Friday, Sep 17, 2021

صفحه نخست » "سیلی سخت" آمریکا، بریتانیا و استرالیا، به فرانسه

france_091621.jpgرادیو بین المللی فرانسه - آمریکا، استرالیا و بریتانیا یک برنامۀ همکاری دفاعی و امنیتی در منطقۀ اقیانوس هند - آرام به راه انداختند که هدف اصلی آن مقابله با چین است. اما در این میان، فرانسه سخت متضرر شده زیرا استرالیایی‌ها قرارداد خرید زیردریایی‌های فرانسوی را فسخ کرده‌اند تا به جای آن زیردریایی اتمی آمریکایی بخرند... در پاریس، از "سیلی محکم" و "شکست سنگین" صحبت می‌شود.

روز پنجشنبه ۱۶ سپتامبر/۲۵ شهریور، اسکات موریسون نخست‌وزیر استرالیا گفت: "نخستین گام مهم در چارچوب پیمان دفاعی جدید، تحویل زیردریایی‌های اتمی به استرالیاست".

پکن که از پیمان جدید میان سه کشور انگلیسی‌زبان سخت برآشفته است، اعلام کرد که فروش زیردریایی‌های اتمی ساخت آمریکا به استرالیا اقدامی "به شدت غیرمسئولانه" است.

سخنگوی وزارت امور خارجۀ چین گفت: "همکاری ایالات متحده، بریتانیا و استرالیا در مورد زیردریایی‌های اتمی به صلح و ثبات منطقه لطمه می‌زند، مسابقۀ تسلیحاتی را شتاب می‌دهد و تلاش‌های بین‌المللی در جهت عدم اشاعۀ سلاح‌های اتمی را به خطر می‌اندازد".

اگرچه بیانیۀ مشترک آمریکا، استرالیا و بریتانیا فقط از "تأمین صلح و ثبات در منطقۀ اقیانوس هند - آرام" سخن می‌گوید و هیچ اشاره‌ای به کشور چین ندارد، اما بدیهی است که هدف اصلی پیمان دفاعی سه کشور مواجهه با سلطۀ چین بر این منطقۀ حساس جهان است.

👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه

شکست سخت تجاری و استراتژیک فرانسه

خبرگزاری فرانسه که معتقد است پاریس "از استرالیا سیلی خورده"، یادآوری می‌کند که قرارداد فروش ۱۲ زیردریایی غیر اتمی به ارزش ۵۶ میلیارد یورو از دست فرانسه درآمده است. معمولاً فسخ یک‌جانبۀ این نوع قراردادها منجر به پرداخت خسارت می‌شود، اما جزییات قرارداد که در سال ۲٠۱۶ بین استرالیا و فرانسه امضا شده، معلوم نیست. روزنامۀ لوموند می‌نویسد که به احتمال زیاد یک دعوای حقوقی طولانی میان پاریس و کانبرا به‌راه خواهد افتاد.

مقامات فرانسوی که خشم خود را از تغییر سیاست استرالیا پنهان نمی‌کنند، گفته‌اند که دولت استرالیا در مورد خرید زیردریایی‌ها به فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه قول داده بود، اما حالا زیر قول خود زده است.

کمسیون روابط خارجی سنای فرانسه نیز از "شکست سخت" برای کشور سخن گفته و تأکید کرده است که "فروش زیردریایی اتمی به کشوری که سلاح اتمی ندارد، امری بی‌سابقه است".

ژان ایو لودریان وزیر خارجۀ فرانسه که قبلاً در سمت وزیر دفاع، موفقیت‌های زیادی در فروش اسلحۀ فرانسوی کسب کرده بود، گفته است: "این تصمیم یک‌جانبه و غیرمترقبۀ استرالیا بسیار شبیه کارهای آقای ترامپ است"...

اما نخست‌وزیر استرالیا در توجیه جهت‌گیری تازۀ دولت خود گفته است: "تصمیم ما در مورد تغییر نوع زیردریایی‌ها ناشی از تغییر عقیده نیست، بلکه نیازهای ما عوض شده است"...

البته آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها تأکید کرده‌اند که هیچ قصد مخالفتی با فرانسه ندارند، اما در عمل، پیمان سه‌جانبۀ دفاعی ضربۀ بزرگی به استراتژی فرانسه در منطقه وارد می‌کند. امانوئل ماکرون از سه سال پیش مدام تأکید می‌کند که منطقۀ اقیانوس هند - آرام "الویت فرانسه است". در مقابل، لندن که به دنبال خروج از اتحادیۀ اروپا (برکسیت) تا اندازه‌ای نگران انزوای بین‌المللی بود، اینک موفقیت دیپلماتیک چشم‌گیری به دست آورده است.

منطقه‌ای برای دهه‌های آینده

در واشنگتن، یکی از مسئولان دفتر ریاست جمهوری گوشزد کرد که تاکنون آمریکا تکنولوژی اتمی زیردریایی‌هایش را فقط در اختیار بریتانیا قرار داده بود. بدین ترتیب پیمان جدید دفاعی از نظر دولت آمریکا "تصمیمی بنیادین" محسوب می‌شود که "پیوندهای استرالیا، بریتانیا و آمریکا را برای نسل‌های آینده محکم‌تر می‌کند".

پیمان سه‌جانبه که "اوکوس" (AUKUS) نام گرفته، همکاری سه کشور در زمینه‌های دفاع سایبری و هوش مصنوعی را نیز در بر می‌گیرد.

یکی از امتیازهای مهم زیردریایی اتمی نسبت به زیردریایی با سوخت متعارف، مدت حرکت آن بدون نیاز به سوخت‌گیری، و در نتیجه وسعت میدان عمل آن است.

طبق پیش‌بینی‌های کارشناسان جغرافیای سیاسی، منطقۀ اقیانوس هند - آرام که از یک طرف تا شرق آفریقا و از طرف دیگر تا سواحل غربی آمریکا گسترده است، در سال ۲٠۳٠ میلادی ۶٠درصد از جمعیت و تولید ناخالص جهانی را در برخواهد گرفت. دولت آمریکا، حداقل از زمان باراک اوباما، رویارویی و رقابت اقتصادی، نظامی و سیاسی با چین را در این منطقه از جهان اجتناب‌ناپذیر می‌داند، اما تلاش می‌کند که این رویارویی به جنگ نکشد. پیمان سه‌جانبۀ "اوکوس" از جمله اقداماتی است که در جهت حفظ برتری نظامی و امنیتی آمریکا به امضا رسیده است.

در این شرایط، کشور نیوزلند که همسایه و متحد استرالیاست، تأکید کرده که زیردریایی‌های اتمی استرالیا را به آب‌های خود راه نخواهد داد. نیوزلند از سال ۱٩٨۵ ورود هر نوع شناور اتمی به آبهای خود را ممنوع کرده است...



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy