صدای آمریکا - در پی حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، الهام علیاف رئیس جمهوری آذربایجان این رویداد را یک حمله تروریستی نامید و دولت این کشور اعلام کرد دیپلماتهای خود را از ایران فرا میخواند.
صبح شنبه ۷ بهمن، یک مرد با سلاح کلاشینکف وارد سفارت جمهوری آذربایجان در تهران شد و شروع به تیراندازی کرد. سفارت آذربایجان در خیابان نیستان سوم در پاسداران تهران قرار دارد.
خبرگزاریهای آذربایجانی فیلمی از لحظه ورود فرد مسلح منتشر کردهاند که چند نکته قابل توجه دارد. مهاجم با خودرو به خودروی جلویی میکوبد و سپس با اسلحه از مقابل کیوسک پلیس دیپلماتیک وابسته به نیروی انتظامی عبور میکند و وارد سفارت میشود. از زمان تصادف تا بعد از ورود به سفارت و تیراندازی، ده ثانیه طول میکشد اما مامور پلیس هیچ واکنشی نشان نمیدهد.
نیروی انتظامی ساعتی بعد از این حمله، اعلام کرد که مهاجم ۵۰ ساله بود و به همراه دختر ۱۴ و پسر ۷ ساله وارد سفارت شد و سپس به سوی دیگران شلیک کرد. این درحالی است که در ویدئوهای منتشر شده کودکی همراه فرد مسلح دیده نمیشود.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان مرگ رئیس تیم حفاظت سفارت و جراحت دو نگهبان را تائید کرد.
خبرگزاری فارس در گزارشی مدعی شد که علت و انگیزه اقدام این مهاجم، موضوع شخصی و ناموسی بوده است. کمی بعد هم مقامات پلیس گفتند فرد مهاجم مدعی است که همسرش چندماه پیش به سفارت آذربایجان مراجعه کرده و دیگر به خانه باز نگشته است.
واکنش آذربایجان
در نخستین واکنش به تیراندازی صبح شنبه در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران، الهام علیاف رئیس جمهوری این کشور این حمله را اقدامی تروریستی نامید و گفت که «حمله تروریستی به نمایندگیهای دیپلماتیک غیرقابل قبول است».
او در بیانیه خود خواستار بررسی فوری این «اقدام تروریستی و مجازات تروریستها» شد.
همزمان، وزارت خارجه آذربایجان نیز اعلام کرد باکو به زودی کارکنان سفارت خود را از تهران خارج میکند.
ترکیه اولین کشوری بود که به این حمله واکنش نشان داد. مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه با انتشار پیامی در توئیتر نوشت که جمهوری آذربایجان هرگز تنها نیست. وی ضمن محکوم کردن حمله به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران با خانواده فرد جانباخته اظهار همدردی کرد.
واکنش وزارت خارجه ایران
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران چند ساعت بعد از این حمله مسلحانه، اعلام کرد که حمله به سفارت جمهوری آذربایجان با دستور ویژه مقامات سیاسی و امنیتی کشور، با اولویت و حساسیت بالا در حال بررسی است تا ابعاد این اقدام و انگیزه ضارب مشخص شود.
خبرگزاریهای جمهوری اسلامی گزارش دادند عصر روز شنبه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه و احمد وحیدی، وزیر کشور، جلسهای را درباره حمله به سفارت جمهوری آذربایجان برگزار کردند.