حسین قربانزاده کیست؟
پیام یونسیپور - ایران وایر
«حسین قربانزاده»، رییس سازمان خصوصیسازی کشور، بار دیگر ادعایی مبنیبر لزوم تغییرات در هیات مدیره دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را مطرح کرده و مدعی شده است که بهزودی، مدیران عامل و اعضای هیاتمدیره هر دو باشگاه تغییر خواهند کرد.
همزمان، «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان، برگزاری مجمع دو باشگاه و تصمیمگیری برای تغییرات احتمالی در هیاتمدیره دو باشگاه را، به زمانی نامشخص و پس از پایان رقابتهای لیگ برتر و جام حذفی فوتبال ایران موکول کرده است.
خبرگزاری«تابناک»، ورود سازمان خصوصیسازی به موضوع تغییر، عزل و نصب مدیران دو باشگاهی که طبق قوانین جمهوری اسلامی همچنان در اختیار وزارت ورزش و جوانان هستند را، نشانهای از «اختلافات شدید و علنی در دولت» بر سر دو باشگاه ورزشی دانسته و نوشته است: «این نمایی کامل از ناهماهنگی دستگاههای دولتی، این بار در حوزه ورزش بود که هزاران میلیارد تومان سرمایه مردم و حس علاقمندی مردم به این دو تیم را هدر داد.»
خبرگزاری «ایرنا»، وابسته به دولت جمهوری اسلامی، ۲۵اردیبهشت در خبری مدعی شد که ترکیب هیاتمدیره آینده باشگاه استقلال را، وزارت ورزش و سازمان خصوصیسازی بهصورت مشترک مشخص خواهند کرد. ایرنا نوشته است که مدیرعامل از سوی وزارت ورزش مشخص خواهد شد و اعضای هیاتمدیره را، سازمان خصوصیسازی با نظر مستقیم حسین قربانزاده تعیین خواهد کرد.
حسین قربانزاده که حالا صاحب قدرتی برای تعیین و تکلیف به وزارت ورزش برای تعیین مدیران باشگاهی فوتبال ایران شده، کیست و چگونه به موضوع مدیریتی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس ورود کرد؟
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
حسین قربانزاده کیست؟
مرور پیشینه حسین قربانزاده نشان میدهد که او نه تنها مانند مدیران سپاهی و نظامی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تخصصی در زمینه مدیریت ورزشی ندارد، که حتی هیچ سابقه تحصیلی یا مدیریتی در زمینه اقتصاد هم نداشته است؛ او را میتوان یکی از نیروهای تندرو و رادیکال همواره چسبیده به «محمدباقر قالیباف» دانست.
حسین قربانزاده، متولد تیر۱۳۵۸ در مشهد است؛ اما چهرهاش او را مسنتر از سن شناسنامهاش نشان میدهد.
سوابق و تحصیلات او، هیچ ارتباطی با دو موضوع مدیریت ورزش و مدیریت در سازمان خصوصیسازی کشور ندارد. حسین قربانزاده، یکی از خیل عظیم مدیرانی است که «ابراهیم رئیسی»، پس از روی کار آمدن در ساختمان پاستور و در دست گرفتن ریاستجمهوری اسلامی، از دانشگاه امام صادق به دولتش آورد؛ امام صادقیهایی که پیش از این، «فروشندگان کشور» هم لقب گرفته بودند.
حسین قربانزاده مدرک کارشناسی ارشد حقوق جزا و جرمشناسی را از دانشگاه امام صادق دریافت کرد و مدرک دکتری حقوق بینالملل خود را از دانشگاه بهشتی. عنوان رساله دکتری او، «حق دفاع در رویه دادگاههای کیفری بینالمللی» بود که مدعی است سال ۱۳۷۹ از آن دفاع کرده است. یعنی او ادعا میکند زمانی که فقط ۲۱ سال سن داشته، از رساله دکتری خود دفاع کرده است.
او مدیریت و سیاست را بهصورت عملی با مدیرمسوولی روزنامه «تهران امروز» آغاز کرد؛ روزنامهای که ابتدا توسط «سازمان تبلیغات اسلامی» منتشر میشد و سپس به ارگان مطبوعاتی «جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی»، به دبیرکلی «مرتضی طلایی» تبدیل شد. روزنامه تهران امروز را، یکی از رسانههای اصلی محمدباقر قالیباف، رییس کنونی مجلس شورای اسلامی هم معرفی میکنند.
حسین قربانزاده سپس در فاصله سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳، سردبیری روزنامه «همشهری» در دوران شهرداری محمدباقر قالیباف را برعهده گرفت. سال ۱۳۹۳ بهصورت همزمان سردبیری و مدیرمسوولی این روزنامه را به او سپردند که تا شهریور سال ۱۳۹۶ نیز ادامه داشت. سپس به سردبیری خبرگزاری قرآنی ایران [ایکنا] و سردبیری روزنامه ماوی [روزنامه قوهقضاییه] نیز رسید.
او از سال ۱۳۹۴، بهعنوان دبیر کل حزب جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی انتخاب شد و هماکنون، یکی از اعضای شورای مرکزی این حزب است.
حسین قربانزاده از سال ۱۳۹۹ و با انتخاب محمدباقر قالیباف بهعنوان رییس مجلس شورای اسلامی، بهعنوان «مشاور سیاسی» رییس مجلس منصوب شد.
نکته قابل تامل در مورد او این است که ۲۹شهریور۱۴۰۰، با حکم «احسان خاندوزی»، وزیر اقتصاد در دولت سید ابراهیم رئیسی، بهعنوان رییسکل سازمان خصوصیسازی کشور منصوب میشود.
به عبارتی، مشاور سیاسی مجلس شورای اسلامی، رییس کل سازمان خصوصیسازی رییسجمهوری اسلامی شده است.
مجوز برداشت از صندوق استقلال و پرسپولیس را چه کسی صادر کرده بود؟
حسین قربانزاده از دی۱۴۰۰ و با ورود به موضوع هزینههای مدیران استقلال از درآمدهای واگذاری سهام این باشگاه به مردم، وارد بورس تبلیغاتی و رسانهای کشور شد. او اولین بار در ۱۴دی این سال، خبر از تغییر مدیران منفعل دو باشگاه استقلال و پرسپولیس داد.
ولع دیده شدن و در چشم بودن، او را به مناظره با «علی فتحاللهزاده»، مدیرعامل سابق و «پرویز مظلومی»، عضو کنونی هیاتمدیره باشگاه استقلال کشاند و بهنظر میرسید با دستی پر از مفاسد هر دو مدیر، وارد ساختمان پخش صداوسیما شده است. او از اختلاسهای مالی سردار «مصطفی آجرلو» پرده برداشت و با سند ثابت کرد علی فتح الله زاده نیز با سندسازی، ۶ میلیارد تومان از باشگاه استقلال به حساب شخصیاش واریز کرده است.
او در مهمترین رونماییهایش از فساد مدیران استقلال، از اسفند۱۴۰۱ تا اردیبهشت۱۴۰۲، بارها اعلام کرد که بیش از «۳۵۰ میلیارد تومان» از سود حاصل از فروش سهام باشگاه استقلال به هواداران این باشگاه، در دوران مدیریت سردار پاسدار مصطفی آجرلو، بهصورت غیرقانونی برداشت و سپس ناپدید شده است.
رونمایی حسین قربانزاده بهعنوان مشاور سیاسی محمدباقر قالیباف از مفاسد اقتصادی سردار مصطفی آجرلو که از نزدیکترین مدیران نظامی و سیاسی طی سه دهه اخیر به آقای قالیباف است، در نوع خود مشکوک بهنظر میرسید.
اما موضوع اصلی را خبرگزاری تابناک مطرح کرده است؛ سازمان خصوصیسازی با ریاست حسین قربانزاده در سال ۱۴۰۱، به دو مدیرعامل باشگاه استقلال، اجازه برداشت، تصرف و خرج کامل درآمدهای این باشگاه از صندوق درآمدهای فروش سهام به هواداران را داده بود.
حسین قربانزاده پیش از این، هرگونه برداشت از صندوق درآمدهای حاصل از فروش سهام استقلال و پرسپولیس را خلاف مقررات این سازمان و بدون اجازه قانونی دانسته بود. تابناک در گزارش خود پرسیده است آیا عقلانی بهنظر میرسد که مدیران عامل دو باشگاه بتوانند بدون مجوز قانونی دولت و سازمان خصوصیسازی، از درآمدهای میلیارد تومانی خود برداشت و هزینه کنند؟
اردیبهشت ۱۴۰۱، سازمان خصوصیسازی، درآمد باشگاه استقلال از فروش سهام به هوادارانش را، ۳۵۹ میلیارد تومان و درآمد باشگاه پرسپولیس را، ۳۵۰ میلیارد تومان اعلام کرده بود. همان روز، حسین قربانزاده با اعلام این رقم گفته بود که مدیران دو باشگاه حق برداشت خودسرانه از این سود حاصله را ندارند و باشگاهها باید طبق اصول تعیین شده و زیر نظر کمیتهای مشخص، این مبلغ را هزینه کنند.
مهندسی قدرت به سود قالیباف در خانه رئیسی
تابناک در بخشی از گزارش خود مدعی میشود که حسین قربانزاده تلاش میکند از «ضعف تاریخی دولت در ورزش»، «منفعل بودن وزیر ورزش و جوانان مقابل مجلس» و «احتمال استیضاح شدنش»، برای اعمال نفوذ در دو باشگاهی که بیش از ۵۰ میلیون هوادار دارند استفاده کند.
در بخشی از این گزارش میخوانیم؛ «حمید سجادی وزیری است که از شدت ضعف مدیریتی، هر هفته خبر استیضاحش میپیچد و تنها دلیل بیرون ماندن او از دایره استیضاح مجلس، تعدد وزرا ناتوان دولت و حجم تقاضاهای استیضاح نمایندگان علیه اعضای کابینه ابراهیم رئیسی است.»
کنار هم گذاشتن معادلهها نشان میدهد که حسین قربانزاده، در بدنه دولت، ولی به سود رییس مجلس شورای اسلامی، در حال تغییر دادن چیدمان قدرت دو باشگاه استقلال و پرسپولیس است.
اظهارات او مبنیبر تغییر دادن اعضای هیاتمدیره دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، غیرقانونی و غیرعملی بهنظر میرسد، اما بعید نیست وزیر ورزش و جوانان به خواسته او، یا به عبارتی آرایش مورد نظر محمدباقر قالیباف برای هیات مدیره این دو باشگاه، تن بدهد.