نشریه خط حزب الله در شماره دویست و نود و یک خود جدیدترین استفتا از رهبر انقلاب و جواب ایشان را دربارۀ رای سفید دادن در انتخابات منتشر کرده است.
رادیو زمانه - در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در پاسخ به استفتایی درباره رای سفید، آنرا حرام اعلام کرد. طبق آنچه دفتر حفظ و نشر آثار او و برخی از خبرگزاریهای نزدیک به سپاه منتشر کردهاند، رهبر ایران در پاسخ به سوال «حکم رأی دادن سفید و بی نام چیست؟
در صورت عدم شناخت و تحقیق، یا تحقیق کافی و عدم وصول به نتیجه و تحیر در انتخاب اصلح چطور؟» فتوا داده: «در هر صورت اگر رأی سفید دادن موجب تضعیف نظام اسلامی باشد، حرام است.» او در سخنرانی ۲۱ اردیبهشت خود «مشارکت بالا در انتخابات» را «در درجه اول اهمیت» عنوان کرده و در فتوای دیگری اعلام کرده بود شرکت زنان متأهل در انتخابات «منوط به اذن شوهر نیست». انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ایران است که جمعه ۲۸ خردادماه برگزار خواهد شد.
نظرسنجیها از احتمال خودداری بخش قابلتوجهی از مردم از شرکت در این انتخابات حکایت دارند.
به گزارش العربیه در پی حذف گسترده کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری در ایران و پررنگتر شدن کارزارهایی چون «#رای_بیرای» که دعوت به عدم مشارکت در انتخابات میکنند، نگرانیها درباره میزان مشارکت مردمی به بالاترین حد خود رسیده است.
این نگرانیها حتی در میان 7 کاندیدای تایید صلاحیتشده نیز دیده میشود. عبدالناصر همتی نامزد متمایل به اردوگاه «اصلاحطلبان» در این دور از انتخابات، روز شنبه در اولین مناظره تلویزیونی اعتراف کرد که اکثریت مردم ایران تمایلی به شرکت در این انتخابات ندارند.
خامنهای در مراسم سالگرد مرگ روحالله خمینی، رهبر پیشین ایران تحریم انتخابات را «خواست دشمنان ایران و جمهوری اسلامی » توصیف کرده و با طرح این اتهام که «کسانی که نرفتن به پای صندوق را ترویج میکنند دلسوز مردم نیستند» و گفت: « تک تک آحاد مردم باید خود را موظف بدانند، بقیه را به شرکت در انتخابات دعوت کنند.»
احمد خاتمی، عضو مجلس خبرگان رهبری هم با طرح این ادعا که «انتخابات در ایران کاملا آزاد است»، گفت: «انتخابات هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی سرنوشتساز است و هر رای که به صندوق انداخته میشود، رای «آری» مجدد به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.»
رهبر ایران پیش از هر دوره انتخابات میکوشد همگان را به مشارکت در آنها ترغیب کند. او در دوره پیشین انتخابات ریاستجمهوری ایران گفت: «ممكن است كسی به دلیلی نخواهد از نظام اسلامی حمایت كند، اما از كشورش كه میخواهد حمایت كند. همه باید بیایند.»
او پیش از انتخابات یازدهمین دوره مجلس ایران هم گفت: «ممکن است کسی از بنده خوشش نیاید، اما اگر ایران را دوست دارد، باید به پای صندوق رأی بیاید.»
با این حال خامنهای همیشه کوشیده مشارکت مردم در انتخابات را نشانه رای «آری» آنها به نظام جلوه دهد. او پس از انتخابات مجلس نهم گفت: «رأی اکثریت قاطع مردم در انتخابات مجلس نهم، در واقع رأی به اصل نظام اسلامی و نشاندهنده اعتماد کامل آنان به نظام بود.»
یکی از استدلالهای مخالفان حضور در انتخابات این است که نظام رای مردم را به سود خود مصادره کرده و از آن برای کسب مشروعیت در داخل و خارج استفاده میکند. جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در 24 خرداد 1395 در نشستی در اسلو، پایتخت نروژ و در پاسخ به خبرنگاری که از او درباره نارضایتی مردم از حکومت و سرکوب در ایران سوالی پرسید، گفت: «اگر اینطور بود که میگویید حکومت ما حقوق مردمش را لگدمال میکند ومردممان را سرکوب میکنیم، 73% آنها پای صندوق نمیرفتند به ما رای دهند.»
کارزار «رای نمیدهم»
در ادامه تلاشها برای افزایش پایگاه تحریمکنندگان انتخابات در ایران، از 11 اردیبهشت کارزار «رای نمیدهم» نیز شروع به فعالیت کرده است. طی این کارزار جمعی از تشکلها و کنشگران سیاسی ایران با انتشار فراخوانی، خواستار تحریم «فعال» و «هدفمند» انتخابات شدند.
بنیانگذاران کارزار «رای نمیدهم»، هدف از راهاندازی آن را بیاعتبارسازی تلاش جمهوری اسلامی برای «ترمیم مشروعیت از دسترفتهاش» عنوان کردند.
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری ایران قرار است 28 خرداد برگزار شود.
این دوره از انتخابات به دلیل تراکم بحرانها و همزمانی آنها به چالشی بزرگ برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
بحرانهای اقتصادی و گرانیها و سقوط ارزش پول ایران، بحران اعتراضات فزاینده صنفی و اجتماعی گسترده در سالهای اخیر، بحران فساد گسترده مقامات و نهادهای حکومتی و تشدید بحرانهای خارجی از جمله پرونده اتمی و حضور نیروهای نیابتی در کشورهای منطقه باعث کاهش بیسابقه مشروعیت نظام جمهوری اسلامی حتی در پایگاه اجتماعی سنتی خویش شده است. نظرسنجیهای رسمی و غیر رسمی آشکارا سقوط نرخ مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری را پیشبینی کردهاند.
اسراییل، تابستان داغ و حوادث در مراکز صنعتی ایران
عجب اعاده حیثیتی!؛ احمد زیدآبادی