ازدواج ۲۰ هزار دختر زیر ۱۵ سال در ۹ ماه اول سال ۱۴۰۱
رادیو زمانه - دهها هزار دختر خردسال تا نوجوان بهجای مدرسه به «خانه شوهر» فرستاده شدهاند تا زمینه تجاوز جنسی به آنها، بارداریهای خطرناک در سنین پایین و مشکلات جسمی و روانی مادامالعمر برای آنها فراهم شود. امری که به گفته کارشناسان و جامعهشناسان با چارچوبهای محکم قانونی، سیاسی و «فرهنگی» تشویق شده و با گسترش مشکلات معیشتی و فقر در حال تشدید است.
برمبنای آخرین آمارهای رسمی منتشرشده در ایران، اجبار کودکان بهویژه دختران زیر سن قانونی به ازدواج در ماههای اخیر افزایش داشته است.
برنامههای مدنظر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که به تصویب قوانین موسوم به «جوانی جمعیت و تعالی خانواده» در مجلس منجر شد هم علاوه بر بهخطر انداختن سلامت جسمی، جنسی و روانی زنان از طریق ممنوعیت آموزش و توزیع اقلام پیشگیری از بارداری و تصویب ارقام بزرگتر برای ازدواج زیر سن قانونی، ارقام فاجعهبار اجبار کودکان به ازدواج را که «کودکهمسری» خوانده میشود، بالاتر برده است.
بر مبنای گزارش مرکز آمار ایران از «وضع فرهنگی و اجتماعی ایران» در سه فصل ابتدایی سال گذشته، در فاصله بهار تا پاییز ۱۴۰۱ بیش از ۲۰هزار مورد ازدواج دختران کمتر از ۱۵ سال ثبت شده و در همین فاصله کودکان زیر ۱۵ سال ۸۵ نوزاد بهدنیا آوردهاند.
طبق این گزارش در بهار ۱۴۰۱ حداقل ۷۶۶۹ مورد ازدواج و ۱۷۹ مورد طلاق دختران کمتر از ۱۵ سال ثبت شده است؛ مرکز آمار ایران ازدواج ۳ کودک پسر زیر ۱۵ سال و صفر مورد طلاق را برای آنها گزارش کرده است.
در کمتر از سه ماه ۲۰ هزار و ۵۶۰ دختر زیر ۱۵ سال به اجبار وارد ازدواجی شدهاند که به گواه حقوقدانان و فعالان زنان حقوق ابتدایی و انسانی یک زن را به کمک قانونهای زنستیزانه و قیممحور از دختران کمسن و سال میگیرد و بخت ورود آنها به اجتماع بهعنوان یک انسان مستقل و شکوفایی قابلیتهای فردی دختران را تقریباً به صفر میرساند. طبق دادههای مرکز دولتی آمار ایران، در پنجسال گذشته نزدیک به ۱۳۱ هزار کودک دختر زیر ۱۵ سال در ایران به ازدواج مردان درآمدهاند. توزیع جغرافیایی این ارقام مشخص نیست.
به تأیید کارشناسان در سطوح کلان تصمیمگیری در ایران، مقامهای عالیرتبه که تقریبأ همه مرد هستند، در راستای افزایش جمعیت از ازدواج دختران خردسال موسوم به کودکهمسری دفاع میکنند و برای آنها این فاجعه انسانی مسئله مهمی تلقی نمیشود.