ایران اینترنشنال - آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد ایران هنوز پاسخی درباره تمدید توافق موقت دوجانبه نداده و «پاسخ فوری» تهران در این زمینه ضروری است.
بر اساس گزارشها، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، روز جمعه در این زمینه اعضای شورای حکام را مطلع کرد و همچنین بر «اهمیت حیاتی» تداوم جمعآوری اطلاعات در مورد برخی از فعالیتهای تهران در چارچوب این توافق تاکید کرد.
پیشتر محمود واعظی، رییس دفتر حسن روحانی، اعلام کرده که شورای عالی امنیت ملی ایران در این باره تصمیمگیری خواهد کرد.
او با این حال، تاریخ مشخصی را برای اتخاذ این تصمیم اعلام نکرد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا روز جمعه هشدار داد که عدم تمدید توافق دوجانبه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک موضوع بسیار نگرانکننده است و باید حل شود.
به گزارش بلومبرگ، این نگرانی وجود دارد که ایران اطلاعات حساس درباره فعالیتهای مربوط به غنیسازیاش را پاک کند.
***
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نسبت به طولانی شدن مذاکرات وین و تداوم استفاده تهران از سانتریفیوژهای پیشرفته و دیگر فعالیتهای هستهای مغایر با برجام از سوی جمهوری اسلامی هشدار داد. همزمان، ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه از ایران خواست تا «آخرین تصمیمها» برای بازگشت به برجام را اتخاذ کند.
بلینکن روز جمعه چهارم تیر در سفر به پاریس در یک کنفرانس خبری مشترک با لودریان ادامه داد: «زمانی فرا خواهد رسید که بازگشت به استانداردهای وضعشده در برجام بسیار دشوار خواهد بود.»
او درباره وضعیت کنونی مذاکرات احیای برجام نیز گفت: «همچنان اختلاف مهمی با ایران برای بازگشت به اجرای برجام داریم. تیم ما برای آغاز دور هفتم مذاکرات غیرمستقیم در روزهای آینده به وین میرود و خواهیم دید که آیا این اختلافات قابل رفع شدن است یا نه.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین اضافه کرد که واشینگتن تنها زمانی با تهران توافق خواهد کرد که جمهوری اسلامی به خوبی به تعهداتش در برجام عمل کند. او گفت: «هنوز در آن مرحله نیستیم.»
همچنین لودریان در این نشست خبری با تاکید بر بازگشت هر چه سریعتر به اجرای کامل برجام گفت: «ما انتظار داریم مقامهای ایرانی آخرین تصمیمهایی را که بدون تردید دشوارند و اجازه میدهند مذاکرات به نتیجه برسد، اتخاذ کنند.»
نگرانی آمریکا از پایان توافق دوجانبه ایران و آژانس
وزیر خارجه آمریکا همچنین در مورد عدم تمدید توافق دوجانبه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که این امر همچنان یک موضوع بسیار نگرانکننده است.
او اضافه کرد که این موضوع به ایران منتقل شده و باید حل شود.
بر اساس گزارشها، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه درباره توافق موقت با ایران که مهلت یکماهه آن شامگاه پنجشنبه به سر رسید گزارشی را به شورای حکام آژانس ارائه میکند.
به گزارش بلومبرگ، این نگرانی وجود دارد که ایران اطلاعات حساس درباره فعالیتهای مربوط به غنیسازیاش را پاک کند.
این در حالی است که مقامهای ایران گفتهاند تنها بعد از انقضای توافق درباره تمدید آن تصمیم میگیرند.
پیشتر یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفت این کشور به تمدید تفاهمنامه فنی ایران با آژانس امیدوار است، اما اگر ایران از تمدید خودداری کند یک مساله مهم خواهد بود.
روز پنجشنبه خبرگزاری رویترز به نقل از برخی دیپلماتها نوشت در صورت تمدید نشدن این توافق موقت میان ایران و آژانس و ادامه نیافتن دسترسی به اطلاعات تاسیسات اتمی، «بحران دیپلماتیک» ایجاد میشود و ممکن است مذاکرات برجام در وین به خطر بیفتد.
امکان لغو تحریمها علیه ابراهیم رئیسی
بلینکن همچنین درباره این که آیا امکان لغو تحریمهای آمریکا علیه ابراهیم رئیسی بدون رسیدگی مناسب به اتهامات مطرحشده علیه او و نقشش در کشتار ۶۷ وجود دارد یا نه، گفت تمرکز واشینگتن تامین منافع ملی آمریکاست.
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: «ایران با یک بمب اتمی یا امکان تولید آن در زمان کوتاه، ایرانی خطرناکتر از آن چیزی است که اکنون است. ایرانی است که وقتی پای تروریسم، بیثباتی در منطقه و منع گسترش اتمی میرسد، مصونیت فراتری دارد.»
او گفت: «بنابراین در چارچوب منافع ملی ماست که برنامه هستهای ایران را به جعبهای که در آن بود، تحت برجام که متاسفانه دیگر نیست، برگردانیم. همزمان، از تمام ابزارهای ممکن برای رویارویی با اقدامات دیگر ایران در بخشهای دیگر که بسیار بیثباتکننده و خطرناک است بپردازیم.»
در جریان اعدام زندانیان عقیدتیـسیاسی در تابستان ۱۳۶۷ به فرمان روحالله خمینی و تصمیمگیری «هیات مرگ» که ابراهیم رئیسی عضو آن بود، چند هزار نفر از زندانیان در زندانهای جمهوری اسلامی مخفیانه اعدام و در گورهای جمعی دفن شدند.
رئیسی در اولین نشست خبری پس از انتخابات، در پاسخ به پرسشی درباره نقش او در اعدام هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷، گفت از ابتدای مسئولیتش «مدافع حقوق بشر» بوده است و «باید مورد تقدیر و تشویق» قرار بگیرد.
این در حالی است که دبیرکل عفو بینالملل در گفتوگو با ایراناینترنشنال از شورای حقوق بشر و جامعه بینالمللی خواست «سازوکار مستقلی» برای «بازجوییهای موثر» درباره ابراهیم رئیسی و تحقیق درباره جنایتهایش در نظر بگیرد و در این زمینه اقدام عملی کند.
***
در همین زمینه:
احتمال تجدیدنظر آمریکا در رویکرد خود به ایران
دویچه وله - پس از پایان دور ششم مذاکرات احیای برجام، نمایندگان ذیربط به کشورهای خود سفر کرده و رایزنی بر سر موارد اختلاف در دستور کار این کشورها قرار دارد.
از اختلافات جدی و چالشبرانگیز در مواضع ایران و آمریکا بر سر احیای برجام سخن میرود. در چنین شرایطی، یکی از دیپلماتهای ارشد آمریکا گفته است که هرگاه اختلافات بین دو کشور به زودی برطرف نشود و توافق بر سر بازگشت آمریکا و ایران به تعهدات برجامی حاصل نگردد، آمریکا احتمال دارد در رویکرد خود نسبت به ایران تجدید نظر کند.
خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی به اختلافات بین دو کشور پرداخته است. گفته میشود که این اختلافات شامل سه عرصه میگردد.
یک اختلاف بر سر آن دسته از گامهایی است که ایران باید برای اجرای تعهدات برجامی خود بردارد، اختلاف دیگر به دامنه تحریمهایی بازمیگردد که آمریکا باید در ازای اجرای این تعهدات آن را لغو کند و سرانجام، اختلاف بر سر تقدم و تاخر این گامها در اجرای تعهدات است.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
این دیپلمات ارشد آمریکایی که خواستار فاش شدن هویت خود نبوده است به خبرنگاران رویترز گفته که «این روند تا ابد ادامه نخواهد داشت.»
او گفته است که هرگاه در آینده نزدیک این اختلافات برطرف نشوند، آنگاه آمریکا باید برای پیشبرد سیاست خود در قبال مناقشه هستهای با ایران راه دیگری در پیش گیرد.
افزون بر آن، انتخاب ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور جدید ایران نیز بر خوشبینی مربوط به کسب توافق با ایران بر سر مناقشه هستهای این کشور سایه افکنده است.
از این رو، آمریکا و کشورهای ذیربط در توافق هستهای بر آن هستند تا پیش از شروع دوره زمامداری رئیسی در ماه اوت به توافق در پرونده هستهای دست یابند.
باید یادآور شد که هنوز تاریخ دقیقی برای آغاز هفتمین دور از مذاکرات کمیسیون مشترک برجام تعیین نشده است. عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران که هیات نمایندگی این کشور در مذاکرات برجام را هدایت میکند از "چند روز" سخن گفته بود.
عراقچی در پایان دور ششم این مذاکرات تاکید کرده بود که کشورهای دیگر باید پیرامون برخی از موارد اختلاف تصمیمگیری کنند. این در حالی است که ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته که دستیابی به یک توافق منوط به تصمیم ایران است.