بخش محیط زیست سازمان ملل در کشورهای مختلف مناطقی را بعنوان مناطق حفاظت شده محیط زیستی اعلام نموده و برای حفاظت از این نقاط خاص مقرراتی را تصویب کرده است و این مناطق حتی در دوران جنگ نیز باید مصون نگه داشته شوند. سپاه میکوشد زاغههای مهمات و تجهیزات موشکی خود را در این مناطق مستقر کند.
در شرایطی که سپاه پاسداران از خاک عراق، سوریه و یمن و... برای توسعه پایگاههای خود استفاده میکند، چگونه میتوان از این نیروی نظامی انتظار داشت در سرزمینی که به گفته حسن روحانی هفتمین رئیس جمهورش تفنگ، پول، قدرت و رسانه در اختیار سپاه است نسبت به رعایت اصل پنجاهم قانون اساسی که بر عدم فعالیتهای اقتصادی و غیر که با تخریب غیر قابل جبران محیط زیست ملازمه پیدا کند، توجه نماید؟
منطقه حفاظت شده الموبلاغ زاغه مهمات سپاه
منطقه حفاظت شده الموبلاغ در شمال شهرستان اسدآباد و ۴۰ کیلومتری شهرستان همدان واقع گردیده است. در سال ۱۳۸۵ بعنوان منطقه شکار ممنوع و سپس در سال ۱۳۸۹ طی مصوبه دولت بعنوان منطقه حفاظت شده معرفی شد، این منطقه یکی از ارتفاعات مهم در غرب کشور است و در نزدیکی ماهواره اسدآباد و ایستگاه مخابراتی قدس قرار دارد و یکی از زیستگاههای مهم قوچ و میش ارمنی و گونه نادر سیاه گوش میباشد.
در سال ۱۳۸۵ وقتی همراه با محیط بان حمید نوری برای گشت و کنترل و پایش منطقه از جاده روستای بابا علی قصد ورود به منطقه را داشتیم نیروهای سپاه مانع ورود اتومبیل پلاک دولتی ما شدند پس از مراجعه به اداره کل و پیگیری موضوع توسط مسئولین، بعد از مکاتبات متعدد با سپاه انصار الحسین همدان بالاخره موافقت کردند مجوز ورود هفتهای یکبار نیروهای محیط زیست را به منطقهای که در واقع از مناطق تحت مدیریت خود سازمان حفاظت محیط زیست بود را صادر کنند، در اولین بازدید با مجوز سپاه از منطقهای بنام پشت دربند وارد الموبلاغ شدیم، آثار تخریب گسترده و ساخت زاغههای مهمات به چشم میخورد، حفر چند تونل در کوههای منطقه مشهود بود حضور بیش از پانصد نیروی فنی و مهندسی و ماشین آلات راه سازی و حفاری، استفاده از انفجار جهت حفر تونل آنهم در مرکز منطقه شکار ممنوع که تیراندازی و حتی حمل صلاح مطابق مجموعه قوانین محیط زیست جرم محسوب میشود حکایت از نقض آشکار قوانین توسط این کارتل عظیم نظامی و اقتصادی داشت و متاسفانه مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست توان رویارویی با اقدامات غیر قانونی سپاه را نداشتند و حتی مانع انتشار گزارش توسط کارشناسان و محیط بانان شدند و در واقع آنچه زمینه دستگیری فعالان محیط زیستی توسط سازمان اطلاعات سپاه را فراهم آورد مخالفت این افراد با چنین اقدامات غیر قانونی سپاه بود.
گویا ارتفاع بالای منطقه الموبلاغ و گردنه اسدآباد و وجود ایستگاه ماهوارهای اسدآباد از گذشته و همچنین بخش محیط زیست سازمان ملل که در کشورهای مختلف مناطقی را بعنوان محلهای حفاظت شده محیط زیست اعلام کرده و برای حفاظت از این مناطق خاص و گونههای زیستیاش بودجهای در نظر گرفته است و از آنجایی که این مناطق تحت قوانین مناطق میراث تاریخی هستند و حتی در زمان جنگ نیز باید مصون نگه داشته بشوند، موجب شد سپاه جهت استقرار تجهیزات سامانه موشکی و ایجاد زاغههای مهمات در این مناطق ترغیب گردد.
تیپ ۴۳ لشکر امام علی سپاه پاسداران در مجاورت منطقه حفاظت شده لشگردر ملایر
منطقه حفاظت شده لشگردر با مساحت ۴۸ هکتار از سال ۱۳۶۹ حفاظت شده اعلام شده است.
این منطقه از مهم ترین زیستگاههای حیات وحش در غرب کشور محسوب میشود که علی رغم تخریبهای گسترده در سه دهه گذشته عمدتا توسط نهادهای زیر مجموعه رهبری و یا سپاه پاسداران همچنان یکی از مناطق مهم حفاظت شده کشور است.
در سال ۱۳۸۹ همراه با چند نفر از همکاران گزارشی مبنی بر تیر اندازی در منطقه لشگردر دریافت کردیم، پس از اعزام به منطقه متوجه شدیم فرماندهان پادگان امام علی با اسلحه جنگی به یک گله قوچ و میش تیراندازی کردهاند و یکی از افسران سپاه با نام سرگرد علیزاده وحوش شکار شده را به داخل پادگان منتقل کرده بود و از پاسخگویی به ضابطین محیط زیست امتناع مینمود. پیگیری موضوع توسط محیط بانان منطقه از طریق مسئولین اداره کل در استان همدان نتیجهای به همراه نداشت.
لشگردر همان منطقهای ست که عبداله یاری مسئول این منطقه حفاظت شده در مرداد ۹۱ در تعقیب و گریز شکارچیان در اثر اصابت گلوله اسلحه برنو به شهادت رسید.
نکته قابل توجه اینکه سید عادل عربی سرپرست پیشین اداره کل حفاظت محیط زیست استان همدان که از کارکنان متخصص و متعهد سازمان حفاظت محیط زیست و از معدود پرسنلی ست که بدون استفاده از سهمیه وارد سازمان شده است در سال ۱۳۹۷ در گفتگو با خبرگزاری مهر از نشست و همکاری سپاه و محیط زیست برای مدیریت مناطق حفاظت شده و برگزاری کارگاه آموزشی برای کارکنان پادگان امام علی سپاه پاسداران خبر داد.
و بار دیگر شائبه استفاده سپاه از پوشش مناطق حفاظت شده جهت پیشبرد برنامه موشکی خود قوت گرفت و بدون تردید عدم همکاری کارشناسان و متخصصان سازمان حفاظت محیط زیست با این برنامه سری، سرنوشتی همچون کاووس سید امامی را برای آنها رقم خواهد زد.
همچنین وجود معدن سرمک و آهنگران که یکی مهم ترین معادن سرب، نقره و سایر فلزات در کشور است و از شرکتهای زیر مجموعه بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی بعنوان دومین مؤسسه اقتصادی بزرگ ایران که تحت نظر علی خامنهای ست و اکتشافات گسترده در این منطقه حفاظت شده موجب تخریب لشگردر شده است. ۲۹ کیلومتر مربع از کوهستان (سرد کوه) و کل منطقه حفاظت شده لشگردر در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفته است و اهالی بومی منطقه همه روزه شاهد انفجار جهت اکتشافات بیشتر در عمق لشگردر هستند.
ارسال گزارشی از تخریب مناطق حفاظت شده توسط سپاه که موجب برکناری مدیر اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گردید
مهندس امیر مهدویانی در سال ۱۳۸۷ بدلیل ارسال گزارش هایی مبنی بر تخلفات سپاه در مناطق حفاظت شده استان بوشهر در کمتر از ۲۴ ساعت از سمت خود برکنار و بعنوان کارشناس به استانی دیگر تبعید گردید، امیر مهدویانی با ارائه گزارشی مبنی بر آلودگی فاضلاب پارس جنوبی، و تخریب پناهگاه حیات وحش خارک توسط سپاه و درگیری با ماموران سپاه مورد خشم فاطمه واعظ جوادی معاون احمدی نژاد و رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت و در نامهای با ادبیاتی تند فاطمه واعظ جوادی وی را بدلیل انجام وظیفه و ایستادگی در مقابل تخریبهای زیست محیطی سپاه به بی کفایتی متهم کرده بود به سازمان مرکزی فراخوانده شد.
فاطمه واعظ جوادی برادر زاده آیت الله جوادی آملی ست که بر اساس روابط نزدیک محمود احمدی نژاد با آیت الله جوادی آملی، احمدی نژاد برای خوش خدمتی، ریاست سازمان حفاظت محیط زیست کشور را به واعظ جوادی اعطا نمود و تاریک ترین دوران سازمان حفاظت محیط زیست کشور و مناطق حفاظت شده به گواه پرسنل محیط زیست دوران چهار ساله ریاست وی در سازمان است. بعدها فاطمه واعظ جوادی مجید یزدانی همسر خود را بعنوان بازرس ویژه این سازمان منصوب کرد، یزدانی در سازمان حفاظت محیط زیست تخلفات گستردهای انجام داد و جهت تغییر وضعیت پرسنل زن از قراردادی به پیمانی و یا رسمی به برخی از زنان شاغل در سازمان پیشنهاد برقراری رابطه جنسی داد که پس از تیرگی روابط خانوادگی، توسط همسرش از ورود به پارک پردیسان منع گردید و به نگهبانان سازمان محیط زیست دستور داده شد از ورود مجید یزدانی به ساختمان سازمان ممانعت کنند. فاطمه واعظ جوادی بعنوان تنها زن حاضر در کابینه اول احمدی نژاد در جریان سفرهای استانی بعلت کیفیت غذای هتل و نبود غذای دریایی مدیر کل وقت دکتر مهدی ریاحی خرم را مورد سرزنش قرار داد و در نشست با کارکنان زن اداره کل محیط زیست همدان در پاسخ به درخواست آنها مبنی بر تبدیل وضعیت از قراردادی به پیمانی به آنها توصیه نمود ضمن تکریم شوهران خود تا بزرگ شدن فرزندانشان کار نکنند و در خانه بمانند.
مهدویانی مجددا بعد از بروی کار آمدن محمد جواد محمدی زاده و با توجه به ارتباط دوستانهای که با عباس میرزا کریمی داشت به مدیر کلی استان زنجان منصوب شد. احتمالا عباس میرزا کریمی و محمد جواد محمدی زاده همشهری و اهل استان خوزستان هستند.
عباس میرزا کریمی همان محیط بان با سابقهای بود که مدتها ریاست اداره حفاظت محیط زیست دماوند را بعهده داشت و در دیماه ۱۳۹۹ در مسیر دماوند با سلاح جنگی مورد هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد و با گذشت حدود یکسال از ترور وی این اتفاق آنچنان که باید و شاید توسط رسانههای داخلی و خارجی و همچنین سازمان حفاظت محیط زیست مورد پیگیری قرار نگرفت و به دست فراموشی سپرده شد و تنها ایرج مصداقی نویسنده و فعال حقوق بشر مقیم سوئد در یک برنامه تلویزیونی در میهن تی وی به درستی لایههای پنهان کشته شدن میرزا کریمی را تشریح نمود.
در صورتی که نقش میرزا کریمی در کمیته تغییر کاربری اراضی در منطقه دماوند و لواسانات بسیار مهم بود. در بحبوحه رسیدگی به پرونده زمین خواریها در مناطق ییلاقی اطراف تهران که ابراهیم رئیسی عضو هیأت مرگ از ماهها قبل از انتخابات ریاست جمهوری با رسیدگی به این پروندهها تبلیغات گستردهای برای رئیس جمهور شدنش انجام میداد، کشته شدن عباس میرزا کریمی که در جریان تخلفات گسترده سپاه و مقامات نظام اسلامی در یکی از گرانترین مناطق کشور بود آن هم با سلاح جنگی موضوع بسیار مهم دیگری ست که قرار نبود ابعاد پنهان آن آنقدری آشکار شود، چرا که بدون تردید رد پای نهادهای قدرت در این قتل سیاسی مشهود است. من در سال ۱۳۸۸ سه روز همراه با عباس میرزا کریمی در ماموریت اداری بودهام وی در دولت دوم محمود احمدی نژاد در سازمان حفاظت محیط زیست از چنان قدرتی برخوردار بود که با مشاوره وی تغییرات زیادی در چینش مدیران کل استانی انجام میگرفت و کشته شدن او توسط شکارچیان غیرمجاز آنهم با سلاح جنگی موضوعی غیر عقلائی ست و مسئولین کشور میکوشند با ساخت این سناریوی ساختگی که میرزا کریمی مورد حمله شکارچیان غیر مجاز قرار گرفته است افکار عمومی را منحرف کنند.
تشکیل یگان حفاظت سازمان محیط زیست به فرماندهی یک سرهنگ پاسدار مرتبط با سپاه
سپاه برای کنترل بیشتر پرسنل محیط زیست شاغل در مناطق حفاظت شده با اعمال نفوذ در سازمان محیط زیست موفق شد در اقدامی عجیب یک سرهنگ پاسدار بنام حمید رضا خیلدار را جهت فرماندهی یگان حفاظت محیط زیست وارد سازمان بکند، حمید رضا خیلدار فاقد هر نوع تخصصی در زمینه محیط زیست بود.
یگان حفاظت محیط زیست در واقع عمدتا پرسنل محیط بانی هستند که در مناطق حفاظت شده و در پاسگاههای محیط بانی مشغول کار هستند بهانه سازمان محیط زیست آموزش محیط بانان در بکار گیری از سلاح و نحوه برخورد با متخلفین حوزه محیط زیست بود اما پرسش اینجاست برای آموزش و آشنایی پرسنل با قوانین و مقررات در یک سازمان کاملا تخصصی آیا روش بهتری از بکارگیری یک سرهنگ پاسدار بدون تخصص در راس این یگان تخصصی وجود نداشت؟
براستی که مشکل فعالان محیط زیست جاسوسی نبود بلکه آنها دغدغه مندان محیط زیست کشوری بودند که طی چهار دهه حکومت نظام فاسد اسلامی بزرگترین لطمات زیست محیطی غیر قابل جبران را تجربه کرده است خشک شدن تالابها و رودخانهها، احداث پروژههای غیر علمی و بدون مطالعه توسط پیمانکاران سپاهی خصوصا قرارگاه خاتم، استقرار صنایع آلاینده در مجاورت مناطق مسکونی و رودخانهها، سد سازی غیر اصولی تنها بخش کوچکی از جنایاتی ست که آینده کشور را به سمت نابودی کشانده است. مطالب مطروحه فوق تنها بخشی از مشاهدات من نه در قامت یک کارشناس محیط زیست بلکه بعنوان یک روزنامه نگار است.
بهزاد بهرامی
آزادیخواه هستیم نه آزاده، مسعود نقرهکار