Friday, Jul 1, 2022

صفحه نخست » بازداشت ۳۰ نفر از نیروهای سپاه به اتهام جاسوسی، خبرها و شایعات؛ چه کسی راست می‌گوید؟

sepah_070122.jpgاحسان مهرابی - ایران وایر

شایعه بازداشت «علی نصیری»، معاون حفاظت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا فرمانده حفاظت سپاه که از سال ۱۳۹۸ مطرح بوده، بار دیگر با گزارش «نیویورک‌تایمز»، خبرساز شده است. در چند هفته گذشته نیز این خبر در کانال‌های تلگرامی در ایران منتشر شده بود. این خبر پس از تغییرات فرماندهان دو نهاد امنیتی سپاه پاسداران و فرمانده سپاه حفاظت از رهبر جمهوری اسلامی نمود بیشتری یافته است.

سپاه پاسداران به این موضوع واکنش نشان نداده اما خبرگزاری «تسنیم» این موضوع را تکرار دروغ سه سال پیش ذکر کرده است.

البته انتشار این خبر سه سال پس از انتشار خبر فرار نصیری و هم‌چنین موضوع مطرح شده برای بازداشت نیز عجیب است.

گزارش نیویورک‌تایمز درباره بازداشت علی نصیری چه می‌گوید؟

طبق گزارش این نشریه، دستگیری نصیری دو ماه پس از بازداشت گسترده ده‌ها نفر از کارکنان وزارت دفاع جمهوری اسلامی به ظن درز دادن اطلاعات محرمانه، از جمله اطلاعات طراحی موشک‌های ایران به اسرائیل رخ داده است. حوزه فعالیت نصیری اما معاونت یا سپاه حفاظت بوده است که حفاظت از مقامات جمهوری اسلامی را برعهده دارد.

در برخی گزارش‌ها، موضوع بازداشت نصیری به برکناری «حسین طائب» نسبت داده شده اما به لحاظ سازمانی، نهادی که باید او را بازداشت می‌کرده، سازمان حفاظت از اطلاعات سپاه پاسداران بوده است، نه سازمان اطلاعات سپاه. در واقع، رییس نهادی که باید نصیری را بازداشت می‌کرده، «محمد کاظمی» است، نه طائب. اینک در ساختار فعلی، طائب حذف شده، کاظمی به جای او نشسته و «مجید خادمی» نیز جانشین کاظمی شده است.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

انتشار خبر بازداشت سه سال پس از خبر فرار

۳۱ فروردین ۱۳۹۸، «فتح‌الله جمیری» با حفظ سمت فرماندهی سپاه «الغدیر» استان یزد، فرمانده حفاظت سپاه پاسداران و جانشین نصیری شد. چند روز پس از برگزاری مراسم تودیع و معارفه، خبر فرار نصیری انتشار یافت اما خود او این موضوع را تکذیب کرد و گفت که برکناری وی، یک تغییر سازمانی رایج بوده است.

روز چهارم اردیبهشت ۱۳۹۸ نیز در مراسم تودیع و معارفه «حسین سلامی»، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حضور پیدا کرد.

سپاه حفاظت وظیفه حفاظت از مقامات جمهوری اسلامی را در قالب «سپاه حفاظت انصار» و هم‌چنین حفاظت از فرودگاه‌ها، پروازها و دیگر مراکز مهم و حیاتی کشور را برعهده دارد. سپاه «حفاظت ولی امر» که مسوول حفاظت از رهبر جمهوری اسلامی است نیز هر چند ساختاری شبیه به سپاه حفاظت انصار دارد اما گویا دارای ساختار مستقلی است.

دو روز پس از برکناری حسین طائب نیز «حسن مشروعی‌فر» به عنوان فرمانده سپاه حفاظت ولی‌امر، جانشین «ابراهیم جباری» شد؛ فردی که در واقع نامش «حسن امامی» است و معاون محمد کاظمی در سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران بوده است.

کدام فرماندهان سپاه پاسداران بازداشت شده‌اند؟

سال ۱۳۹۸ در فضای عمومی با اعتراضات آبان شناخته می‌شود اما از سوی دیگر، سال انتشار خبر فرار یا بازداشت فرماندهان سپاه پاسداران بوده است. هم‌زمان با خبر بازداشت نصیری، گزارش‌هایی نیز درباره بازداشت برخی از دیگر فرماندهان سپاه پاسداران منتشر شد؛ از جمله اعلام کرده‌اند که «مصطفی ربیعی»، معاون سابق بازرسی سپاه بازداشت شده است. برکناری ربیعی اما در دوره فرماندهی حسین سلامی انجام شده بود.

خبر دیگری نیز منتشر شد که «محمد تولایی»، معاون سابق امور راهبردی سپاه، در حال خروج از کشور، در ارتباط با خروج اسناد اتمی ایران توسط اسرائیل بازداشت شده است.

این خبرها تا جایی ادامه یافتند که «رمضان شریف»، سخن‌گوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مجبور به واکنش شد. او ۲۱ خرداد ۱۳۹۸ گفت فرار و دستگیری چند تن از فرماندهان صحت ندارد.

هم‌چنین خبرگزاری «فارس» نوشت که اصلا معاونت راهبردی در سپاه پاسداران وجود ندارد و محمد تولایی مسوول اشراف کلی سپاه است.

پس از ربوده شدن «روح‌الله زم»، مدیر کانال تلگرامی «آمدنیوز» نیز سروکله تولایی پیدا شد و سخنانی را درباره زم بیان کرد و گفت که او با همکاری سرویس‌های اطلاعاتی دیگر بازداشت شده است.

تیر ۱۳۹۸، «رادیو اسرائیل» از بازداشت «اصغر میرجعفری»، رییس پیشین حفاظت اطلاعات وزارت دفاع خبر داد. یک سال پیش از این خبر، مجید خادمی که اینک رییس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران شده است، جانشین میرجعفری شده بود.

بازداشت مسوول میز اسرائیل در نهاد امنیتی و رییس دفتر نقدی، فرمانده بسیج

چهار سال پیش از سال ۱۳۹۸ نیز موضوع بازداشت فرماندهان سپاه پاسداران مطرح شده بود. در آن زمان گفته شد که رییس میز اسرائیل در اطلاعات سپاه پاسداران و رییس دفتر «محمدرضا نقدی»، فرمانده بسیج، به اتهام جاسوسی برای اسرائیل بازداشت شده‌اند.

برخی گزارش‌های دیگر اما حکایت از آن داشتند که مسوول میز اسرائیل در سپاه بازنشسته شده است اما بازداشت رییس دفتر نقدی صحت دارد. در این میان، گزارش دیگری منتشر شد که مسوول میز اسرائیل در وزارت اطلاعات بازداشت شده است.

یک سال بعد اما مقامات رسمی نیز این گزارش‌های غیر رسمی را به صورت سربسته تایید کردند؛ از جمله پنجم خرداد ۱۳۹۵، «مجید انصاری»، معاون پارلمانی «حسن روحانی»، رییس‌جمهوری وقت در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در اعتراض به اضافه شدن نام سازمان اطلاعات سپاه به مراجع استعلام برای مشاغل حساس گفت: «مگر در همان نهادها و ارگان‌هایی که اکنون از آن‌ها صحبت می‌شود، نفوذ نبوده؟ ما فردی داشتیم که در همان‌جا نفوذ کرده بود و اعدام هم شده است. همین سال گذشته انجام شد.»

«محمود احمدی‌نژاد» نیز بعدها گفت: «چه‌گونه بالاترین فردی که مسوول کنترل جاسوسان اسرائیل در ایران است و خبر آن اعلام شد، خودش جاسوس اسرائیل از کار در بیاید؟ مگر می‌شود تنها یک نفر در وزارت اطلاعات مسوولیت ارتباط و نفوذ اسرائیل در ایران باشد و به تنهایی و بدون پشتیبانی و داشتن تیمی خاص، عملیات‌های فراوان در ایران انجام داده باشد؟»

«بهزاد نبوی» سال ۱۳۹۸ گفته بود: «در دفتر فلان سردار دو جاسوس اسرائیل شناسایی شدند که در زندان با برخی زندانیان سیاسی هم هم‌بند بودند و یکی از آن‌ها اعدام شد.»

نقدی اعلام کرد که از بهزاد نبوی به دلیل این سخنانش شکایت می‌کند اما نتیجه این شکایت مشخص نشد.

«عبدالله رمضان‌زاده»، سخن‌گوی دولت «محمد خاتمی» هم ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷ در واکنش به حمله به خودروی «محمدجواد ظریف» در «دانشگاه امیرکبیر» نوشت: «حمله‌کنندگان به ظریف در دانشگاه، عضو همان تشکیلاتی هستند که جاسوس اسرائیل در دفتر رییس‌شان جا خوش کرده بود.»

بازداشت این افراد به بازداشت جاسوسان اسرائیل در تشکیلات «حزب‌الله» لبنان نسبت داده شد.

رسانه‌های لبنان سال ۱۳۹۳ از دستگیری یکی از مهم‌ترین جاسوس‌های «موساد» در سازمان حزب‌الله لبنان خبر دادند.

به گزارش رسانه‌های لبنان، این فرد سرپرست گارد محافظان «حسن نصرالله»، دبیرکل حزب‌الله و فرمانده شاخه خارجی این سازمان بوده‌ است.

رسانه‌های لبنان نوشتند که این فرد «محمد شوربه» نام دارد که تا پیش از آن، یکی از مورد اعتمادترین مهره‌ها از نگاه حسن نصرالله محسوب می‌شده است.

بازداشت ۳۰ نفر از نیروهای سپاه پاسداران به اتهام جاسوسی

علاوه بر فرماندهان سپاه پاسداران که در سال‌های اخیر شایعه بازداشت آن‌ها مطرح شده است، تعدادی از نیروهای این نهاد به اتهام جاسوسی بازداشت و برخی نیز اعدام شده‌اند. در این میان اما به دلیل مشخص نبودن جزییات پرونده آن‌ها، معلوم نیست که این اتهام تا چه حد درست بوده و تا چه حد برایشان پرونده‌سازی یا اتهام‌شان بزرگ نمایی شده است.

در سال ۱۳۹۷ نیز سایت‌های «کلمه» و «ندای آزادی» از مشاهده ۳۰ نفر از نیروهای پاسداران در زندان «اوین» خبر داده و اعلام کرده بودند این افراد به اتهام جاسوسی بازداشت شده‌اند.

بر اساس این خبرها، یکی از این افراد در ازای دریافت حدود ۶۰ هزار دلار در یک سال، اطلاعات و نقشه کل پادگان‌های سپاه را در تهران به اسرائیلی‌ها داده است. یکی دیگر از این افراد، فردی سپاهی بوده است که دو نفر از اقوامش نیز بازجوی امنیتی هستند و گفته می‌شود ۷۰ هزار دلار از اسرائیلی‌ها دریافت کرده است. دیگری نیز یکی از نیروهای سپاه است که او نیز حکمی ۱۰ ساله به جرم جاسوسی برای اسرائیل دارد.

به گزارش کلمه، یک زن و شوهر هم که به اتهام جاسوسی برای سرویس‌های امنیتی امریکا بازداشت شده‎اند، از نیروهای رده بالای سپاه پاسداران بوده‌اند و هم‌چنین بستگان این زوج نیز از رده‌های بالای اطلاعات سپاه هستند.

سال ۱۳۹۸، خبر اعدام «جمال (سیاوش) حاجی زواره‌»، ۴۷ ساله، کارمند هوافضا سپاه پاسداران به اتهام جاسوسی منتشر شد.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy