
***
با پایان یافتن بررسی صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری در شورای نگهبان، اسامی نامزدهای نهایی به وزارت کشور ارسال شد.
به گزارش خبرگزاری فارس، با پایان یافتن بررسی صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری در شورای نگهبان، اسامی نامزدهای نهایی به وزارت کشور ارسال شد.
شنیده های خبرنگار فارس از منابع مطلع حاکی از آنست که صلاحیت علی لاریجانی، محمود احمدی نژاد و اسحاق جهانگیری مورد تایید قرار نگرفته است.
قرار است وزارت کشور، فهرست نهایی را تا ساعاتی دیگر رسما اعلام کند.
***
به گزارش بی بی سی در حالی که خبرگزاریهای داخل ایران از پایان یافتن روند بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری این کشور در شورای نگهبان خبر دادهاند، خبرگزاری فارس مدعی شده که به این لیست دست یافته اما مابقی منابع خبری از اعلام رسمی اسامی در روز سهشنبه خبر دادهاند و مشاور وزیر کشور هم گفته هنوز لیستی به این وزارتخانه ارسال نشده است و "گمانهزنیها واقعیت ندرند".
آن طور که پیشتر اعلام شده بود شورای نگهبان از یکشنبه ۲۶ اردیبهشت به مدت حداکثر ۱۰ روز پس از بررسی صلاحیتها که از آن به عنوان "نظارت استصوابی" یاد میشود، اسامی نهایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری را اعلام خواهد کرد.
شماری از حقوقدانان و سیاستمداران ایرانی نظارت استصوابی را ناقض انتخابات دمکراتیک عنوان می کنند و خواستار برچیده شدن آن هستند اما آیتالله علی خامنه ای گفته است چنین نظارتی لازم است و باید ادامه پیدا کند.
طحان نظیف یکی از اعضای شورای نگهبان پیشتر گفته بود نامزدهای این دوره از انتخابات بین ۷ تا ۱۰ نفر خواهد بود.
بررسی ۱۲ دور از انتخابات ریاست جمهوری در ایران نشان می دهد که نخستین دور از انتخابات در سال ۵۸ که شورای نگهبان تشکیل نشده بود و سال ۸۰ دور دوم ریاست جمهوری محمد خاتمی با ۱۰ نامزد، پرتعدادترین نامزدهای انتخاباتها بودهاند.
در سال ۶۸ پس از فوت آیتالله خمینی صلاحیت ۲ نامزد (اکبر هاشمیرفسنجانی و عباس شیبانی ) تائید شد و این دوره کمترین تعداد نامزدهایی بودند که با هم رقابت کردند. دور قبلی این انتخابات در سال ۶۴ سه نامزد تائید شده بودند.
در چهار دوره از انتخابات ریاست جمهوری در سالهای ۶۰ (دوبار انتخابات برگزار شد، دوره محمدعلی رجایی و دوره آیتالله خامنهای) ۷۲ و ۷۶ رقابت میان ۴ نامزد برگزار شد و عدد ۴ بیشترین تعداد نامزدهایی است که از طرف شورای نگهبان تائید شدهاند.
بیشترین دورهای که اصلاحطلبان نامزد داشتند به سال ۸۴ برمیگردد که با ۳ نامزد با اکبر هاشمیرفسنجانی، محمود احمدینژاد رقابت کردند و شکسته شدن آرای نامزدهای اصلاحطلب و حمایت نکردن از هاشمیرفسنجانی، از دلایل پیروزی آقای احمدینژاد عنوان شد.
عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان در جریان بازدید از محل ثبتنام داوطلبان اعلام کرده بود که شورای نگهبان براساس مصوبه جدید شورا صلاحیت افراد را بررسی میکند.
شورای نگهبان اخیرا در اقدامی که بیسابقه خوانده شده برای داوطلبان ریاست جمهوری، شرط مدرک تحصیلی (فوق لیسانس) شرط سنی (۴۰ تا ۷۵ سال)، مجموعهای از سوابق کاری در دستگاههای دولتی قضایی، قانونگذاری و نظامی و نداشتن سوءپیشینه را به قانون انتخابات اضافه کرده است.
جنگ زرگری سپاه و دولت