کیهان لندن - آمار دولتی جانباختگان سیل در ۲۴ استان ایران به ۹۰ نفر افزایش یافته ولی شاهدان عینی فقط درباره سیل امامزاده داوود میگویند ۲۰۰ نفر زیر آوار ماندهاند اما «مسئولان ول کردهاند و اصرار دارند بگویند، اجساد را پیدا کردهاند.»
مهدی ولیپور رئیس امداد و نجات جمعیت «هلال احمر» امروز چهارشنبه ۱۲ امردادماه، آمار جانباختگان سیل در ۲۴ استان ایران را «۹۰» نفر اعلام کرد. آمارها از سوی نهادها و دستگاهها همچنان متناقض و غیرشفاف است. سازمان مدیریت بحران شمار کُشتهها را «۷۸ نفر» و رئیس سازمان پزشکی قانونی «۹۵ نفر» اعلام کردهاند.
به گفتهی ولیپور، تا دیروز شمار جانباختگان سیل ۸۳ نفر بود که ۷ نفر به این آمار اضافه شد که ۶ نفر در مازندران و ۱ نفر در تهران بود. همچنین ۸ نفر هنوز مفقود هستند.
گمشدگان طبق اعلامهای رسمی، به ترتیب در تهران ۳ نفر، مازندران ۲ نفر، چهارمحال و بختیاری یک نفر، خوزستان یک نفر و لرستان یک نفر هستند و نهادهای مربوطه از تداوم جستجوها خبر میدهند.
رضا حاج منوچهری جانشین مدیریت بحران سازمان پزشکی قانونی به رسانهها گفت که «از ۴ تا ۱۲ مرداد ۹۵ پیکر به مراکز پزشکی قانونی استانهای درگیر ارجاع شده و تعیین هویت آنان در حال انجام است.»
بر این مبنا، از ۹۵ پیکر قربانیان سیل که به پزشکی قانونی سپرده شدهاند، ۵۱ نفر مرد و ۴۴ نفر زن بودند.
پزشکی قانونی میگوید، «بیشترین تعداد پیکرهای ارجاعی با ۴۰ فوتی مربوط به استان تهران بوده است.»
شاهدان عینی اما در مورد فقط سیل امامزاده داوود تهران به خبرنگار روزنامه «شرق» گفتهاند که دستکم ۲۰۰ نفر زیر آوار سیلاب ماندهاند و مسئولان تلاش برای بیرون کشیدن جنازههای آنان را متوقف کردهاند.
پنج روز از سیل امامزاده داوود گذشته است و طبق این اطلاعات، بوی پیکرهای گمشده در سیلاب در فضا پراکنده است. یک شهروند به «شرق» میگوید: «همه جا را ول کردهاند و اصرار دارند بگویند اجساد را پیدا کردهاند. کلی کارگر در مغازهها بودهاند که اصلا خانوادههایشان در جریان نیستند که محل کارگری آنها امامزاده داوود بوده است!»
این شهروند که با نام اسماعیل در گزارش آمده، از خبرنگار پرسیده، «شما فکر میکنید این بوی تعفن برای چیست؟ تکهتکههای عزیزان ما اینجاست. اما همه خانهها و مغازههای تخریبشده را ول کردهاند و صحن را جمع میکنند!»
بیخبریها و سرگردانی خانوادههای گمشدگان در سیل ایران که گفته میشود در ۶۶۱ منطقه رخ داده، در حالیست که رئیس جمعیت «هلال احمر» در یک برنامه تلویزیونی درباره علت افزایش خسارت انسانی سیل امامزاده داوود گفت: «در مورد امامزاده داوود هشدارها را داده بودیم اما مردم تخلیه نکرده بودند و این حجم آسیب هم به خاطر همین موضوع است.»
در چنین شرایطی، همچنان تصاویر و ویدئوهای حکومتی روی کمکرسانیها و ساماندهی به سیلزدگان مانور تبلیغاتی میدهند. علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت رئیسی درباره انتقادها به کوتاهی دستگاههای مسئول در مورد سیل اخیر گفته است: «تمام هشدارها داده شده بود و حتی اقدامات پیشگیرانه نیز صورت گرفت، اما حجم بارشها بالا بود و سیل راه افتاد.»
علی سلاجقه رییس سازمان محیط زیست درباره چرایی پیشبینی نشدن سیل اخیر گفته است: «سیل قابل پیشبینی است اما در حد اندک. شرایط تغییر اقلیمی وضعیتی ایجاد کرده که پیشبینی هواشناسی دیگر خیلی نمیتواند دقیق باشد. کشور ما از لحاظ ذاتی وضعیتی دارد که اگر دو سال سیل نیامد، خشکسالی نبود و زلزله نیامد باید انگشت به دهان باشیم!»
محمدحسن نامی رئیس سازمان مدیریت بحران در گزارش سیل، استانهای درگیر سیل ۲۳ استان اعلام کرد که شامل ۱۴۶ شهرستان، ۱۳۳ شهر و یک هزار و ۴۳۳ روستا میشود.
او ضمن قدردانی از نیروهای بسیج و امدادی تأکید داشته، اگر اقدامات بهموقع انجام نمیشد تلفات بسیار بیشتر میبود.
رئیس سازمان مدیریت بحران با اشاره به اینکه فقط ۳درصد کل بودجه به مدیریت بحران اختصاص دارد و این مقدار تنها جوابگوی خسارات خشکسالی و سرمازدگی است و جوابگوی دیگر خسارات نیست، افزود: «از سازههای پایدار و مقاوم باید استفاده کرد تا در برابر حوادث زلزله، آسیبها در سطح کشور کاهش یابد.»
رئیس سازمان مدیریت بحران در سخنان عجیبی گفته که خشونت در مدیریت بحران نیز لازم است چرا که جان انسانها در حوادث و بحرانها در خطر است!
سیل تابستانی اخیر پس از بارانهای موسمی شدید از اول امردادماه در استانهای آذربایجان شرقی، اصفهان، البرز، بوشهر، تهران، چهارمحال وبختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، سمنان، سیستان و بلوچستان، فارس، قزوین، قم، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، لرستان، مازندران، مرکزی هرمزگان، همدان و یزد روی داده و تلفات جانی بسیار و خسارات میلیاردی به بار آورده است.
وقوع سانحه برای جنگنده سوخو سپاه
هوشنگ اسدی میداند وافور بختیار کجاست!