هاوری یوسفی - ایران وایر
در چند روز گذشته ویدیوی خبرگزاری صداوسیما درباره «سیسیل کوهلر» و «ژاک پاریس» با واکنشهای مختلفی روبهرو شده است. در این ویدیو این دو فعال صنفی فرانسوی که در ایران بازداشت شدهاند، جاسوس خوانده شدهاند. از سوی دیگر تصاویری از دیدار آنها با برخی فعالان صنفی معلمان و کارگران ایرانی (اسکندر لطفی، رسول بداقی، مسعود نیکخواه، شعبان محمدی و رضا شهابی) که اکنون همگی آنها در بازداشت به سر میبرند، نیز منتشر شده و فعالان صنفی ایرانی به گفته آنها، عواملِ جاسوسان فرانسوی معرفی شدهاند.
ایرانوایر با منابع نزدیک به خانوادههای فعالان صنفی ایرانی که نامشان در این مستند آمده، گفتوگو کرده است. از سوی دیگر بهمن ماه سال ۱۴۰۰، اسکندر لطفی در یک گفتوگو جزییاتی درباره پروندهسازی نهادهای امنیتی برای فعالان صنفی در اختیار ایرانوایر قرار داده است. او انتشار این گفتوگو را به روز مبادا موکول کرده بود. در این گزارش بخشهایی از آن گفتوگو نیز برای اولین بار منتشر میشود.
خانوادههای معلمان محبوس درباره سناریوی وزارت اطلاعات چه میگویند؟
خبرگزاری صداوسیما، در گزارش خود این دو فعال صنفی فرانسوی، یعنی «سیسیل کوهلر»، عضو «فدراسیون ملی آموزش و فرهنگ نیروی کار فرانسه»، (FNEC FP-FO) و «ژاک پاریس»، دبیر سابق همین سندیکا را جاسوسهایی میداند که در سازماندهی اعتراضات فرهنگیان ایران نقش داشته و این چهار عضو شناخته شده شورای هماهنگی را هم به عنوان عوامل آلوده آنها در داخل کشور معرفی کرده است.
خانوادههای اسکندر لطفی، رسول بداقی، مسعود نیکخواه و شعبان محمدی، بلافاصله پس از انتشار این گزارش ویدیویی، پنجشنبه گذشته، ٢٩ اردیبهشت، با انتشار نامهای سرگشاده، علاوه بر محکوم کردن «گزارش مغرضانه صداوسیما»، اعلام کردهاند که از تمام عوامل ذیربط در تهیه این گزارش نیز شکایت خواهند کرد.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
منابع نزدیک به خانوادههای لطفی، نیکخواه و محمدی که ساکن شهرستان مریوان هستند، در همین رابطه به «ایرانوایر» میگویند: «همزمان با انتشار این نامه سرگشاده، خانوادههای این سه فعال صنفی به همراه شماری از معلمان مریوان به دادستانی مریوان مراجعه کرده تا شکایت مشترک خانوادهها علیه صداوسیما را ثبت کنند. اما دادستان مریوان با این استدلال که موضوع شکایت ربطی به آنها ندارد، آنها را از اتاق خود بیرون کرده است؛ دادستان حتی به نیروهای حراست دادگستری دستور داده بود، به معلمانی که خانواده همکاران بازداشت شده خود را همراهی میکردند، اجازه حضور در محوطه دادسرا را ندهند.»
یک منبع نزدیک به خانواده شعبان محمدی، با اشاره به اقدام «قبیح» صداوسیما در خصوص سناریونویسی وزارت اطلاعات علیه این چهار معلم به «ایرانوایر» گفت: «تقریبا همه از سناریوی کذایی وزارت اطلاعات و اقدام صداوسیما علیه این چهار معلم انگشت به دهان ماندهایم. مگر میشود، به خاطر ملاقات میان فعالان صنفی شناخته شده دو کشور، آنها را به جاسوسی برای بیگانگان متهم کرد؟»
او در همین رابطه افزود: «مادامی که شهروندان کشورهای خارجی به صورت قانونی وارد کشور میشوند، نه تنها با مردم عادی بلکه با همصنفشان در کشور مقصد نیز میتوانند معاشرت و ملاقات داشته باشند.»
یکی دیگر از منابع «ایرانوایر» که نسبت خانوادگی نزدیک با خانواده اسکندر لطفی دارد، درباره اولین مواجهه خود با این گزارش ویدیویی گفت: «ابتدا شوکه شدیم. اما پس از مدتی، برای همه ما روشن بود که این اقدام وزارت اطلاعات آغاز حمله به شورای هماهنگی به عنوان یگانه مرجع مشروع فرهنگیان ایران است و همچنین بهانهای برای باجگیری همیشگی جمهوری اسلامی ایران از یک دولت اروپایی.»
این شهروند مریوانی، معتقد است که هدف وزارت اطلاعات ایجاد اختلاف میان اعضای شورای هماهنگی، انهدام آن با هدف امنیتیسازی مطالبات قانونی فرهنگیان معترض و در نهایت سرکوب جنبش معلمان با بیش از دو دهه سابقه است.
نیروهای امنیتی چگونه این چهار عضو شورای هماهنگی را بازداشت کردهاند؟
غیر از رسول بداقی، که دهم اردیبهشت١۴٠١ توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود، اسکندر لطفی، مسعود نیکخواه و شعبان محمدی بامداد یازدهم اردیبهشت به طور همزمان توسط اطلاعات سپاه مریوان بازداشت شده بودند. با اینکه شعبان محمدی همان روز آزاد شد، اما اسکندر لطفی و مسعود نیکخواه پس از بازداشت، بلافاصله به یکی از بازداشتگاههای اطلاعات سپاه در سنندج منتقل شده بودند.
مسعود نیکخواه که ٢١اردیبهشت پس از اتمام مراحل بازجویی با قرار کفالت از زندان مرکزی مریوان آزاد شده بود، ١٣ ساعت بعد از آزادی، مجددا توسط اطلاعات سپاه مریوان بازداشت شده بود. صبح همان روز، این نهاد امنیتی دوباره شعبان محمدی را هم بازداشت کرده بود.
خانواده این دو معلم مریوانی به «ایرانوایر» میگویند: «شعبان محمدی و مسعود نیکخواه، پس از بازداشت بلافاصله به سنندج منتقل شدهاند.»
شعبان محمدی، دهم بهمن١۴٠٠، توسط نیروهای امنیتی مریوان در منزل شخصی خود بازداشت و برای ادامه مراحل بازجویی به یکی از بازداشتگاههای وزارت اطلاعات در سنندج منتقل شده بود. آقای محمدی، پنجم اسفند١۴٠٠، با تودیع سند ۵۰۰ میلیون تومانی به طور موقت تا زمان برگزاری دادگاه از زندان مرکزی مریوان آزاد شده بود.
اسکندر (سوران) لطفی، مسعود نیکخواه و شعبان محمدی، علاوه بر عضویت در شورای هماهنگی، از اعضای «انجمن صنفی معلمان کردستان-مریوان و سروآباد» هم هستند.
اسکندر لطفی، درباره تشکیل پرونده علیه معلمان معترض به ایرانوایر چه میگوید؟
اسکندر لطفی، یازدهم بهمنماه سال گذشته، در گفتگو با «ایرانوایر» از قول یک منبع نزدیک به دادستانی کل کشور گفت: «دادستانی کل کشور از مهرماه سال گذشته، [یعنی هفت ماه و ٨ روز قبل از ورود قانونی سیسیل کوهلر و ژاک پاریس به ایران]، به عنوان مدعیالعموم علیه شماری از معلمان معترض بهویژه برخی اعضای شورای هماهنگی پرونده قضایی تشکیل داده و مترصد فرصتی است که ضابطین قضایی یکی پس از دیگر آنها را بازداشت کنند.»
او در ادامه این گفتوگو همچنین تاکید کرد: «به نظر میرسد دادستانی کل کشور پلیس امنیت را به عنوان ضابط قضایی انتخاب کرده باشد؛ چون در راستای همین پروژه پروندهسازی، پلیس امنیت در چند روز گذشته [یعنی اواخر دیماه تا اوایل بهمنماه ١۴٠٠]، شماری از اعضای شورای هماهنگی از جمله رسول بداقی و جعفر ابراهیمی را احضار کرده بودند. در حالی که پیشتر نیروهای وابسته به وزارت اطلاعات یا اطلاعات سپاه، فعالان صنفی را احضار و یا بازداشت میکردند.»
دادستانی کل کشور با چه اتهامی برای اسکندر لطفی تشکیل پرونده داده است؟
اسکندر لطفی، درباره اتهامی که دادستانی کل کشور به او نسبت داده، گفت: «پرونده من و مسعود نیکخواه در دادستانی کل کشور قطعی شده و به صورت مشخص اتهام شخص من نیز اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی عنوان شده است.»
او در ادامه اضافه کرد: «همزمان با دادستانی کل کشور، دادستانی شهرستان مریوان نیز به اتهام اجتماع و تبانی و نشر اکاذیب در فضای مجازی علیه من (اسکندر لطفی) پرونده قضایی تشکیل داده است.»
به گفته این فعال صنفی، پلیس امنیت شهرستان مریوان، در رابطه با همین پرونده پنجم بهمنماه سال گذشته او را احضار و مورد بازجویی قرار داده است.
آقای لطفی همچنین توضیح داد که مسعود نیکخواه نیز یک هفته پیش از او، به پلیس امنیت مریوان احضار شده بود.
آیا اسکندر لطفی برای اقرار به سناریوی وزارت اطلاعات تحت شکنجه است؟
به گفته منبع نزدیک به خانواده این فعال صنفی، اسکندر لطفی از زمانی که بازداشت شده تنها شنبه گذشته، ٢۴اردیبهشت، امکان تماس کوتاه تلفنی با خانواده خود داشته است.
او میگوید: «اسکندر لطفی در این تماس کوتاه تلفنی، اگرچه به شکنجه جسمی اشاره نکرد؛ ولی درباره وضعیت خود در بازداشتگاه اطلاعات سنندج گفته، با اینکه از هیچ فشاری دریغ نمیکنند، اما من خوبم.»
جزییاتی درباره ادامه اعتصاب غذای اسکندر لطفی در بازداشتگاه اطلاعات سپاه
اسکندر لطفی، قبل از بازداشت به چند نفر از همکاران خود گفته بود، در صورت بازداشت توسط نیروهای امنیتی بلافاصله دست به اعتصاب غذا خواهد زد.
این منبع مطلع، در رابطه با ادامه اعتصاب غذای آقای لطفی افزود: «اوایل هفته گذشته در جریان پیگیری و مراجعه خانواده آقای لطفی به اطلاعات سپاه مریوان، یکی از مسئولان این نهاد امنیتی به خانواده لطفی گفته بودند، اسکندر حتی حاضر نیست، غذای ما را بخورد. ما هم از همین طریق متوجه شدیم که به احتمال قوی او همچنان در اعتصاب غذا بهسر میبرد.»
اطلاعات سپاه مریوان با خانواده سخنگوی شورای هماهنگی چه میکند؟
به گفته این منبع آگاه، اطلاعات سپاه مریوان از زمانی که اسکندر لطفی را بازداشت کرده، بارها به خانواده لطفی پیشنهاد داده در صورت تمایل میتوانند از داخل ساختمان اطلاعات سپاه نه تنها تلفنی بلکه از طریق تماس تصویری با اسکندر لطفی صحبت کنند.
او در همین رابطه توضیح داد: «اما خانواده آقای لطفی از حضور در ساختمان این نهاد امنیتی قویا خودداری کردهاند؛ چون هدف اطلاعات سپاه از این پیشنهاد را اعمال فشار بیشتر علیه اسکندر لطفی و درهم شکستن او میدانند.»
*فایل صوتی گفتوگوی اختصاصی با اسکندر لطفی، نزد «ایرانوایر» محفوظ است.