ایران وایر - از ساعتهای اولیه آغاز رایگیری در انتخابات ۱۴۰۰ ریاستجمهوری، خبرها و گزارشهایی مبنی بر وجود اخلال در برگزاری انتخابات منتشر شدهاند. کنار هم قرار گرفتن این اخلالها برای برخی از کنشگران، نشانهای از «تقلب» و «رایسازی» در این دوره انتخابات است.
بحث اخلال در برگزاری انتخابات با نامه ریيس ستاد انتخاباتی «ابراهیم رئیسی»، رییس قوه قضاییه و کاندیدایی که گفته میشود نظر نهایی جمهوری اسلامی برای این پست است، آغاز شد. او در نامهای خطاب به «کمیسیون تبلیغات» سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری نوشت: «علیرغم آغاز رایگیری از ساعت هفت صبح، گزارشهای متعدد از مناطق مختلف کشور نشاندهنده وجود اخلال جدی در فرآیند برگزاری انتخابات است.»
همزمان با این اظهارنظر، گزارشهای میدانی حاکی از مشکلات فنی در دستگاههای آنلاین اخذ رای بودند. از همین رو، «جمال عرف»، رییس ستاد انتخابات کشور ضمن تایید این خبر اعلام کرد بنا به دستور وزیر کشور، شعبهها روش کار از آنلاین را سریع به آفلاین تبدیل کنند.
در عینحال، شورای نگهبان با انتشار اطلاعیهای تاکید کرد که در صورت آماده نبودن دستگاه احراز هویت، رایگیری «دستی» انجام شود.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
اما به گفته برخی خبرنگاران حاضر در «کلابهاوس» که از مراکز رایگیری خبر میدهند، با وجود چنین دستورالعملی، برخی از شعبهها از دریافت رای شرکتکنندگان به شکل آفلاین خودداری کرده و در پاسخ به سوال خبرنگاران گفتهاند: «به ما ابلاغ نشده است.»
برای همین رایدهندگان ساعتها در محل اخذ رای معطل شدهاند.
قطعی برق در برخی شعبههای رایگیری، یکی دیگر از اخلالهای موجود در روند انتخابات است که مورد توجه روزنامهنگاران و کنشگران قرار گرفت. کمبود تعرفههای رای در برخی شعبههای شهرهای مختلف نیز یکی دیگر از مواردی است که نگرانی ایجاد کرده است. البته برخی مقامات مسوول این مساله را رد کردهاند.
گروهی معتقدند که این مساله میتواند به «رایسازی» ختم شود و برخی دیگر میگویند مسوولان شعبهها گفتهاند تعرفههای افزوده به مراکز خواهند رسید.
این مساله، به ویژه با اظهارات «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی در آخرین سخنرانی خود پیش از انتخابات، معترضان به این دوره از انتخابات را نگران انجام تقلب و رایسازی کرده است؛ به ویژه که از سوی برخی کنشگران سیاسی اصولگرا و هوادار جمهوری اسلامی، صحبت از اعلام نتیجه انتخابات با مشارکت بالای ۷۰درصد شنیده میشود.
گفته میشود در شعبههای اخذ رای، عوامل اجرایی از افرادی که میخواهند رای دهند، سوال میکنند که تنها در انتخابات شورای شهر شرکت میکنید یا در هر دو انتخابات؟ یعنی شورای شهر و ریاست جمهوری. این پرسش از سوی برخی ناظران، نوعی تخلف محسوب میشود. آنها میگویند عوامل اجرایی باید تعرفههای هر دو انتخابات را در اختیار رای دهندگان قرار دهند و آنها خود تصمیم بگیرند در کدام انتخابات شرکت کنند.
این مساله در گزارشهای دریافتی از سوی «سامانه گزارشهای مردمی تخلفات انتخاباتی» که زیر نظر شورای نگهبان اداره میشود نیز مطرح شده است. مهمترین مواردی که این سامانه تا عصر روز انتخابات دریافت کرده، تاخیر در آغاز رایگیری، کندی عملکرد دستگاههای آنلاین و پرسش عوامل اجرایی از مردم در خصوص شرکت در انتخابات است.
یکی دیگر از مسایلی که به عنوان اخلال از سوی کنشگران و خبرنگاران حاضر در شعبههای رایگیری مطرح میشود، مساله نبود صندوقهای سیار است.
اخراج ناظران نمایندهها از برخی شعبهها، مهر نداشتن برگه تعرفه، کمبود تعداد کارتهای اخذ رای شورای شهر، نبود لیست کاندیداها در برخی شعبهها و درج اسم کاندیداهای انصرافداده روی برگههای شماره کاندیداها از جمله دیگر مواردی هستند که رسانههای داخل ایران منتشر کردهاند. این موارد از سوی مدافعان جمهوری اسلامی، مشکل مدیریت و اخلال توصیف شده است و از سوی معترضان به انتخابات، زمینهای برای رایسازی و تقلب.
«نه» موفق شد؟ گام بعدی «آری» است
گزارش شهروندان از شعبههای سوت و کور اخذ رای