پیام یونسیپور - ایران وایر
«دراگان اسکوچیچ» سرمربی تیم ملی فوتبال ایران، در آستانه دیدار با عراق گفته است که تیمش باید دشوارترین روز خود را تجربه کند. او گفته است با بهترین ترکیب خود وارد زمین خواهد شد.
همزمان رسانههای عراقی خبر دادهاند که فدراسیون فوتبال این کشور، رسانهها و برخی از بازیکنان تیم ملی عراق از «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر کشور عراق خواستهاند پیش از دیدار با ایران، شش ماه حقوق معوقه «سرچکو کانانچ» سرمربی این تیم را پرداخت کند.
دیدار ایران و عراق، نه فقط از زاویه یک مسابقه فوتبال که حتی از نگاه اجتماعی و سیاسی هم چند قدمی بالاتر از یک مسابقه فوتبال است.
آبان سال ۱۳۹۸ فدراسیون جهانی فوتبال در حالی رای به تعلیق میزبانی عراق از تیم ملی فوتبال ایران داد که مدیران فدراسیون فوتبال ایران، نه پیش از این حکم و نه حتی پس از آن، هیچ واکنشی نسبت به لغو میزبانی عراق نداشتند.
درعراق، ناآرامیها آغاز شده بود. معترضین به سیاستهای مداخلهجویانه جمهوری اسلامی در عراق، به سفارت و کنسولگری جمهوری اسلامی حمله کرده بودند. اما فدراسیون فوتبال ایران به عنوان تابعهای از نظام حاکمیتی این کشور، میخواست به هر قیمت ممکن بازی در عراق و یکی از ورزشگاههای تازهتاسیس سپاه پاسداران در این کشور برگزار شود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
فدراسیون جمهوری اسلامی، حتی به صورت نمایشی، هیاتی را به عراق اعزام کرد. «محمدرضا ساکت» دبیر وقت فدراسیون فوتبال، در بازگشت از بصره در نامهای خطاب به کنفدراسیون فوتبال آسیا نوشت: «برخلاف ادعای برخی رسانهها، ما هیچ موضعگیری در قبال عدم میزبانی عراق نداشته و نداریم.»
«حمیدرضا آصفی»، سفیر و سخنگوی سابق وزارت امور خارجه ایران هم در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا گفته بود: «برگزاری یک مسابقه فوتبال در کشور عراق میتواند دسیسههای برخی کشورهای خارجی برای ناامن نشان دادن عراق را نقش بر آب کند.»
نقشهای بر باد نرفت. فیفا درک کرد که بازیکنان تیم ملی ایران در خاک عراق امنیت جانی ندارند. بازی را به اردن برد و آنجا هم باز زمان سرود ملی ایران، هواداران عراقی در ورزشگاه شعار معروف «ایران، بیرون بیرون» را فریاد زدند.
اردن پیش از این هم یکبار در اوایل دهه ۹۰ خورشیدی میزبان بازی تیمهای امید ایران و عراق بود. در آن مسابقه برخی از شهروندان عراقی ساکن شهر «امان» با در دست داشتن تصاویری از «صدام حسین» رهبر سابق حزب بعث، تیم ملی عراق را تشویق کرده بودند.
پنجشنبه ۲۳ آبان ۱۳۹۸ ایران مقابل عراق در امان با نتیجه ۲ بر یک شکست خورد. نتیجهای که مردم عراق را برای یک جشن ملی به کوچههای شهرهای این کشور کشید، ایران را در یک قدمی حذف قرار داد و از همه مهمتر، از قرارداد تاریخی «مارک ویلموتس» سرمربی بلژیکی وقت تیم ملی ایران رونمایی کرد. قراردادی به ارزش بیش از ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار یورو که در صورت فسخ از سوی هر یک از طرفین، باید به صورت کامل به مربی بلژیکی پرداخت میشد. ایران باخت و ویلموتس رفت.
ایران و عراق باید بهار سال ۱۳۹۹ بازی برگشت را برگزار میکردند. اما همهگیری کرونا تمام رقابتهای انتخابی جام جهانی در قارههای مختلف را به تعویق انداخت.
حالا ایران به لطف تساوی بازی برگشت عراق و بحرین و سه پیروزی پیاپی مقابل هنگکنگ، بحرین و کامبوج، دوباره این شانس را دارد که به مرحله نهایی رقابتهای انتخابی جام جهانی برسد.
پیروزی ایران مقابل عراق، حکم قطعی صعود ایران به مرحله نهایی این مسابقات را خواهد داشت. شکست در این بازی به معنای پایان کار ایران و خداحافظی قطعی با جام جهانی خواهد بود. تساوی اما کار را دشوار میکند. ایران با تساوی مقابل عراق، باید منتظر نتایج تیمهای دوم در گروههای دیگر بماند.
طبق تصمیم فدراسیون جهانی فوتبال، از گروههای هشتگانه مسابقات انتخابی جام جهانی در آسیا، چهار تیم برتر دوم به مرحله بعد صعود خواهند کرد. به این ترتیب صرف دوم شدن در هر گروهی به معنای رسیدن به مرحله پایانی مسابقات نیست.
یکشنبه، پیروزی کره جنوبی مقابل لبنان، شانس ایران برای رسیدن به مرحله نهایی این رقابتها را بیشتر کرد. با این نتیجه کره جنوبی به عنوان صدرنشین صعود کرد و لبنان ده امتیازی شد.
ایران با کسر امتیازاتش مقابل کامبوج، هم اکنون ۹ امتیازی است و تساوی مقابل عراق ایران را به امتیاز ۱۰ میرساند. تفاضل گل ایران از لبنان بهتر است. اما باید وضعیت سایر گروهها را هم بررسی کرد.
در گروه A چین با تساوی مقابل سوریه هم میتواند به مرحله بعد صعود کند. در گروه B اگر اردن استرالیا را شکست ندهد، قطعا حذف خواهد شد و از این گروه هیچ تیم دومی به مرحله بعد نمیرسد. اما پیروزی اردن مقابل استرالیا، احتمالا این تیم را هم به مرحله نهایی خواهد رساند. در گروه C وضعیت ایران روشن است. باید پیروز شود؛ تساوی، داستان اما و اگرها را زنده خواهد کرد. در گروه D اگر یمن تیم قعرنشین باقی بماند، ازبکستان برای رسیدن به مرحله نهایی، باید عربستان را شکست دهد. ازبکستان با کسر امتیازاتش مقابل یمن ۹ امتیازی میشود. اگر بازی به تساوی برسد، تفاضل گل ازبکستان از ایران بهتر است و با تساوی، بالاتر از ایران قرار میگیرد. پس عربستانی که از گروهش صعود کرده، باید به نفع ما، ازبکستان را شکست دهد.
در گروه E عمان و قطر به مرحله بعد صعود کردهاند. یعنی یک سهمیه تیم دوم پر شده و باقی تیمها برای ۳ گزینه دیگر مبارزه میکنند.
در گروه F بعید به نظر میرسد قرقیزستان و تاجیکستان هیچ شانسی برای صعود به عنوان تیم دوم داشته باشند. در گروه G امارات در زمین خودش مقابل ویتنام صدرنشین قرار میگیرد. کسر امتیازات امارات مقابل تیم قعرنشین این گروه آنها را به امتیاز ۹ میرساند. احتمالا تیم قدرتمند اماراتی کار دشواری برای گرفتن امتیازات کامل از ویتنام نخواهد داشت. پیروزیاش معنی صدرنشینی دارد. تساوی در این بازی، به معنی هم امتیاز شدن و حتی رسیدن به تفاضل گل برابر با ایران خواهد بود.
این معادلههای دشوار صعود است. دراگان اسکوچیچ با علم به پیچیدگی صعود، در صورت نرسیدن به پیروزی امروز در کنفرانس خبری خود گفته است: «در مورد عراق اطلاعات کاملی نداریم. آنها بارها ترکیب خود را عوض کردند. هر بار که بازیکن جدیدی وارد زمین شد هم کارایی خوبی داشت. فقط میدانم آنها با ترکیبی کامل و قدرتمند مقابل ما قرار خواهند گرفت.»
سرمربی تیم ملی ایران، جو کنونی اردوی تیم ملی را مهمترین عامل خوشبینیاش به نتیجه بازی دانسته است.
ایران و عراق فردا (سهشنبه ۲۵ خرداد) از ساعت ۲۱ به وقت ایران در منامه مقابل هم قرار خواهند گرفت.