یورونیوز - بخش قابل توجهی از مردم، نمود بهبود اوضاع اقتصادی کشور و موفقیت یک رئیس جمهوری را در تغییر اندازه سبد خرید و سفره غذای روزانه خود و خانوادهشان جستجو میکنند. بر همین اساس، بسیاری از افرادی که بر بیفایده بودن شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران تاکید دارند از گرانی و کاهش قدرت خود در چهار سال گذشته گلایه دارند. اما مطابق آمار رسمی نهادهای دولتی ایران، در فاصله دو انتخابات ریاست جمهوری ایران چه بر سر قیمت کالاهای اساسی و قدرت خرید مردم آمده است؟
مطابق اعلام مرکز آمار ایران، درصد رشد نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به اردیبهشت ماه گذشته در مقایسه با دوره مشابه سال قبل به ۴۱ درصد رسیده است. نرخی بیسابقه از آبان ماه سال ۱۳۹۸ که چهار سال پیش و در آستانه انتخابات سال ۱۳۹۷ تنها ۷.۱ درصد بوده است.
در همین حال، نرخ تورم نقطه به نقطه نیز نشان میدهد که خانوارهای ایرانی به طور میانگین ۴۶.۹ درصد بیشتر از اردیبهشت ١٣٩٩ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کردهاند.
همچنین بررسی ۲۰ قلم کالای اساسی منتخب که در اغلب سبد مصرفی خانوارهای ایرانی وجود داشته است، نشان میدهد که قیمت این اقلام طی چهار سال گذشته بین ۱۰۱ تا ۴۱۵ درصد بالا رفته و حداقل دو برابر شده و در مورد کالایی همچون چای بیش از ۵ برابر شده است.
مطابق اعلام مرکز آمار ایران، شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرفي خانوارهای شهری در اردیبهشت ماه گذشته به ۲۵۹.۵۳ واحد رسیده است. این شاخص چهار سال پیش، ۱۰۸.۱۲۹ واحد گزارش شده بود. این بدان معناست که در این فاصله قدرت خرید خانوارهای ایرانی به طور متوسط ۲.۴ برابر کاهش یافته و به بیش از نصف آن در سال ۱۳۹۶ رسیده است.