خبر تکمیلی:
رادیو فردا - مقامهای جمهوری اسلامی ایران و طالبان گفتند که درگیری میان نیروهای مرزبانی دو طرف در محدوده پاسگاه مرزی ساسولی واقع در منطقه مرزی زابل بعد از دستکم «شش ساعت» پایان یافته است.
همزمان معاون امنیتی و انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان از توافق دو طرف برای گفتوگو درباره «روشن شدن علت» این درگیری خبر داد که در آن به گفته طرفین در جریان آن دو مرزبان ایرانی و یک نیروی طالبان کشته شدند.
بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان، در توییتی آغاز درگیری روز شنبه در منطقه مرزی زابل همجوار با شهرستان کنگ در ولایت نیمروز افغانستان، را به « تیراندازی نیروهای ایران» نسبت داد و در توییتی نوشت: «روز شنبه بار دیگر تیراندازی و درگیری نیروهای ایرانی در مناطق مرزی ولسوالی کنگ ولایت نیمروز افغانستان آغاز شد.»
از سوی دیگر درحالی که هفته گذشته خبرگزاریهای رسمی و از جمله صدا و سیمای جمهوری اسلامی کشته شدن «قربانعلی پیری، پاسگاه مرزی ساسولی» را با «قاچاقچیان مواد مخدر» نسبت داده بودند، خبرگزاری دولتی ایرنا شامگاه شنبه تایید کرد که «فرمانده پاسگاه مرزی ساسولی توسط عناصر طالبان» کشته شده بود.
***
صدای آمریکا - درگیری مسلحانه مرزی میان ایران و حکومت طالبان در افغانستان، در روز شنبه ۶ خرداد، دستکم ۳ کشته و چند مجروح برجای گذاشته است. در این ارتباط، وبسایت رویداد ۲۴ به نقل از منابع محلی در ولایت نیمروز افغانستان از بسته شدن پل ابریشم، پرتردد ترین گذرگاه مرزی ایران و افغانستان در این ولایت خبر داد.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، محل درگیری را مرز سیستان و بلوچستان ایران و ولایت نیمروز افغانستان و در اطراف روستاهای ساسولی، حاتم و ماککی ذکر کرده است.
خبرگزاری دولتی ایرنا گزارش داده است که ۲ نیروی مرزبان ایران کشته و ۲ شهروند هم زخمی شدهاند.
پیشتر معاونت اجتماعی فرماندهی مرزبانی سیستان و بلوچستان ایران اعلام کرده بود که در جریان این درگیری در منطقه «ماککی»، یک تن از مرزبانان ایران کشته شده است.
روزنامه اینترنتی «اطلاعات روز» افغانستان هم به نقل از « منابع مردمی در ولایت نیمروز» نوشت که «یک غیرنظامی در این درگیری کشته و پنج غیرنظامی دیگر زخمی شدهاند.»
در این حال، پایگاه خبری «حال وش» که مسائل استان سیستان و بلوچستان، را پوشش میدهد، به نقل از منابع محلی، از کشته و مجروح شدن غیرنظامیان در دو طرف مرز در جریان این درگیری مرزی خبر داده است.
پیشتر منابع خبری استفاده از توپخانه و تسلیحات جنگی از سوی دو طرف را تائید کرده بودند.
در شرایطی که خبرگزاری تسنیم استفاده مرزبانان ایران از سلاحهای سبک، نیمه سبک و توپخانه را در این درگیری تائید کرده، برخی پایگاههای خبری هم تصاویری از اعزام توپخانه و تسلیحات سنگین نیروهای طالبان به سوی مرز با ایران منتشر کردهاند.
کشته و زخمی شدن ۴ نیروی مرزبانی ایران در درگیری با طالبان
-- حال وش (@haalvsh) May 27, 2023
حال وش/ بدنبال درگیری امروز نیروهای نظامی جمهوری اساامی با طالبان رسانههای داخلی حکومت از ۲ کشته و ۲ زخمی از نیروی مرزبانی در این درگیری ها خبر میدهند..
ادامه https://t.co/5AMSu4eQfP@Haalvsh#جمعه_خونین_زاهدان pic.twitter.com/r0XjXWhDz3
تهران و کابل یکدیگر را به آغاز تیراندازی متهم کردهاند اما هنوز درباره دلیل این درگیری مسلحانه اطلاعاتی ارائه نکردهاند.
جانشین فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی، نیروهای طالبان را مسئول آغاز درگیری مسلحانه مرزی معرفی کرده است.
قاسم رضایی بدون ارائه توضیحات بیشتر گفت: «نیروهای طالبان بدون در نظر گرفتن و رعایت قوانین بینالمللی و حس همجواری با انواع سلاح مبادرت به تیراندازی به پاسگاه ساسولی در حوزه هنگ مرزی زابل کردند.»
احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروی انتظامی، هم با تاکید بر پاسخ «قاطعانه» نیروهای مرزی جمهوری اسلامی «به هرگونه تعدی و تعرض مرزی»، خواستار پاسخگویی حکومت طالبان «در قبال عمل نسنجیده» خود شد.
از سوی دیگر، سخنگوی وزارت کشور طالبان، عبدالنافع تکور، مرزبانان ایران را به آغاز درگیری متهم کرد و افزود که آنان پس از تیراندازی به سوی طرف افغانستان، «با واکنش متقابل مواجه شدهاند.»
به نوشته روزنامه اطلاعات روز، سخنگویان وزارتخانههای دفاع و کشور حکومت طالبان، گفتند که این حکومت خواستار جنگ با همسایگانش نیست و برای حل هرگونه مشکل، «گفتگو و مذاکره را راه معقول میداند».
عنایتالله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع طالبان گفت: «بهانهجویی برای جنگ و اقدامات منفی به نفع هیچ یک از طرفین نیست.»
درگیریهای مرزی میان ایران و افغانستان که دارای مرز مشترک ۹۰۰ کیلومتری هستند، پیش از این هم سابقه داشته است.
در این ارتباط، تنشهای لفظی میان مقامات دو کشور بر سر حقآبه ایران از هیرمند، بویژه پس از «هشدار جدی» ابراهیم رئیسی به طالبان در این مورد در روزهای اخیر به تازگی افزایش یافته است.
بر پایه قرارداد سال ۱۳۵۱ بین کابل و تهران، افغانستان متعهد است سالانه ۸۵۰ میلیون متر مکعب از آب هیرمند را به ایران جاری کند. در سالیان گذشته، گزارشهای رسانهای در ایران حاکی از اجرا نشدن این تعهد بوده است. با این همه، مقامهای مربوط به حکومتهای مختلف در افغانستان، دلایلی مانند خشکسالی را به عنوان دلیل خودداری از اعطای حقآبه ایران مطرح کردهاند.