کیهان لندن - گروه شبهنظامی «احرار سنجار» (آزادگان سنجار) از گروههای نیابتی نزدیک به جمهوری اسلامی شنبه شب ۲۱ ماه مه (۳۱ اردیبهشت) پایگاه ترکیه در شمال عراق را با پهپادهای انتحاری و موشکهای کاتیوشا هدف قرار دادند.
خبرگزاری «تسنیم» وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گزارش داد پایگاه نظامی ترکیه در بعشیقه واقع در شرق موصل با ۶ پهپاد انتحاری هدف قرار گرفته شد اما منابع عربی گزارش دادند این پایگاه با دو پهپاد انتحاری مورد حمله قرار گرفته است.
خبرگزاری «ایرنا» گزارش داد در این حمله دو سرباز ترکیه و یک پیمانکار محلی کشته شدهاند.
سخنگوی گروه «احرار سنجار» میگوید «دو پهپاد با دقت عالی به هدف اصابت کردند و بر اساس اطلاعات اولیه، خسارت های مادی و انسانی در میان اشغالگران ترکیه بجا گذاشتند.» او تهدید کرد: «عملیات ما تا زمانی که اشغالگر با توحش و تجاوزش موجود باشد ادامه خواهد یافت و باز تاکید میکنیم که تجاوز به هر وجب از خاک عراق را به منزله تجاوز به سنجار میدانیم.»
ایرنا همچنین مینویسد «حضور ارتش ترکیه در عمق خاک عراق و تاسیس بیش از ۴۰ پایگاه در خاک این کشور، حساسیت شدیدی را در گروههای مختلف عراقی و به ویژه گروههای مقاومتی عراق برانگیخته است.»
همزمان برخی منابع عربی گزارش دادند در حمله پهپادی ترکیه به مواضع شبهنظامیان کُرد در شمال عراق دستکم ۶ نفر کشته شدند.
سخنگوی پکک اعلام کرد: «سه چریک هدف پهپادهای مسلح ترکیه قرار گرفتند و به شدت مجروح شدند. وقتی غیرنظامیان به کمک آنها آمدند تا زخمیها را به بیمارستان منتقل کنند، آنها نیز هدف پهپادها قرار گرفتند. دو غیرنظامی به همراه سه چریک زخمی جان خود را از دست دادند.»
پنتاگون اواسط اردیبهشت ۱۴۰۱ در گزارشی اعلام کرد واحد اطلاعات نظامی ایالات متحده بر این باور است که شبهنظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی با چریکهای کُرد برای حمله به پایگاههای نظامی ترکیه در شمال عراق همکاری میکنند.
الکس آلمیدا تحلیلگر ارشد امنیتی در مؤسسه «Horizon Client Access» میگوید حمله راکتی به نیروهای ترکیه راهی است برای شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی تا اعتبار ملیگرایانه [عراقی] خود را با هزینه پایین تقویت کنند.
در ماههای اخیر تنشها میان گروههای وابسته به جمهوری اسلامی و نظامیان ترکیه و شبهنظامیان مورد حمایت آنکارا در شمال عراق تشدید شده. از سوی دیگر رقابت میان رژیم ایران و ترکیه برای نفوذ در کشورهای منطقه از جمله افغانستان افزایش پیدا کرده است.
شماری تحلیلگران معتقدند رجب طیب اردوغان به دنبال احیای امپراتوری عثمانی است و بعید نیست بخشهایی از خاک عراق و حتا سوریه را ضمیمه ترکیه کند! اما برخی میگویند اردوغان فقط میخواهد اختیارات و نفوذ خود در منطقه را گسترش ببخشد.
شهرام سبزواری کارشناس نظامی به کیهان لندن میگوید «اردوغان به دنبال این است که ترکیه را تبدیل به یک قدرت لجستیک حتا فراتر از غرب آسیا کرده و ایده احیای امپراتوری عثمانی را پیاده کند و ضعف جمهوری اسلامی سبب شده تا برنامههای جاهطلبانه ترکیه منافع ایران را به خطر بیاندازد و درگیریها میان آنها در عراق و سوریه چه بسا به فراتر از آن کشیده خواهد شد.»
او میگوید: «پروژه مواصلاتی لاجورد کریدور اقتصادی است که افغانستان را از طریق ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه به اروپا متصل میکند... این مسیر ترانزیت به معنای منزویتر کردن جمهوری اسلامی در منطقه است.»
این کارشناس نظامی میافزاید: «تنشها میان جمهوری اسلامی و ترکیه بطور فزاینده تشدید میشود. تنشهایی که هر کدام میتواند به یک معضل امنیتی تبدیل شود از جمله سدسازیهای ترکیه در اراضی بالادستی و پیامدهای آن در زمینه آب برای ایران. همزمان روابط سیاسی و نظامی ترکیه و اسرائیل رو به بهبود است و این یعنی همکاری بیشتر آنها برای تقویت صنایع نظامی ترکیه و همکاری در بخش آب... در چنین شرایطی توازن قدرت به نفع ترکیه سنگینتر خواهد شد... افزایش درگیریها میان نظامیان ترکیه با شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی در عراق پیامد تحولاتی است که به سرعت در حال وقوع است.»