Sunday, Jul 4, 2021

صفحه نخست » ایران، کرونا، سونامی مرگ، محمدرضا محبوب فر

MohammadReza_Mahboubfar.jpgپس از ورود ویروس کرونا به ایران در دی ماه 1398 و شناسایی موارد بیماری در بهمن ماه همان سال، کشور وارد موج اول بیماری کرونا شد و این موج بیماری به صورت یک اپیدمی ممتد و مستمر خاموش نشد و بیماری تحت کنترل قرار نگرفت به طوریکه بیماری پس از 16 ماه اکنون وارد پیک پنجم شده است. با موج اول کرونا به دلایل سیاسی، امنیتی و اقتصادی تاکنون محدودیت ‌های اجباری برای فعالیت مشاغل و کارمندان در تهران و بسیاری از شهرهای کشور تاکنون وضع نشده است و تجمعات در کشور هیچگاه مشمول قرنطینه و تعطیلی نبوده است و بیماریابی نیز تاکنون انجام نگرفته است. محدودیت ها و تعطیلی های ادعایی نیز در حد حرف و شعار بوده است انگار که وضعیت شهرها و استان های کشور عادی است و زندگی روزمره جریان دارد. عادی سازی ها و عادی انگاری ها در کشور به حدی بوده است که کارشناسان حوزه بهداشت و درمان در رسانه های دولتی و حکومتی بایکوت خبری شده اند و اخبار حقیقی و واقعی کرونا از دسترس جامعه دور نگاه داشته شده است. یکی از دلایل بی اعتمادی عمومی و کاهش رعایت پروتکل ها و شیوه نامه های بهداشتی، گردش هدفمند با رویکرد اقتصادی و سیاسی و امنیتی توسط افراد نشاندار و تعیین شده در رسانه های رسمی و تبدیل خبرگزاری ها و روزنامه ها و رسانه های دیداری و شنیداری دولتی و حکومتی به روابط عمومی نهادهایی مثل ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت و درمان بوده است.

شیوع کرونا در ایران به مرحله خطرناک رسیده است. کشور دو ماه قبل از انتخابات در محاصره گونه های وحشی کرونا در مرزهای شرقی از طرف پاکستان و هند قرار گرفته بود. بستن مرزهای مسافری ایران و پاکستان به فاصله دو هفته پس از انتخابات که کشور در حال اوج گیری به سمت قله پیک پنجم کرونا می باشد دردی را دوا نمی کند. اکنون در ایران گونه های کرونا ویروس بتا(آفریقایی) و دلتا(هندی) جایگزین گونه آلفا(انگلیسی) شده است و میزان سرایت پذیری گونه های جدید حداقل تا 65 درصد گونه های قبلی بوده است. حضور در مراکز پرازدحام، صرف غذا در رستورانها و تالارهای سرپوشیده و سفر با وسایل نقلیه عمومی که تعویض هوای مناسبی ندارند از جدی ‌ترین عوامل انتقال بیماری است. علائم کرونای دلتا با کرونای قبلی متفاوت است. علائم کرونای دلتا با آبریزش بینی، تب و گلو درد آغاز می ‌شود و شبیه سرماخوردگی است که در کمتر از ۴۸ ساعت علائم آن بروز می ‌کند. سه تا چهار روز این علائم وجود دارد و سپس به درگیری ریه و بستری بیمار می ‌انجامد. با وجود تشدید شیوع کرونا در کشور، کنکور سراسری دانشگاه‌ ها با حضور بیش از یک میلیون نفر طی چهار روز متوالی برگزار شد و خبری هم از پروتکل های بهداشتی مثل فاصله گذاری اجتماعی و تب‌ سنجی و گندزدایی کف کفش در بدو ورود به حوزه های آزمون نبود و استفاده از ماسک صرفاً از سوی خود داوطلبان جدی گرفته شده بود. اعتراض دانش ‌آموزان و نگرانی خانواده آنها موجب تغییر تصمیم مقام‌ های دولت ایران درباره برگزاری کنکور نشد.

گسترش پیک پنجم همه ‌گیری کرونا در ایران نگران کننده است. استان‌‌های جنوبی ایران به‌ ویژه سیستان و بلوچستان کانون پیک جدید همه ‌گیری کرونا هستند. شمار مبتلایان به ویروس در سیستان و بلوچستان چهار برابر پیک های قبلی است. وضعیت این استان به همراه هرمزگان و بوشهر فوق بحرانی توصیف شده است. پیک پنجم کرونا در استان های جنوبی به شکل خطرناکی در حال گسترش است. وضعیت کرونا در جنوب و شرق کشور در حال تبدیل به یک فاجعه انسانی است و سونامی مبتلایان و مرگ و میرهای کرونایی می رود که کل نقشه ایران را تصرف کند و تحت محاصره قرار دهد. تهران نیز با رشد ۱۰ درصدی مبتلایان مواجه شده است و از روز شنبه در وضعیت قرمز قرار گرفته است و محدودیت های وضع شده نیز پاسخگوی پیک پنجم بیماری نیست.

مشکلات واکسیناسیون در کنار شیوع گونه جهش یافته دلتا از ویروس کرونا در بسیاری از شهرهای ایران بر نگرانی‌ ها افزوده است. کرونا میدان تاخت و تاز سیاست و اقتصاد شده است. واکسیناسیون به کندی پیش می ‌رود و برای دریافت واکسن، صف ‌های طولانی تشکیل می ‌شود. مردم ایران هم اکنون آواره و دربه در تأمین واکسن خود و عزیزانشان هستند، اما این روزها کشورهای خاورمیانه و همسایه ایران در حال واکسیناسیون نوبت اول در ایستگاه های حمل و نقل عمومی مانند مترو هستند. کشورهای همسایه ایران اکنون با وجود اینکه واکسیناسیون نوبت دوم و سوم را آغاز نموده اند با مازاد واکسن رو به رو هستند و تاریخ انقضای واکسن ها در حال اتمام است. ایالات متحده آمریکا نیز در چهارچوب برنامه‌ جهانی تامین واکسن کرونا، کوواکس، در حال اهدای میلیون ها دوز واکسن کرونای ساخت شرکت های فایزر و مدرنا به کشورهای نیازمند جهان است. صف های واکسیناسیون این روزها در کشور یادآور صف های انتخابات ٢٨ خرداد در مقابل حسینیه ارشاد در پایتخت است. انتخاباتی که خروجی آن وعده داده شده بود تا کرامت مردم را حفظ کند. سعید نمکی، وزیر بهداشت و درمان ادعا کرده ایران تنها کشور دنیا در دوران کرونا است که هیچ بیماری پشت در بیمارستان ‌های آن سرگردان نشد. این در حالی است که طبق آمار رسمی، سرانه تخت بیمارستانی کشور نصف آمار جهانی است. در دو سال گذشته گزارش‌ های زیادی در رسانه ‌های رسمی داخل ایران درباره کمبود تخت و دارو و واکسن و سرگردانی مردم منتشر شده است. خبر تأمین ماهانه ۱۰ میلیون واکسن ایرانی کرونا از شهریور نیز در صورتی منتشر شده است که اول قرار بود واکسیناسیون عمومی از اردیبهشت شروع شود، بعد شد تیر، بعد شد مرداد. حالا امروز علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد کرونا در دولتی که چند هفته به پایان عمر آن نمانده است گفته از شهریور ماه واکسیناسیون کرونا در کشور آغاز خواهد شد.

واکسیناسیون یعنی پایان بیماری کرونا. این روزها جهان در فکر جشن بدون ماسک است و ایران درگیر پیک پنجم کرونا و آواره و سرگردان میان مرگ و زندگی برای تأمین واکسن کرونا. وزیر بهداشت که اعلام می کند ایران آمادگی تأمین واکسن برای کشورهای مستضعف را دارد بهتر است اول نگاهی به مردم مظلوم سیستان و بلوچستان داشته باشد که اکثریت مردم استان حتی توان خرید ماسک هم ندارند. متوسط استفاده از ماسک در سیستان و بلوچستان ۴٨٪ است. دیگر استان های مرزی کشور حال خوشی نسبت به سیستان و بلوچستان ندارند. استان های مرزی این روزها فقر و محرومیت را از حد گذرانده اند و کرونا در این استان ها جولان می دهد. با این حال، حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به تکمیل تخت‌ بیمارستان‌ ها در سیستان و بلوچستان،‌ تشدید شیوع گونه دلتای کرونا را به دلیل «سوء مدیریت» دانسته است و اخیرا اظهار داشته پس از شیوع گونه ویروس دلتا در هند و چند شهر مرزی در ایران طی چند ماه گذشته در نامه ‌ای به حسن روحانی، رییس جمهور خواستار بستن مرزها با افغانستان و پاکستان شده است، اما اقدام جدی انجام نشده است. معین‌ الدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس هم گفته آمار روزانه بستری در سیستان و بلوچستان به هزار نفر رسیده و «یک فاجعه انسانی» در حال رخ دادن است. او تاکید کرد که مقامات وزارت بهداشت «به جای فرافکنی و فرار به جلو باید پاسخگو باشند که چرا واکسیناسیون کشور در این وضعیت قرار دارد».

و اما در تحولی دیگر؛ در پی اوج گرفتن دوباره همه ‌گیری کرونا در ایران و ورود کشور به پیک پنجم،‌ حسن روحانی،‌ رئیس جمهور، روز شنبه در سخنانی برگزاری انتخابات اخیر در کشور را از جمله عوامل افزایش آمار قربانیان و مبتلایان جدید دانست. او می ‌گوید در کنار تمام عوامل دیگر، انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر و روستا که در خرداد ماه برگزار شد به اوج ‌گیری کرونا کمک کرده است. او همچنین مدعی شده برای کنترل این بیماری یک حرکت دسته جمعی در سطح کشور و حتی جهان نیاز است. اظهارات حسن روحانی در شرایطی بیان شده است که اعوان و انصار او در دولت تدبیر و امید و مجموعه ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت و درمان در طی ماه های گذشته با پول پاشی های گسترده که در رسانه های تأثیرگذار دولتی و حکومتی انجام داده اند بخش بزرگی از کارشناسان و متخصصین مستقل و متعهد و غیردولتی حوزه بهداشت و درمان کشور را از حضور در رسانه ملی و مصاحبه با خبرگزاری ها و روزنامه های دولتی و رسمی در کشور محروم ساخته اند. این اقدام توسط ارسال لیستی از افرادی که پس از 16 ماه از ورود ویروس به کشور در زمینه مهار و کنترل بیماری شکست خورده هستند برای برخی رسانه های داخلی تأثیرگذار در کشور صورت گرفته است. حسن روحانی در حالی انتخابات را از عوامل تأثیرگذار در پیک پنجم بیماری در کشور می داند و خواستار کنترل این بیماری در یک حرکت دسته جمعی در سطح کشور شده است که درست در آستانه برگزاری انتخابات و همزمان با هشدار کارشناسان مستقل و غیردولتی در چند رسانه رسمی در کشور درباره پیک پنجم کرونا با ذکر جزئیات آن و بازتاب وسیع داخلی و خارجی آن و حساسیت جامعه نسبت به موضوع پیک پنجم کرونا در کشور، عوامل معلوم الحال و شناخته شده در وزارت بهداشت و درمان خواستار حذف خبر از رسانه ها شدند و جامعه را بار دیگر با تأیید دیرهنگام نظرات کارشناسانی که دستور به حذف اخبار آن ها را داده بودند نسبت به اصل خبررسانی در رسانه های داخلی و عملکرد اطلاع رسانی نهادها و سازمان های مرتبط با کرونا بی اعتماد کردند.

ضمن تاکید براینکه وضعیت شیوع کرونا در کشور ایران حاد و بحرانی است، پیشنهاد می گردد گروه های مختلف ایرانیان داخل و خارج کشور یکصدا علیه وضعیت موجود مدیریت و کنترل بیماری کرونا و واکسیناسیون در ایران سکوت نکنند و از مجامع بین المللی از جمله سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی و کشورهای موفق در زمینه واکسیناسیون و کنترل کرونا و همچنین بنگاه‌های اقتصادی و خیریه مانند مجموعه کوواکس درخواست کمک به مردم مظلوم و محروم ایران را داشته باشند تا در شرایط سخت و پرهزینه کرونا به یاری ایرانیان داخل کشور بشتابند.

واکسیناسیون در ایران با کندی و بی نظمی در جریان است و سالمندان ایرانی در صف‌ های طولانی منتظر دریافت واکسن هستند. برخی سالمندان حتی با وجود دریافت پیامک و مراجعه به مراکز درمانی برای دریافت دوز دوم، با نبود واکسن مواجه شده اند. واکسیناسیون امروز در ایران محلی برای گسترش ویروس کرونا در سطح کشور شده است. آخرین وضعیت واکسیناسیون در سطح منطقه خاورمیانه نشان می دهد در ترکیه بیش از 50 میلیون دوز واکسن کرونا تزریق شده است و 57 درصد از افراد بالای 18 سال در ترکیه واکسن دریافت کرده اند و خبرها از تلاش دولت ترکیه برای رسیدن پوشش واکسیناسیون به میزان 70 درصد تا پیش از عید قربان دلالت می کند. واکسن ترکیه هم اکنون به تولید رسیده است و بحرین به کمک روسیه شروع به تولید واکسن اسپوتنیک برای خاورمیانه کرده است. امارات هم شروع به تولید واکسن کرده است. این در حالی است که ایران در حال تحقیق بر روی هفت نوع واکسن می باشد. شرکت های واکسن ساز داخلی اگر تمرکز خود را برای تولید یک واکسن میگذاشتند تاکنون واکسن ایرانی تولید و به طور انبوه در کشور توزیع شده بود. وزارت بهداشت ایران فکر می کند کشورهای دیگر منتظر هستند تا چند ماه دیگر واکسن های رنگارنگ ایرانی تولید شود تا از کشور ایران واکسن خریداری کنند. اکثر کشورها تولید واکسن را شروع کرده اند اما ایران هر روز از یک واکسن جدید حرف و سخن می گوید و آن را رونمایی می کند غافل از اینکه ایرانی که سکوهای استخراج نفت و گاز در آن جولان می دهند اکنون به عنوان فقیرترین کشور دنیا از نظر تزریق واکسن کرونا معرفی شده است.

واقعیت آن است که هیچ ‌کدام از واکسن‌ های تولید داخلی در کشور ایران یک ابداع جدید در پزشکی نیستند بلکه از روش‌ های سنتی تولید واکسن که در گذشته نیز مسبوق به سابقه بوده است استفاده شده است. اطلاعات کامل و جامعی نیز به عنوان یک گزارش کامل از جزئیات کارایی واکسن های ایرانی در فازهای مختلف بالینی در دسترس نیست. به دلیل سود سرشار و منافع اقتصادی به ‌جای رقابت برای تولید انبوه یک واکسن واحد و واکسیناسیون مردم در ایران، تنها رقابت برای ساخت و کشف واکسن وجود دارد. با توصیفی که از وضعیت واکسن سازی در کشور رفت دولت ایران باید خرید واکسن خارجی را در اولویت قرار دهد و تلاش تولید داخلی را به سال‌ های بعد موکول کند.

در پایان نیز یک بار دیگر نسبت به وضعیت خبررسانی حول و حوش کرونا هشدار داده می شود. حداقل درخصوص کرونا روزنامه ‌نگاری در داخل کشور مدت‌ها می باشد که به پایان رسیده و رسانه ها بدل به روابط عمومی ستاد ملی کرونا و وزارت بهداشت و درمان شده اند. بارها روزنامه نگاران و خبرنگاران رسانه های دولتی در ایران با شعف و افتخار به کارشناسان منتقد و مستقل ساختار سلامت کشور اعلام می‌ کنند که از دفتر ارتباط با رسانه سازمان های فوق الذکر با آنها تماس گرفته و عده ای خواستار حذف اخبار حقیقی و واقعی کرونا شده اند. گفتنی است، بعد از کشف واکسن کرونا، هر ایرانی در داخل کشور فوت کند در حقیقت قتل عمد است و مسئولیت آن هم برعهده نه فقط دولت بلکه رسانه هایی خواهد بود که امروز جامعه را نسبت به انتشار اخبار حقیقی و واقعی کرونا محروم کرده اند.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy