دویچه وله - مقامهای امنیتی پاراگوئه تایید کردند که غلامرضا قاسمی، خلبان ایرانی هواپیمای ونزوئلایی توقیف شده در آرژانتین، با نیروی قدس سپاه پاسداران مرتبط بوده است. رسانههای اسرائیلی نیز تصویری از خلبان قاسمی منتشر کردهاند.
استبان آکوئینو، رئیس سازمان اطلاعات پاراگوئه به خبرگزاری فرانسه گفته غلامرضا قاسمی، خلبان هواپیمای توقیف شده در آرژانتین صرفاً با یکی از اعضای نیروی قدس سپاه پاسداران شباهت اسمی ندارد، بلکه در حقیقت، ''همان فرد'' است.
در مقابل، مقامهای آرژانتین میگویند ارتباطی میان خدمه این هواپیما با نیروی قدس سپاه پاسداران پیدا نکردهاند.
وزیر امنیت آرژانتین روز جمعه ۲۷ خرداد (۱۷ ژوئن) در پاسخ به پرسشی در این خصوص گفت: «مقام پاراگوئهای حق دارد هر چه میخواهد بگوید، من در مورد حدس و گمان صحبت نمیکنم.»
آنیبال فرناندز افزود: «طبق اسناد رسمی و پایگاههای دادهها، هیچ رابطه خاصی [میان خدمه این پرواز] با سازمانهای تروریستی وجود ندارد.»
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
او پیشتر گفته بود که در خلال منع خروج خدمه این پرواز از آرژانتین به منظور انجام تحقیقات مشخص شد که "تنها نام یکی از آنها با نام یکی از اعضای نیروی قدس مشابهت داشت و نه بیشتر."
به گزارش خبرگزاری فرانسه این فرد که "غلامرضا قاسمی" معرفی شده یکی از پنج خدمه ایرانی پرواز باری بوئینگ ۷۴۷ ونزوئلا است.
در همین حال، برخی از رسانههای اسرائیلی نیز هویت غلامرضا قاسمی، خلبان هواپیمای توقیف شده در آرژانتین و عضویت او در نیروی قدس سپاه پاسداران را تایید کردند. از جمله روزنامه اسرائیلی ''هیوم'' تصویری از قاسمی را منتشر کرده است.
بوئینگ ۷۴۷؛ امتراسور ونزوئلا و ماهان ایر ایران
بوئینگ ۷۴۷ ونزوئلا که بار آن به طور رسمی، ''قطعات خودرو'' گزارش شده، روز دوشنبه ۱۶ خرداد (۶ ژوئن) با ۱۹ خدمه شامل ۵ ایرانی و ۱۴ ونزوئلایی از مکزیک به سمت کوردوبا در آرژانتین پرواز کرد. این هواپیما در میانه راه سعی کرد تا در کشور همسایه، اروگوئه احتمالا برای سوختگیری توقف کند که به آن اجازه داده نشد و دو روز بعد به اتسسیا در خارج بوئنوس آیرس بازگشت داده شد.
در پی بازرسی خدمه این هواپیما، پاسپورتهای پنج خدمه ایرانی این پرواز به ظن ارتباط با نیروی قدس سپاه پاسداران توقیف شد.
این هواپیما متعلق به شرکت امتراسور ونزوئلا است که تحت تحریمهای آمریکا قرار دارد. اما گفته شده که این هواپیما در اصل متعلق به شرکت ماهان ایر ایران است.
روز سهشنبه ۱۴ ژوئن یک قاضی حکم داد که ۱۴ خدمه ونزوئلایی این پرواز نمیتوانند آرژانتین را ترک کنند. این حکم پس از آن صادر شد که پلیس اتاقهای هتل محل اقامت این افراد را مورد بازرسی قرار داد و مدارک و تلفنهای همراهشان را توقیف کرد.
یک روز پیشتر، مقامات آرژانتین به ارتباط میان این پرواز و سپاه پاسداران ایران مشکوک شدند. سپاه پاسداران در لیست تروریستی ایالات متحده آمریکا قرار دارد.
احتمال ارتباط با بمبگذاری آمیا
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۲۳ خرداد (۱۳ ژوئن) گفت هیچ هواپیمایی از ایران در هیچ کجای دنیا توقیف نشده است. او گفت: «این چند هفته اخیر مدام پر از خبرسازی و عملیات روانی است و برخی اظهارات برای ایجاد حس ناامنی است. براساس اعلام شرکت ماهان این هواپیما به ونزوئلا فروخته شد و خدمه آن هم ایرانی تنها نیستند و اتباع کشورهای دیگر هم هستند.»
شرکت هواپیمایی ماهان تحت تحریم آمریکاست. این شرکت مظنون به حمل سلاح برای سپاه پاسداران است.
دستور روز دوشنبه دادگاه آرژانتین برای توقیف ۷۲ ساعته پاسپورتهای خدمه ایرانی این پرواز پس از آن صادر شد که انجمن یهودیان آرژانتین DAIA درخواست داد تا نامش به عنوان شاکی در تحقیقات برای منشأ این هواپیما درج شود و با این پیشنهاد موافقت شد.
پلیس اینترپل برای برخی از مقامات پیشین ایرانی که مظنون به دست داشتن در انفجار مرکز یهودیان آمیا در بوئنوس آیرس در سال ۱۹۹۴ هستند، حکم بازداشت صادر کرده است. در جریان این انفجار ۸۵ نفر کشته شدند. آرژانتین بزرگترین جامعه یهودیان در آمریکای لاتین را دارد.